Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Parádny súboj Rogliča s lídrom. Slovinec má jeho skalp i bonusové sekundy

Slovinský cyklista Primož Roglič zvíťazil v stredajšej 8. etape 75. ročníka pretekov Vuelta a Espana. Jazdec stajne Jumbo-Visma zvládol 164 km dlhú trať z Logrona na vrchol Alto de Moncalvillo za 4:07:08 h.

28.10.2020 17:50
debata

Druhý finišoval držiteľ červeného dresu Richard Carapaz z Ekvádora (Ineos-Grenadiers) s mankom 13 sekúnd a tretí bol Ír Dan Martin (Israel Start-Up Nation) so stratou 19 s.

Tridsaťročný Roglič poskočil vďaka druhému triumfu na tohtoročnej Vuelte zo štvrtého na druhé miesto celkového poradia a na Carapaza stráca už len 13 sekúnd. Na tretej priečke zostal D. Martin (+28 s), na štvrté klesol Brit Hugh Carthy (EF Pro Cycling) so stratou 44 sekúnd.

"Začiatok bol pomalý a nudný, no potom sa zvýšilo tempo a od prvého po posledný kopec to bolo veľmi rýchle a ťažké. To záverečné stúpanie som išiel prvýkrát v živote, poznal som ho len podľa mapy a profilu. No bola to dobrá príležitosť a keď chcete vyhrať, musíte útočiť.

Som rád, že som zvíťazil a je pekné, že som stiahol nejaký čas v celkovom poradí," povedal v cieli Roglič.

V stredu bola na programe ďalšia náročná horská skúška. Cyklisti vyštartovali z Logrona, prvá polovica 164 km dlhej trate bola mierne zvlnená, v druhej museli zdolať najprv stúpanie Puerto de la Rasa (2. kat., 9,8 km, 5,3%) a potom záverečný výstup do cieľa na Alto de Moncalvillo (11,3 km, 7,6%). Do etapy už neodštartoval Holanďan v službách Jumba Tom Dumoulin.

Po pár kilometroch sa vytvoril sedemčlenný brejk – Robert Stannard (Mitchelton-Scott), Stan Dewulf (Lotto), Benjamin Dyball (NTT), Rui Costa (SAE), Remi Cavagna (Quick Step), Angel Madrazo (Burgos-BH) a Julien Simon (Total Direct Energie).

Skupina dobre spolupracovala a na úpätie prvého stúpania si priviezla náskok takmer päť minút, na vrchole sa však scvrkol na polovicu. Pelotón, na ktorého čele pracovali pretekári Movistaru a Ineosu, ďalej stupňoval tempo a výrazne sťahoval manko. Tridsať km pred cieľom strácal menej ako minútu.

Tesne pred štartom rozhodujúceho stúpania zostali na čele len Dewulf s Dyballom, no proti špičkovým vrchárom z čela celkového poradia, ktorí im už dýchali na krk, nemali šancu. Na úzkej ceste sa rozbehol pozičný boj a v druhej polovici kopca prišli aj útoky.

Rebríček zárobkov tímov na Gire d'Italia Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
9. NTT Pro Cycling (na snímke Ben O' Connor):...

Štyri kilometre pred cieľom zostali v čelenej skupine už len dvanásti pretekári, tempo nevydržal Alejandro Valverde (Movistar) ani Felix Grossschartner (Bora). V najprudších úsekoch stúpania zaútočil najprv Hugh Carthy, po ňom Sepp Kuss z Jumba i Aleksandr Vlasov z Astany.

Nakoniec to však bol súboj červeného Carapaza s Rogličom, Slovincovi vyšiel záverečný útok 600 m pred cieľom a okrem etapového víťazstva si prišiel aj po bonusové sekundy. Carapaz finišoval 13 sekúnd za ním. Tretí bol Dan Martin (+19 s).

Vo štvrtok je na programe rovinatá etapa z Castrilla del Val do mesta Aguilar de Campoo dlhá 157,7 km, v ktorej by sa mali o triumf pobiť šprintéri.

Fakty z Vuelty

Výsledky 8. etapy (Logrono – Alto de Moncalvillo, 164 km): 1. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 4:07:08 h, 2. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) +13 s, 3. Dan Martin (Ír./Israel Start-Up Nation) +19, 4. Aleksandr Vlasov (Rus./Astana) +25, 5. Hugh Carthy (V.Brit./EF Pro Cycling) +33, 6. Wout Poels (Hol./Bahrain McLaren) +35, 7. Enric Mas (Šp./Movistar) +54, 8. Sepp Kuss (USA/Jumbo-Visma) rovanký čas, 9. Esteban Chaves (Kol./Mitchelton-Scott) +1:33, 10. Clément Champoussin (Fr./AG2R la Mondiale) +1:37

Celkové poradie: 1. Carapaz 32:31:06 h, 2. Roglič +13 s, 3. D. Martin +28, 4. Carthy +44, 5. E. Mas +1:54, 6. Felix Grossschartner (Rak./Bora-Hansgrohe) +3:28, 7. Chaves +3:28, 8. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +3:35, 9. Marc Soler (Šp./Movistar) +3:40, 10. Poels +3:47

Bodovacia súťaž: 1. Roglič 104 bodov, 2. Carapaz 81, 3. D. Martin 73

Vrchárska súťaž: 1. G. Martin 27 bodov, 2. Sepp Kuss (USA/Jumbo-Visma) 24, 3. Carapaz 24

debata chyba