Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dominantný Roglič. Odstavil konkurenciu a vrátil sa do červeného

Slovinský cyklista Primož Roglič zvíťazil v utorňajšej 13. etape 75. ročníka pretekov Vuelta a Espana, pripísal si štvrtý triumf a znovu si obliekol červený dres pre lídra celkového poradia.

03.11.2020 17:37
Primož Roglič, Tadej Pogačar Foto: ,
Slovinec Primož Roglič.
debata

Jazdec stajne Jumbo-Visma zvládol 33,7 km dlhú individuálnu časovku z Murosu na vrchol stúpania Mirador de Ézaro za 46:39 minúty.

Na druhom mieste skončil so sekundovým mankom Američan Will Barta (CCC) a tretí bol Portugalčan Nelson Oliveira z Movistaru (+10 s).

Tridsaťročný Roglič bol najväčší favorit na triumf v etape a papierové predpoklady aj potvrdil.

V celkovom poradí má pred záverečnými piatimi etapami náskok 39 sekúnd pred doterajším lídrom Ekvádorčanom Richardom Carapazom (Ineos-Grenadiers), ten bol v časovke siedmy s mankom 49 s. Tretí celkovo je Brit Hugh Carthy (EF Pro Cycling), ktorý stráca 47 sekúnd.

Takmer celá časovka sa išla po rovinatej trati, no organizátori pripravili pre cyklistov náročný záver v podobe 1,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom až 14,8%.

Najlepší cyklisti všetkých čias Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Alberto Contador.

Veľká väčšina pretekárov si preto pred kopcom menila časovkársky špeciál za cestný bicykel.

Z úvodu štartového poľa dosiahol výraznejší čas Alex Edmondson (48:24 min) z Mitchelton-Scott a ako prvý si na dlhšie sadol do „horúceho kresla“.

Nasledujúcich štyridsať pretekárov jeho čas neprekonalo a podarilo sa to až Remimu Cavagnovi (47:37 min).

Francúza v drese QuickStepu prekonal až Nelson Oliveira (Movistar), ktorý dovtedajšieho lídra zdolal na oboch medzičasoch a v cieli mu nadelil dokonca 48 sekúnd.

Ani jeho vedenie však nevydržalo dlho a ešte o deväť sekúnd rýchlejší bol Will Barta (CCC).

Po ňom už vyrazili na trať favoriti na celkové poradie. Podľa papierov bol najväčší Roglič, ktorý svoje kvality potvrdzoval aj na trati.

Na druhom medzičase mal tretí najlepší čas, keď na Bartu stratil len 17 sekúnd. Výborne išiel aj tretí muž celkového poradia Hugh Carthy, ktorý stratil len jedinú sekundu.

Najvplyvnejšie osoby vo svetovej cyklistike Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Bob Stapleton - bývalý šéf tímu...

Naopak, stratu nabral dovtedajší líder celkového poradia Richard Carapaz i štvrtý Dan Martin. Carthy prišiel do cieľa 24 sekúnd za Bartom, Roglič stupňoval svoj výkon až do záverečných metrov, nakoniec sa dostal o sekundu do čela a čakalo sa už len na Carapaza.

Ekvádorčan mal už pod kopcom vyše dvadsaťsekundovú stratu na Rogliča, na stúpaní stratil ďalší čas a nakoniec zaostal za Slovincom o 49 sekúnd a prišiel o červený dres.

debata chyba
Viac na túto tému: #Primož Roglič #Vuelta 2020