Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Saganových silách je získať späť zelený dres na Tour

Pandémia koronavírusu, ktorá vlani výrazne zasiahla do cyklistického kalendára, opäť ovplyvňuje program pelotónu. Peter Sagan neodcestoval na prvé preteky roka do Argentíny, ak sa uskutočnia, tak len bez zahraničných jazdcov.

07.01.2021 06:00
Francúzsko Cyklistika Tour de France Sagan Foto: ,
Peter Sagan na Tour de France 2020.
debata (5)

„Museli sme zvoliť náhradný program,“ vraví športový riaditeľ zoskupenia Bora-Hansgrohe Ján Valach.

Čo čaká Sagana a váš tím v najbližších dňoch?

Od stredy sa začalo dvanásťdňové sústredenie v talianskom Lago di Garda. Nie je to síce oblasť, kde je teraz zvlášť teplo, ale toto prostredie máme vyskúšané, vždy tam nájdeme dobré podmienky. Sme v hoteli, ktorý dobre poznáme, často ho využívame aj pred pretekmi Miláno – San Remo. Dôležité je, že ho uzavreli a bude celý čas k dispozícii iba nám.

Je zrušenie štartu v Argentíne vážnym zásahom v príprave na sezónu?

Vnímam to ako realitu, ktorú musíme nielen my akceptovať. Pokiaľ vieme v predstihu, že nastane zmena, vieme sa zariadiť inak. Ale priznávam, tešil som sa na tieto preteky a mrzí ma, že sme sa ich museli vzdať. Je to vždy osem zaujímavých etáp aj s dňom voľna, vládne tam dobrá atmosféra, hotely sú kvalitné. Argentínske preteky boli perfektnou prípravou na sezónu.

Aký program vás čaká po talianskom sústredení?

Príprava bude pokračovať v menších skupinách. Petrova partia zamieri na Kanárske ostrovy.

Nemáte obavy, že v kalendári nastanú aj ďalšie zmeny?

Bol by som, samozrejme, rád, aby táto sezóna už bola normálna. A aj s divákmi. Úvodné preteky však budú ešte zrejme bez nich. To nevieme ovplyvniť, musíme sa prispôsobiť tomu, čo príde. Dnes nevieme povedať, čo bude o mesiac, nieto v lete. Program máme nastavený tak, že nás čaká klasický kalendár. Toho sa držíme, uvidíme…

Čo ste už stihli v závere minulého roka?

Tradičné decembrové sústredenie padlo, keďže sezóna trvala podstatne dlhšie ako zvyčajne. Cyklisti museli chvíľu oddychovať. V úvode decembra sme mali len obvyklý päťdňový teambuilding. Jeho program bol tradičný, so schôdzami, testovaním a podobne. Peter s bratom Jurajom i Erikom Baškom trénovali potom spolu v Monaku.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Sagan (@petosagan)

Peter vlani absolvoval Tour a prvý raz aj Giro. Ako hodnotíte s odstupom času jeho vystúpenie?

Bola to vážna zmena v tradičnom programe, aj keby nebol koronavírus. Myslím si, že to zvládol dobre. Na Tour každý deň bojoval o zelený dres, pokračoval v tomto štýle aj na Gire. Trošku mu pred týmito podujatiami chýbal lepší rozbeh, v minulých rokoch mal pred Tour bohatší program, štartoval na viacerých pretekoch. Peter je typ jazdca, ktorý znesie väčšiu záťaž, ťaží z toho, neunavuje ho to a je stále lepší a lepší. V etapách často útočil na popredné miesta, špurtoval, hádzal do cieľa bicykel… Niekedy to vyjde, inokedy nie, je druhý, tretí… Čo na to povedať? Bol som spokojný.

Medzi Girom i Tour je teraz v tradičných termínoch naplánovaný väčší časový rozdiel. Zopakuje opäť túto pekelnú kombináciu?

Máme to v pláne, začíname jarnými klasikami, nasledujú Giro, Tour, olympiáda… To sú jeho vrcholy.

Momentálne sa zdá, že môže byť problém časovo zladiť Tour i olympiádu. Dostanú v takom prípade prednosť francúzske etapy?

Verím, že takú dilemu nebudeme musieť riešiť. Organizátori olympiády zatiaľ chcú, aby pretekári pricestovali vo väčšom časovom predstihu. To by však cyklisti, ktorí sa predstavia na Tour, nemohli splniť. To je predmetom debát, ešte je čas na konečné rozhodnutie, aj minulý rok nám ukázal, že musíme ísť krok za krokom, situácia sa stále vyvíja. Uvidíme, aká bude realita, verím, že napokon sa zrodí nejaký kompromis, ktorý bude vyhovovať všetkým.

Vlani sa Sagan netešil z prvenstva v bodovacej súťaži ani na Tour a ani na Gire, hoci dlho oň bojoval. Je v jeho silách získať na Tour späť zelený dres?

Je stále dosť silný, aby ho opäť vybojoval. Patrí medzi najrýchlejších cyklistov a dokáže zvládnuť aj náročné etapy. Vlani potreboval vyhrať jednu etapu, otočil by kartu… K tomu mu chýbalo aj trochu šťastia, stačí si spomenúť na spadnutú reťaz v závere siedmej etapy, v ktorej sme rátali s víťazstvom. Alebo mu neskôr zobrali body, stále si myslím, že penalizácia bola prísnym trestom, ale to už nemá zmysel rozoberať. Ak by sa to nestalo, viedol by v bodovacej súťaži a musel by útočiť Bennett, mal by výrazne ťažšiu pozíciu.

Peter čoskoro oslávi 31. narodeniny. Aký je jeho ďalší výkonnostný potenciál?

Priestor vidím najmä v klasikách, viackrát sme sa o tom spolu bavili. Na ne má priam ideálny vek. Peter má stále vysokú výkonnosť a ak berieme do úvahy aj nevyhnutné skúsenosti, môže sa v nich uplatniť, byť úspešný možno aj do štyridsiatky. To bude jeho hlavná parketa v ďalších sezónach. Na tom perspektívne pracujeme a na to sa aj ja veľmi teším. Samozrejme, dôležité bude, akú si udrží mentálnu energiu, či ho to bude rovnako baviť. Je bojovník a stále si môže pripisovať aj víťazstvá najmä v klasikárskych etapách, ale aj v šprintérskych, ak bude v závere optimálna situácia.

Kariéra Petra Sagana (2006-2021) Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan na začiatku kariéry medzi juniormi...

Môže sa to prejaviť už o niekoľko týždňov na tradičných jarných klasikách, pokiaľ sa uskutočnia?

Má šancu na úspech, môže na nich potvrdiť svoje prednosti. Máme informácie, že sa určite uskutočnia, hoci bez divákov.

Tento rok končí nielen Petrovi, ale aj vám zmluva v Bore. Debatovali ste už o jej predĺžení?

Toto je otvorená otázka, ešte nás čas netlačí. Rokovania sú teraz na manažéroch. Peter sa sústreďuje na to, aby dobre trénoval a podal aj dobré výkony v pretekoch.

Nevylučujete ani zmenu dresu?

O tom nechcem špekulovať. My sa v tomto tíme cítime dobre, máme v ňom dobré zázemie a utvorené aj vhodné podmienky na výkonnostné zlepšovanie sa.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Ján Valach #Bora Hansgrohe