Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stelvio je ako pomalé umieranie. Prejde ním aj Sagan

Giro d'Italia sa nemazná. Keď pelotón potrebuje poľaviť, ešte viac pritvrdí...

22.10.2020 07:00
Stelvio Foto: ,
Cyklisti pod Stelviom.
debata (2)

Akoby toho už teraz nebolo dosť.

Od poslednej soboty až do nedele cyklisti musia stráviť dve časovky, päť etáp dlhších ako dvesto kilometrov, štyri vrcholy nad 2000 m.n.m. a štyri horské dojazdy.

Ak by sláva závisela iba od obtiažnosti, aj Tour de France by sa musela červenať.

Vo štvrtok je na programe absolútny vrchol, budeme ho sledovať online .

V prenesenom, ale aj doslovnom význame slova. Giro prichystalo brutálnu etapu s výšľapom na strechu. Na najvyšší bod pretekov (2758 m.n.m.). Slávny priesmyk Passo di Stelvio. Dvadsaťpäť kilometrov alpského utrpenia.

La bomba

Písal sa rok 1953 a pelotón mal na Stelviu premiéru. Všetko sa zdalo byť jasné – pred predposlednou etapou strácal legendárny Fausto Coppi na Švajčiara Huga Kobleta dve minúty a vedel, že s týmto mankom ťažko niečo spraví.

„Prijmi môj kompliment, Giro je tvoje. Si najlepší zo všetkých,“ gratuloval predčasne veľkému rivalovi.

Giro d'Italia 2020 Fotogaléria - 74 fotiek Všetky fotky
Trofej pre víťaza Gira pred gotickou katedrálou...

Slovo dalo slovo, „ty nebudeš na Stelviu útočiť a ja ťa tam nechám vyhrať,“ – tak znela dohoda…

Lenže výrobcovi bicyklov Bianchi, na ktorých Coppi jazdil, a ani jeho tímovým kolegom, sa takýto zmier nepáčil. „Nechajte ma, je to stratené,“ buchol dverami slávny Talian a šiel spať.

Ráno sa rozohrali zákulisné hry. Biagio Cavanna, muž, ktorý mal na Coppiho kariéru najzásadnejší vplyv, požiadal Ettore Milana, najloajálnejšieho domestika, aby si viac všímal Kobleta.

Chcel vedieť, či nie je predávkovaný amfetamínmi. Tie totiž majú veľa vedľajších účinkov. Ak ich pretekár užije viac ako by mal, môže sa stať, že v noci nezažmúri oko. Taliani tomu hovoria „la bomba!“

Zásadná chyba pred kráľovskou etapou…

Tesne pred štartom prišiel Milano so zásadným zistením. „Veď ten má také oči, že sa ho aj ja bojím. Má ich prepadnuté na druhý koniec hlavy,“ hlásil Coppimu. „No a čo, mám ich rovnaké,“ odvetil líder.

Giro d´Italia 2020 - profily etáp Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Giro d´Italia 2020 - 1. etapa.

Začal sa výstup na Stelvio a Koblet nespustil fľašu z úst. To nie je nič iné, ako príliš veľa amfetamínov, ktoré spôsobujú pocit smädu.

Ale ani Coppi sa necítil najlepšie. Až päť kilometrov pod vrcholom, kde bolo značne chladnejšie, sa mu uľavilo.

Kamarátsky požiadal vyčerpaného Nina Defilippisa, aby zaútočil. Koblet zareagoval a bolo po dohode. Rodákovi z Castellanie viac nebolo treba. „Prešiel okolo nás ako motorka. V život som nič podobné nevidel,“ vravel Defilippis.

Coppi bol na Stelviu o tri a pol minúty skôr ako Koblet a vyhral Giro d'Italia. Švajčiar k Talianovi už nikdy viac neprehovoril, do konca života ho zožieral pocit, že Coppi porušil dohodu. Bol to však Koblet, kto prvý zaútočil. Inak by ružový dres doviezol až do cieľa.

Čím vyššie, tým horšie

Passo di Stelvio je talianska legenda. Dnes sa naň budú petekári štverať iba trinástykrát. Naposledy tam bol prvý v sezóne 2017 Španiel Mikel Landa.

V 2012 kraľoval po famóznom sóle Belgičan Thomas De Gendt. O rok neskôr zasa organizátori trasu kvôli závejom snehu obišli.

Cyklisti pod Stelviom. Foto: SITA/AP, Daniele Badolato
Stelvio Cyklisti pod Stelviom.

Mimochodom, Stelvio bolo v pláne aj v sezóne 1984, ale keď Taliani videli, ako Francúz Fignon kraľuje v horách, zámerne ho obišli. Mali svojho koňa Mosera, ktorý napokon vyhral.

Pri pohľade z vrchu vyzerá brutálne. Kultový alpský priesmyk je s výškou 2758 m. n. m. najvyšším bodom tohotoročného Gira, prvý jazdec na ňom získa ocenenie Cima Coppi.

Navyše, tentoraz sa pôjde z najťažšej strany, ktorá má 25 kilometrov a priemerný sklon 7,5 percenta – tie najstrmšie pasáže dvanásť.

Čím budú pretekári vyššie, tým bude stena ostrejšia. Pelotón na tejto hore dovedna nastúpa viac ako 1800 výškových metrov.

Nie nadarmo cyklisti vravia, že stúpanie na Stelvio pripomína pocity pri pomalom zomieraní.

Ani to však dnes ešte nebude koniec. Etapa na legendárnom priesmyku sa nekončí. Cyklistov čaká ešte jeden neľahký vrchol – stúpanie na „jednotkový“ Torri di Fraele. Ten sa nachádza dva kilometre pred cieľom. Počas celej etapy pretekári nastúpajú hrôzostrašných 5400 výškových metrov.

„Bude to najťažší týždeň Grand Tour, aký som kedy zažil,“ vravel pri pohľade na itinerár Giro d'Italia líder Jumba Steven Kruijswijk. Holanďana však pozitívne testovali na COVID-19 a už je niekoľko dní doma.

Bez Stelvia. Bez veľkého utrpenia…

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Giro d´Italia #Stelvio