Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bora zvesila nohy, Sagan cyklámenový dres nezíska. Čech uchvátil sólom

Český cyklista Josef Černý triumfoval v piatkovej 19. etape pretekov Giro d'Italia. Jazdec tímu CCC zvládol 124 km dlhú trať z Abbiategrassa do Asti za 2:30:40 h. Druhý finišoval so stratou 18 sekúnd Belgičan Victor Campenaerts (NTT) a ako tretí preťal cieľ domáci Talian Jacopo Mosca (Trek-Segafredo).

23.10.2020 17:14 , aktualizované: 18:03
Bora-Hansgrohe Foto: ,
Pelotón na čele s tímom Bora-Hansgrohe počas 19. etapy Gira.
debata (14)

Slovenský reprezentant Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe prišiel do cieľa v hlavnom balíku na 44. mieste so stratou viac ako 11 minút na víťaza.

Ružový dres vedúceho pretekára si udržal Holanďan Wilco Kelderman zo Sunwebu.

Pretekári mali pôvodne absolvovať trať z Morbegna do Asti s dĺžkou 258 km. Cyklisti však po ôsmich kilometroch jazdy nasadli do svojich tímových autobusov a neplánovane sa museli presunúť na iné miesto.

Giro d'Italia 2020 Fotogaléria - 74 fotiek Všetky fotky
Trofej pre víťaza Gira pred gotickou katedrálou...

Organizátori vypočuli protest tímov AG2R a Lotto Soudal, ktoré sa sťažovali na silný dážď. V Taliansku od rána nepretržite pršalo a etapa napokon odštartovala až o 14.30 h v meste Abbiategrasso.

Riaditeľ podujatia Mauro Vegni neskôr vyhlásil, že s takýmto nátlakom nesúhlasí a etapa vraj môže mať aj právnu dohru. Lenže zo športového hľadiska sa nič lepšie stať nemohlo – nakoniec to boli mimoriadne intenzívne preteky.

Hneď v úvode etapy sa na čele sformoval silný únik, ktorý sa do toho poriadne oprel. Saganova Bora-Hansgrohe síce zareagovala, na čelo pelotónu poslala všetkých mužov, ale nepomohla si. Necelých 60 kilometrov pred cieľom úsilie vzdala a rodák zo Žiliny definitívne prišiel o šancu vyhrať bodovaciu súťaž.

Triumf v etape sa zrodil z úniku. Černý sa zdvihol z bicykla po 22 kilometroch a na jeho tempo v závere nikto nezareagoval.

„Nemôžem tomu uveriť. Je to úžasný pocit. Veriť som začal až 500 metrov pred cieľom. Až po dojazde som pocítil veľkú úľavu. Som rád, že sa etapa skrátila, lebo dážď bol naozaj nepríjemný,“ uviedol Černý pre televíziu Eurosport.

Sagan odíde s jedným triumfom

Saganova situácia je nasledovná: v sobotu je na programe horská etapa s tromi náročnými stúpaniami v okolí Sestriere. Nič pre Sagana. Bojovať sa bude o celkové poradie.

A keďže v nedeľu Giro d'Italia vyvrcholí časovkou s cieľom v Miláne, je zrejmé, že 30-ročný Slovák už ďalšie víťazstvo ani významné body nepridá. Z Talianska odíde s jedným triumfom a štyrmi druhými miestami.

Peter Sagan na pódiu na Giro d'Italia. Foto: SITA/AP, Gian Mattia D'Alberto
Peter Sagan Peter Sagan na pódiu na Giro d'Italia.

Na Arnauda Démara stráca aktuálne 37 bodov. Treba však priznať, že na Francúza nemal nárok. Cyklámenový špurtér Groupama-FDJ ovládol štyri dojazdy a je bezpochyby najrýchlejším mužom v pelotóne.

V sobotu a v nedeľu sa bude na Gire d'Italia bojovať o ružový – najcennejší dres. Aktuálne si ho oblieka líder Sunwebu Wilco Kelderman, náskok však nemá veľký.

Napriek tomu má nemecký tím najsilnejšie karty v rukách, lebo dvanásť sekúnd za Keldermanom je jeho kolega Jai Hindley. Tretí Tao Hart z Ineosu stráca ďalšie tri.

Francúzi zakázali

Sobotňajšia 20. etapa mala pôvodne viesť aj cez francúzske územie. Jej súčasťou mali byť aj ikonické stúpania na Colle dell' Agnello, Col d'Izoard, či Col de Montgenévre.

Wilco Kelderman v ružovom drese na štarte 19.... Foto: SITA/AP, Gian Mattia D'Alberto
Wilco Kelderman Wilco Kelderman v ružovom drese na štarte 19. etapy Gira.

Niekoľkomesačné obavy o počasie v horách však zmietol COVID-19. Mesto Briancon totiž v stredu nariadením zakázalo pelotónu akýkoľvek prejazd.

Organizátori Gira však boli podľa všetkého na takýto scenár nachystaní – ihneď zverejnili alternatívny program s trojnásobným stúpaním do Sestriere. Na pretekárov tak čaká viac ako dvetisíc výškových metrov v rýchlom slede.

Stotretí ročník Gira d'Italia uzavrie iba 15,7-kilometrová časovka z Cernusco sul Naviglio do Milána. Ak by posledný deň v horách nepriniesol výrazné rozdiely v celkovom hodnotení, rozhodne sa až v tomto krátkom súboji s časom.

Fakty z Gira

Výsledky 19. etapy (Abbiategrasso – Asti, 124 km): 1. Josef Černý (ČR/CCC) 2:30:40 h, 2. Victor Campenaerts (Belg./NTT) +18 s, 3. Jacopo Mosca (Tal./Trek-Segafredo), 4. Simon Clarke (Aus./EF Pro Cycling), 5. Iljo Keisse (Belg./Deceuninck-Quick-Step), 6. Sander Armee (Belg./Lotto-Soudal) všetci +26, 7. Albert Torres (Šp./Movistar), 8. Simon Pellaud (Švaj./Androni Giocattoli-Sidermec), 9. Giovanni Carboni (Tal./Bardiani), 10. Alex Dowsett (V. Brit./Israel Start-Up Nation) všetci +1:10 min, … 44. Peter SAGAN (SR) +11:43

Celkové poradie: 1. Wilco Kelderman (Hol./Sunweb) 80:29:19 h, 2. Jai Hindley (Aus./Sunweb) +12 s, 3. Tao Geoghegan Hart (V. Brit./Ineos) +15, 4. Pello Bilbao (Šp./Bahrain-McLaren) +1:19 min, 5. Joao Almeida (Portug./Deceuninck-Quick-Step) +2:16, 6. Jakob Fuglsang (Dán./Astana) +3:59, 7. Patrick Konrad (Rak./Bora-Hansgrohe) +5:40, 8. Vincenzo Nibali (Tal./Trek-Segafredo) +5:47, 9. Fausto Masnada (Tal./Deceuninck-Quick-Step), 10. Rafal Majka (Poľ./Bora-Hansgrohe) obaja +6:46, … 88. SAGAN +3:48:21 h

Bodovacia súťaž: 1. Arnaud Demare (Fr./Groupama-FDJ) 221 bodov, 2. SAGAN 184, 3. Joao Almeida (Portug./Deceuninck-Quick-Step) 94

Vrchárska súťaž: 1. Ruben Guerreiro (Portug./EF Pro Cycling) 234 bodov, 2. Thomas de Gendt (Belg./Lotto Soudal) 122, 3. Hart 115, … 25. SAGAN 15

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Giro d'Italia