Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šialenstvo či experiment à la Roglič. K Saganovi prichádza skialpinista

Cyklistický tím Bora-Hansgrohe doplnil na svoju súpisku na rok 2021 nemeckého skialpinistu Antona Palzera.

10.12.2020 15:42
Bora-Hansgrohe Foto: ,
Cyklisti tímu Bora-Hansgrohe.
debata (2)

Ralph Denk, manažér stajne, v ktorej je najväčšou hviezdou Peter Sagan, verí, že 27-ročná posila dokáže neskorým, ale úspešným prechodom do profesionálnej cyklistiky napodobniť bývalého skokana na lyžiach Primoža Rogliča či bývalého bežca Michaela Woodsa.

Skialpinizmus je kombináciou voľného lyžovania, lezeckých schopností a navigácie.

Palzer dokončí aktuálnu skialpinistickú sezónu a v apríli sa pripojí k tímu.

„Môže to vyzerať ako šialená výzva a určité riziko je v tom nepochybne zahrnuté, ale Toniho sledujeme už dosť dlho a nepochybujeme o jeho schopnostiach,“ uviedol Denk v tímovom vyhlásení.

"Z príkladov ako Roglič či Woods môžete vidieť, že takýto experiment môže byť úspešný. Vždy sme tvrdili, že budeme skautovať v rozličných športoch.

Nehovoríme, že Toni bude v najbližších dvoch rokoch bojovať o víťazstvá, no vidíme v ňom veľký potenciál, a to najmä v horách. V príprave na bicykli ukázal veľkú kvalitu," pokračuje Denk.

Palzer bol súčasťou letného tréningového kempu tímu World Tour v Rakúsku, kde jeho schopnosti zaujali vedenie. Denk preto plánuje, že by ho mohol nasadzovať na jednodňové preteky alebo týždňové etapové preteky.

Top 10 šprintérov cyklistickej sezóny 2020 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Giacomo Nizzolo (NTT Pro Cycling): 467...

Palzer priznal, že predtým uvažoval o cyklistickej dráhe, no až do jeho tohtoročného kontraktu s tímom Bora-Hansgrohre to bol „nedosiahnuteľný a na míle vzdialený cieľ od jeho sféry možností.“

„Výzvy sú pre mňa ako šité, táto si bude vyžadovať prechod z individuálneho športovca na tímového a určitú zmenu rytmu. Doteraz som bol primárne zimný športovec, teraz sa budem musieť sústrediť na leto,“ uviedol Palzer.

Za svoju silnú stránku považuje, ako inak, vysokohorské podmienky, no dodáva, že sa ešte bude musieť veľa naučiť.

„Nie je to len o sile v kopcoch, musím sa naučiť jazdiť na rovine či vo vetre. Hneď ako skončím v horách, presadnem na bicykel. Prvý rok bude poriadne náročný,“ predpovedá rodák z Ramsau v bavorských Alpách.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #Anton Palzer