Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Farrapone bol prvý francúzsky talent, Froome a spol. protestovali

Francúz David Gaudu z tímu Groupama-FDJ sa stal víťazom 11. etapy 75. ročníka cyklistických pretekov Vuelta a Espaňa.

31.10.2020 18:28
Gaudu cyklistika Vuelta Foto:
David Gaudu sa teší z etapového triumfu na Vuelte 2020.
debata

Na náročnej trati dlhej 170 kilometrov, ktorá smerovala z mesta Villaviciosa na vrch Alto de la Farrapona, triumfoval s náskokom štyroch sekúnd pred Španielom Marcom Solerom z Movistaru. Tretí skončil Austrálčan Michael Storer zo Sunwebu s odstupom 52 sekúnd.

V súboji o celkové prvenstvo sa nič nezmenilo. Slovinec Primož Roglič i Ekvádorčan Richard Carapaz prišli do cieľa spoločne na deviatej, respektíve desiatej priečke s mankom 1:03 min na víťaza a naďalej majú identický celkový čas.

Rogličovi zostáva červený dres pre lídra podujatia vďaka vyššiemu počtu víťazstiev v etapách.

Etapa odštartovala krátkym protestom, ktorý inicioval tím Ineos Grenadiers. Tomu sa nepáčilo rozhodnutie komisárov z predchádzajúceho dňa o dodatočnej úprave výsledkov 10. etapy a pridelení trojsekundového manka na víťazného Rogliča zadnej časti pelotónu po dojazde do cieľa.

Jazdec Ineosu Carapaz práve z tohto dôvodu stratil červený dres pre lídra pretekov. Aktívne sa na organizovaní protestu podieľal predovšetkým Chris Froome, ktorému sa podarilo „vyrokovať“ zastavenie pelotónu na mieste plánovaného aktívneho štartu.

Na cyklistov čakal v 11. etape hornatý profil od prvých metrov. Do úvodného úniku sa nepodarilo dostať lídrovi vrchárskej súťaže Guillaumovi Martinovi z Cofidisu, desať bodov na prvom kopci prvej kategórie Alto de la Colladona preto získal Portugalčan Nelson Oliveira z Movistaru.

Po práci svojho tímu sa však Francúz do vedúcej skupiny dostal a pozbieral maximum bodov na ďalších dvoch vrchoch prvej kategórie. Jediná šprintérska prémia na trati bola na 124 kilometri, štyri body získal Marc Soler z Movistaru.

Do cieľového stúpania na Alto de la Farrapona vošiel ako prvý sedemčlenný únik v zložení Guillaume Martin z Cofidisu, Marc Soler a Nelson Oliveira z Movistaru, Tim Wellens z Lotto Soudal, Sunweb zastupovali Mark Donovan s Michaelom Storerom a tím Groupama-FDJ David Gaudu a Bruno Armirail. Jeho náskok na skupinu hlavných favoritov bol približne tri minúty.

Na záverečnom kopci, ktorý mal 18,6 kilometra a priemerný sklon 5,7 %, ukázali najväčšie kvality Soler a Gaudu. Obaja bojovali bok po boku až do záverečných metrov, no Francúz mal napokon viac síl a pripísal si premiérový triumf na Grand Tour.

Vuelta a Espaňa 2020

11. etapa: (Villaviciosa – Alto de la Farrapona, 170 km): 1. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) 4:54:13 hod, 2. Marc Soler (Šp./Movistar) +4 s, 3. Michael Storer (Austr./Sunweb), 4. Mark Donovan (V.Brit./Sunweb) obaja +52, 5. Guillaume Martin (Fr./Cofidis) +55, 6. Alexander Vlasov (Rus./Astana) +58, 7. Dan Martin (Ír./Izrael Start-Up Academy), 8. Enric Mas (Šp./Movistar), 9. Primož Roglič (Slovin./Team Jumbo), 10. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) všetci +1:03.

celkové poradie po 11. etape: 1. Roglič 45:20:31 h, 2. Carapaz čas ako líder, 3. D. Martin +25, 4. Hugh Carthy (V.Brit./EF Pro Cycling) +58, 5. Enric Mas (Šp./Movistar) +1:54, 6. Soler +2:44, 7. Felix Grossschartner (Rak./Bora-Hansgrohe) +3:31, 8. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +3:44, 9. Wouter Poels (Hol./Bahrain) +3:54, 10. Mikel Nieve (Šp./Mitchelton-Scott) +4:43

bodovacia súťaž: 1. Roglič 135 bodov, 2. D. Martin 91, 3. Carapaz 90,

vrchárska súťaž: 1. Guillaume Martin (Fr./Cofidis) 50 bodov, 2. Sepp Kuss (USA/Jumbo-Visma) 24, 3. Carapaz 24

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #cyklistika #Vuelta a Espaňa 2020