Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Žiadne tajnosti. S exmanželkou mám skvelý vzťah, vraví Sagan

O pár dní mal vycestovať na tímové sústredenie do Rakúska, ale protipandemické opatrenia spôsobili, že zostáva v domácom prostredí monackého kniežactva.

02.12.2020 05:00
World Championships Cycling Sagan Foto: ,
Katarína Smolková a Peter Sagan po pretekoch s hromadných štartom na MS 2015 v Richmonde, kde Slovák získal prvý z troch titulov. O dva mesiace sa snúbenci zosobášili.
debata (5)

Aj tentoraz platí tvrdenie, ktoré patrí medzi jeho obľúbené.

„Všetko zlé je na niečo dobré. Môžem tráviť viac času so synom, čo ma napĺňa veľkou radosťou,“ vraví Peter Sagan, ktorý poskytol veľký rozhovor talianskemu cykloportálu Tuttobiciweb .

Slovenskú superhviezdu čaká na budúci rok jedenásta sezóna medzi profesionálmi. Dvadsiateho januára 2010 debutoval v drese Liquigasu na podujatí Tour Down Under v Austrálii.

Odvtedy zaznamenal 114 víťazstiev, vrátane troch titulov na MS či triumfov na Okolo Flámska a Paríž Roubaix.

V zbierke má aj rekordných sedem zelených dresov pre víťaza bodovacej súťaže na Tour de France.

Milované Taliansko

Hoci niektorí ho po uplynulom období, keď za 400 dní vyhral jediné preteky, posielali do predčasného dôchodku, Sagan sa nikam nechystá.

"Stále mám dostatok motivácie. Sú preteky, ktoré som ešte nikdy nevyhral a rád by som ich dobyl. Napríklad Miláno-San Remo…

Cyklistiku som si vybral, pretože ma baví. Mám rád súťaženie, zdolávanie výziev," vysvetľuje jeden z kľúčových jazdcov stajne Bora-Hansgrohe.

Pandémiou ovplyvnená sezóna bola aj pre neho špecifická. V priebehu niekoľkých týždňov absolvoval dve Grand Tour za sebou – septembrovú Tour de France i októbrové Giro d'Italia.

Na Tour sa mu nepodarilo získať ďalšie zelené tričko, keď v bodovačke skončil na druhom mieste za Samom Bennettom. Premiérové Giro v kariére ozdobil etapovým triumfom po skvelom sóle.

"Som spokojný s tým, čo sa mi tento rok podarilo. Po viacerých druhých miestach mi bolo dopriate, aby som na Gire zdvihol ruky nad hlavu.

Giro sa mi veľmi páčilo. Navštívil som miesta, kde som začínal kariéru. Milujem Taliansko, vždy sa tam cítim ako doma," pokračuje.

Najväčšie víťazstvo? Syn Marlon

Na budúci rok mu vyprší zmluva s Borou, ale Sagan sa s tým príliš nezaoberá. Ani alternatívou, či bude štartovať na preloženej olympiáde v Tokiu.

„A ste si istý, že olympiáda bude?“ pýta sa redaktora a s úsmevom odpovedá: „Ak sa hry uskutočnia, veľmi rád prídem. Olympiáda je niečo, čo by nemal zmeškať žiadny športovec.“

Žilinský rodák sa nevyhol ani otázkam o súkromí. S exmanželkou Katarínou vychovávajú syna Marlona, ktorý nedávno oslávil tretie narodeniny.

Kariéra Petra Sagana (2006-2021) Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan na začiatku kariéry medzi juniormi...

"Víťazstvá, tituly majstra sveta, zarobené peniaze – nič z toho ma nezmenilo. Zostal som rovnaký.

Zmena prišla až s narodením syna. Odvtedy, ako som sa stal otcom, mi pribudli povinnosti a zodpovednosť. Marlon je moje najväčšie víťazstvo," vraví hrdý otec.

Dodáva, že je talentovanejší ako on.

„Na bicykel sa posadil ako dvojročný, krátko potom dokázal jazdiť bez pomocných koliesok. Ja som sa naučil bicyklovať, keď som mal šesť rokov. Je lepší ako ja,“ usmieva sa.

Rozchod s exmanželkou oznámili v júli 2018. Podľa Sagana spolu vychádzajú dobre.

„Myslím, že máme skvelý vzťah. Obaja vieme, že máme rovnaký cieľ – zabezpečiť podmienky pre výchovu Marlona tak, aby mu nič nechýbalo,“ zdôrazňuje Sagan.

Na živote po kariére zatiaľ nemyslí.

„Cyklistika ma baví, stále je čo vyhrávať. Nepremýšľam nad tým, čo bude za pár rokov. Žijem pre súčasnosť a snažím sa užiť si momenty, ktoré prináša každý nový deň,“ uzatvára.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe