Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aj v Bore pochopili, že lepšieho ako Sagan stále nemajú

Peter Sagan má po sezóne. Bez tradičného dresu, s jediným víťazstvom. S rozpačitými reakciami fanúšikov.

26.10.2020 16:36
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (7)

Aký bol netradičný ročník poznačený pandémiou z pohľadu 30-ročného Slováka? Vôbec nie zlý. Aspoň podľa dvojice expertov – Petra Zanického, ktorý pripravil rodáka zo Žiliny pre veľkú cyklistiku a Lukáša Timka, šéfredaktora portálu cycling-info.sk.

Súperi v top forme

„Mnohí si zrejme mysleli, že domov privezie aspoň jeden dres z bodovacej súťaže, žiaľ, na Tour de France i Giro d'Italia sa vždy našiel jeden lepší súper. Ja som však spokojný – to, akým spôsobom vyhral 10. etapu v Taliansku, bolo veľkolepé,“ vraví niekdajší tréner trojnásobného majstra sveta.

„Giro bolo super. Raz vyhral, viackrát bol k triumfu blízko. Musím však povedať, že Sam Bennett aj Arnaud Démare boli takí rýchli, že by mal s nimi problém aj vlani. Možno pred tromi či štyrmi rokmi by našiel cestu, ako ich prekonať. Jednoducho dostal súperov v top forme, pri ktorých sa všetko ideálne zišlo,“ dopĺňa Timko.

Tento rok sa všetko zomlelo za niekoľko týždňov. Po úvodných pretekoch v Austrálii a následnej dlhej prestávke museli cyklisti všetko podstatné zvládnuť v priebehu pár mesiacov. Sagan si premiérovo vyskúšal kombináciu Tour de France – Giro d'Italia s rekordne krátkou pauzou. Čo tieto dve podujatia naznačili do budúcej sezóny?

„Potvrdili, že Sagan stále má na to a tímu sa oplatí, aby si ho udržal. Nemci chceli tento rok uspieť aj v celkovom poradí, no nevyšlo im to. Keď sa nad tým zamyslím, Peter bol jednoznačne najvýraznejším pretekárom Bory. Na Tour aj Gire. V tíme musia vidieť, že si ho nemôžu len tak nechať ujsť preč,“ vraví cyklistický novinár.

Práve výkon na Gire bol vraj z hľadiska ďalšej sezóny veľmi dôležitý. „Lebo sa pokojne mohlo stať, že ak by vybuchol, už by si nemohol diktovať, že chce ísť tam a tam. Na Tour by Bora možno poslala Pascala Ackermana a s Petrom by sa už nepočítalo. Teraz je však situácia iná. Šepká sa, že o rok do Francúzska pocestujú obaja,“ naznačuje Timko.

Zanický o tom, čo bude nasledovať, nechce špekulovať. Uplynulá sezóna bola veľmi špecifická a nerád by z nej vyvodzoval závery. „Peter dokázal, že ho neradno odpisovať. Nástup mladých pušiek je však evidentný a bude to mať čoraz náročnejšie. Napriek tomu verím, že triumf z Talianska nezostane osamotený a pridá aj ďalšie,“ dúfa skúsený kouč.

Nečakajme 10 triumfov

Pre hviezdu svetového pelotónu začne o niekoľko mesiacov plynúť posledná sezóna platného kontraktu s Borou. Či bude pokračovať alebo prestúpi inde, sa stále nevie. Vyjadrenia oboch strán sú opatrné. Manažér tímu Ralph Denk včera naznačil, že do Talianska si prišiel po cyklámenový dres. „A my ho nemáme. Aj preto sa vo mne miešajú rôzne pocity,“ zhodnotil práve skončenú Grand Tour.

Zanický si netrúfa predpovedať, či Sagan v Bore zostane.

Giro d'Italia 2020 Fotogaléria - 74 fotiek Všetky fotky
Trofej pre víťaza Gira pred gotickou katedrálou...

„Nedosahuje toľko triumfov ako v minulosti, keď bol jasným lídrom tímu. Už neplatí, že Bora je len o Saganovi. Videli sme to aj na Gire. Prichádzajú noví hráči, tím bude silný aj bez Petra. Šanca, že zostane, je 50 na 50. Aj on to tak vidí. Budem rád, keď ešte jednu zmluvu podpíše na dva, najlepšie tri roky. Je jedno, či to bude v Bore alebo niekde inde. Dôležité sú pre neho psychická pohoda a pozitívna atmosféra. Faktory ako dĺžka kontraktu, peniaze či názov stajne nasledujú až potom,“ zamýšľa sa.

No nie je všetko iba o Saganovi, na cestách mu rastie obrovská konkurencia. Súpera, akým je dnes Wout van Aert, azda v kariére nemal. A nielen on – Van der Poel, Alaphilippe, to všetko sú mená, na ktoré bude Slovák v najbližšej sezóne na špici neustále narážať.

„Predovšetkým Van Aert mi pripomenul Petra v najlepších rokoch. Je ako cez kopirák. Nezdieľam však názory pochybovačov, Sagan stále má na to. Zvykli sme si na pravidelné triumfy, ale povedzme si úprimne: to bola anomália, ktorá nemá obdobu. Nečakajme, že vyhrá desať pretekov v sezóne, tešme sa aj z dvoch či troch a ďalších pódiových umiestnení,“ dodal Timko.

Ako to nakoniec bude, sa uvidí už čoskoro. Teraz nasleduje oddych. Múdrejší budeme na jar…

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe