Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréning, Marlon, spoločné chvíle. Saganovci zarezávajú v Monaku

Monako, pár dní v Žiline a späť na Francúzsku riviéru. Juraj Sagan (32) prežíva netradičný december.

30.12.2020 10:40
Sagan Foto:
Bratia Juraj a Peter Saganovci počas spoločnej chvíľky voľna.
debata (1)

Na Vianoce doma ešte nikdy tak krátko nebol, prednosť dostal tréning. Aj preto, že cyklistické bratské duo čaká zlomová sezóna. Na jej konci mu v Bore vyprší zmluva.

„Musíme poriadne zabojovať a ukázať sa. Chce to nejaký pekný výsledok,“ vraví starší zo Saganovcov.

Mnoho športovcov môže mať problém so sviatočným obdobím – narúša ich denný režim. Ako ste na tom vy?

Záleží od toho, čo človek robil pred sviatkami. Ak poctivo pracoval, pár dní oddychu ho nezabije. Ja som sa tesne pred Vianocami vrátil z Monaka, pár týždňov som tam s Peťom trénoval. Poriadne sme si dali do tela. Poveternostné podmienky sú tam lepšie ako u nás. Od pondelka som opäť v Monaku.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Sagan (@petosagan)

Doma v Žiline ste sa teda veľmi neohriali…

Kdeže, len štyri dni. Okrem krátkej vychádzky na chatu pri Strečne som si doprial absolútne voľno. Bicykel som ani nevidel.

Dali ste si s bratom aj predčasnú štedrú večeru?

Nie, sústredili sme sa na trénovanie. Pochopiteľne, okrem toho sme si užívali aj malého Marlona, ktorý spolu s mamou odišiel sviatkovať na Slovensko skôr. Boli to veľmi milé týždne.

Peter je finančne zabezpečený, môže si dopriať prakticky všetko, čo chce. Je problém ho obdarovať?

Žiadne darčeky sme si nedávali. U Saganovcov sa obdaruvávajú predovšetkým deti, my si užívame, že môžeme byť aspoň chvíľu spolu. S Petrom síce pretekáme za jeden tím, ale počas sezóny sa veľmi nevídame. Jedine na jarných klasikách. Každý spoločný deň je pre nás malým sviatkom.

Môže sa profesionálny športovec počas Vianoc absolútne uvoľniť?

Môže aj nemôže (smiech). Ale keďže som predtým poctivo makal, krátke voľno mi prišlo vhod.

Zľava Erik Baška, Juraj Sagan a Peter Sagan. Foto: Instagram.com/erikbaska
Erik Baška, Juraj Sagan, Peter Sagan Zľava Erik Baška, Juraj Sagan a Peter Sagan.

Takže týždne driny sa za pár dní zahodiť nedajú…

Nemalo by sa to stať.

Ani dva-tri kilogramy navyše by pre vás neboli problém?

A kto by ich chcel? Pochopiteľne, za stolom to nemôže byť obžerstvo. Dám si kapustnicu, aj rybu so šalátom. Nie však koľko by brucho ráčilo, všetko striedmo. Na hmotnosť si treba dávať pozor.

Cyklistický kolotoč sa čoskoro opäť rozbehne. Tešíte sa?

Až vo februári. Predtým ma ešte čaká poriadna drina. Z pohľadu pretekára sú to najnáročnejšie mesiace v roku. Po ďalších stovkách kilometrov v Monaku sa autom presunieme ku Gardskému jazeru v Taliansku. Tam je predsa len teplejšie.

Kariéra Petra Sagana (2006-2021) Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan na začiatku kariéry medzi juniormi...

Môžu robiť nízke teploty Žilinčanovi problém?

Pravdaže. Obzvlášť, keď mám na programe vytrvalostný tréning. Telo sa pri mínusových stupňoch len ťažko zohrieva. Vtedy uprednostňujem teplo. Napokon, od roku 2010 trávim zimné mesiace zväčša niekde, kde je vľúdnejšie.

Pretekári tímu UAE aj s Tadejom Pogačarom vraj budú vakcínovaní proti COVIDU-19 už v priebehu januára. Prebehla debata na túto tému aj v Bore?

Nie, o tomto sme sa ešte nerozprávali. Ale predpokladám, že to nebude dlho trvať. Je len otázkou času, kedy sa Bore podarí zabezpečiť vakcíny aj pre nás.

Viete o niekom, kto s tým má problém?

Vôbec. Veľa sa o tom nerozprávame. Je to každého osobná vec. Očakávam však, že všetci budeme musieť podstúpiť očkovanie.

Vari bude pre cyklistov povinné?

Pre tých, ktorí budú chcieť cestovať, pravdepodobne áno. Nevyhneme sa tomu. Možno nás to čaká už teraz v januári na spoločnom sústredení.

Dávate si veľký pozor?

Nebezpečenstvo, že dostanem koronavírus, je vždy. Snažím sa však robiť všetko preto, aby sa to nestalo. Rúška či dezinfikovanie rúk, to je samozrejmosť. Na bicykli sa však so zakrytými ústami a nosom nedá fungovať.

Ľudia si dávajú na Nový rok spravidla nejaké záväzky. Aj vy?

Tentoraz si možno nejaký dám. Prvýkrát v kariére sa mi stalo, že vstupujem do sezóny, kedy sa mi skončí kontrakt so zamestnávateľom. Musíme poriadne zabojovať a ukázať sa. Chce to nejaký pekný výsledok, aby sme sa dopracovali k ešte aspoň jednej zmluve.

Na ktorých pretekoch v nadchádzajúcej sezóne by ste nechceli chýbať?

Na jarných klasikách. Obzvlášť na tých, kde bude lídrom môj brat. Za neho sa mi jazdí najlepšie, na ceste vypustím aj dušu.

Nielen vám dvom, ale celej slovenskej ekipe začne v Bore čoskoro plynúť posledný rok kontraktu. Bavíte sa občas medzi sebou, ako ďalej?

Veru, dosiaľ sme vždy aspoň rok vopred vedeli, čo s nami bude. Aj by sme sa o tom rozprávali, ale momentálne ani veľmi nie je o čom (úsmev). Toto je hluché obdobie. Záleží od toho, ako sa nám bude dariť v pretekoch.

Kedy sa začne lámať chlieb?

Veľmi rýchlo. Už na jarných klasikách, kde sa od Peťa veľa očakáva. Samozrejme, dôležitá bude aj Tour de France.

Pociťujete v súvislosti s tým aj mierne napätie?

Samozrejme. Už tento rok to bolo s prestupmi na hrane. Niektoré tímy mali krízu, iné skončili, nájsť si nový džob nebolo jednoduché. Uvidíme, dúfam, že sa to zlepší.

Čo si želáte do nasledujúceho roku?

Jedine zdravie. Pre seba, ale aj ľudí v mojom blízkom okolí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba