Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sagan za zenitom? Reči o ničom, poznám jeho watty, nie je na ústupe

Nebola to sezóna podľa jeho gusta. Najprv ju prerušila pandémia koronavírusu a keď sa kolotoč opäť rozbehol, do cesty sa mu postavilo zdravie. Len čo sa Erik Baška (26) poriadne oprel do pedálov, nestačil s dychom. Diagnóza: astma!

04.12.2020 06:00
Sagan Foto: ,
Peter Sagan na TdF 2020.
debata (3)

Kedy sa ozvali prvé problémy?

(na chvíľu sa zamyslí) Teraz, keď si to spätne premietam, niečo som cítil už v lete počas pandemickej pauzy. No nepripisoval som tomu nejaký vážny význam, vravel som si, že to môže byť spôsobené okolnosťami, ktoré sprevádzajú túto netradičnú sezónu. Navyše som vtedy ani nepretekal a tak som to neriešil.

Kedy ste si prvýkrát pripustili, že máte problém?

Tuším niekedy po sústredení v rakúskom Söldene, kde sme s celým tímom absolvovali veľký kemp pred reštartom sezóny. Hneď potom, ako som sa vrátil domov, som si vravel, že niečo nie je v poriadku.

V horách som jazdil s nižšou intenzitou, naberal som tam objem, ale hneď ako som skúsil na Slovensku intervalový tréning za motorkou, či desať minút naplno, pri dýchaní som zacítil bolesť. Navyše mi klesol tep – asi o pätnásť úderov za minútu pri rovnakej záťaži.

O 180 úderoch, pri ktorých som za normálnych okolností dokázal ísť aj hodinovú časovku, sa mi mohlo len snívať. Boli momenty, keď som sa nedokázal ani z plných pľúc nadýchnuť.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Erik Baška (@erikbaska)

Na augustových pretekoch Czech Tour ste štartovali chorý?

Presne tak. Stále som si však navrával, že to môže byť aj tým, že som dlho nepretekal. Nikdy predtým som neabsolvoval vyšetrenie na astmu, rozmýšľal som skôr, či to nie je nejaký vírus.

Zavolal som teda nášmu tímovému doktorovi a dohodli sme sa, že pôjdem na krvné odbery. Všetko však bolo v poriadku a tak ma poslali za pľúciarom. Tam mi hneď povedali, že to je astma.

Máte obavy?

Vôbec nie, nedeje sa žiadna katastrofa. Potýka sa s tým veľa ľudí, vrátane detí. Predovšetkým som rád, že už konečne viem, čo mi je. Mrzí ma jedna vec: tento rok som veľa príležitostí pretekať nemal. Keď sa kolotoč opäť rozbehol a ja som sa mal ukázať, tak ma zradilo zdravie. To je na šľaktrafenie.

Ako to budete riešiť?

V Bratislave ma čaká ešte jedno vyšetrenie, tam mi azda povedia viac. Doktori mi však vravia, že v budúcnosti budem fungovať normálne. V týchto dňoch už opäť trénujem – zatiaľ mi predpísali sprej, po týždni mi zabral.

Ako zareagovali na vaše problémy v Bore?

Ihneď mi chceli pomôcť. V Česku mi skúšali nasadiť Ventolin… Povolené máme len dva vdychy – skúšal som to, ale bolesť neustupovala.

Top 10 šprintérov cyklistickej sezóny 2020 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Giacomo Nizzolo (NTT Pro Cycling): 467...

Začína sa posledná sezóna vášho kontraktu. Bude v tomto smere iná?

Pravda, keď končí zmluva, pretekár potrebuje výsledky. Navyše, teraz budú končiť aj niektoré tímy, viacero cyklistov zostane bez kontraktu – bude to boj. Každý sa bude chcieť ukázať alebo nejakým spôsobom zaujať.

Aká výsledok by vám urobil radosť?

Chcel by som vyhrať nejaké preteky, ale nič konkrétne som si nevysníval. Zatiaľ nemám žiadny súťažný itinerár, niečo som započul, že by som mohol štartovať na Vuelta a San Juan v Argentíne. Ešte mi to však nepotvrdili.

Dokedy budete doma na Slovensku?

Do 7. decembra. Potom pôjdem do Nemecka na tri-štyri dni, kde všetci podstúpime komplexné vyšetrenie. Sviatkovať však budem doma. Medzitým by som chcel ešte chcel stihnúť sústredenie s Jurajom Saganom niekde v teple. Aj doma si spolu občas zatrénujeme.

Svetový cyklistický rebríček 2020 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
1. Primož Roglič (Slov./Jumbo-Visma) - 4237...

Jeho brat Peter bol nedávno na Slovensku. Stihli ste prehodiť slovo?

Vôbec som s ním nebol. Počul som, že mal celkom nabitý program (úsmev).

Tour de France alebo Giro d'Italia ste si pozreli?

Niektoré etapy som si nenechal ujsť. Mnohí sa do Petra navážajú, ale podľa mňa podával skvelé výkony. Zaujala ma však ešte jedna vec.

Vravte…

Situáciu v pelotóne dokážem aj na diaľku lepšie zhodnotiť ako bežný divák, no ja si myslím, že tento rok to boli vo Francúzsku aj v Taliansku brutálne preteky. Zdalo sa, že sú oveľa náročnejšie ako po iné roky.

Deň čo deň sa išlo na doraz, žiadny oddych. Peter v tomto šialenom tempe absolvoval obe Grand Tours. Navyše, nikdy nechýbal v dojazdoch – to je predsa skvelá vizitka.

Kľúčové cykloprestupy 2020 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Adam Yates (Veľká Británia) - z...

Takže reči o tom, že už je za zenitom, nie sú na mieste?

Predovšetkým sú strašne mimo a o ničom. Táto sezóna bola iná, jeden cyklista mohol trénovať, druhý to mal zakázané a musel si vystačiť doma s trenažérom ako Sagan. To všetko poznačilo výkony celého pelotónu. Okrem toho treba povedať, že Sam Bennett i Arnaud Démare tentokrát akoby lietali.

Peťo im napriek tomu solídne podkuroval. Cyklistu dokážem zhodnotiť aj inak, ako prostredníctvom pár záberov v televízii. Viem, ako Peter trénuje, poznám jeho watty, preto môžem potvrdiť, že z ničoho neubral. Stále je to supersilný pretekár.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Erik Baška