Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Expolicajtovi nakladajú za Alaphilippov pád: Hlboko ma to zasiahlo

Eddy Lissens je bývalý belgický policajt, ktorý bol v nedeľu - ako viackrát predtým - rozhodcom na motorke. Cyklistický svet spoznal jeho meno po tom, ako doňho narazil majster sveta Julian Alaphilippe na monumentálnej klasike Okolo Flámska.

19.10.2020 10:00
debata (11)

Ten si po tvrdom páde zlomil dve záprstné kosti na pravej ruke a v pondelok ho čaká operácia. Incident sa stal necelých 35 kilometrov pred cieľom.

Francúz v dúhovom drese bol členom vedúcej skupiny spolu s neskorším víťazom Mathieuom van der Poelom a v cieli druhým Woutom van Aertom.

Rozhodca bol na pravom kraji cesty, keď doňho vletel Alaphilippe a preteky sa pre jedného z favoritov skončili. V tom čase hovoril cez vysielačku so športovým riaditeľom svojho tímu a rozhodca na spomaľujúcej motorke unikol jeho pozornosti.

„Únik mal vyše 20-sekundový náskok, tak sme sa spolu s motorkou Shimano rozhodli zaujať pozíciu za únikom. Televízna motorka išla na ľavú stranu cesty, my sme si zvolili pravú,“ cituje Lissensa Het Laatste Nieuws.

Práve tento krok kritizoval šéf Alaphilippovho tímu Deceuninck-QuickStep (vo Flámsku jazdil s názvom Elegant-QuickStep, pozn.) Patrik Lefevere. Ten nepochopil, čo robil na pravej strane cesty, keďže práve tam sa pohybujú jazdci, ktorí si volia najkratšiu trasu. Lefevere taktiež nerozumel tomu, prečo bol motorkár pred vedúcim triom a nie za ním.

„Neurobil som nič neobvyklé. Takéto veci sa počas pretekov stanú aj stokrát. Bol to len nešťastný moment,“ reagoval Lissens a zároveň priznal: „Cítil som sa hrozne. Robím to 20 rokov a nikdy sa mi nič také nestalo.“

Aj 64-ročný rozhodca si všimol, že Alaphilippe rozprával do mikrofónu a na rozdiel od zvyšnej dvojice sa motorke nestihol vyhnúť.

„Je mi ho ľúto. Jeho zranenia sú zlé a taktiež mal šancu vyhrať preteky Okolo Flámska, čiže ma to veľmi zasiahlo,“ dodal Lissens.

Prostredníctvom sociálnych sietí schytal viacero nadávok a spŕšku kritiky. „To vo mne zanechalo hlbokú stopu. Cítim sa previnilo, aj keď s tým nemôžem nič urobiť.“

Ospravedlnil sa Alaphilippovi, športovému riaditeľovi stajne Wilfriedovi Peetersovi a po pretekoch sa rozprával aj s ďalším zástupcom tímu Deceuninck-QuickStep. Kto ním bol a obsah debaty však neprezradil. „Dúfam, že Alaphilippe sa skoro zotaví,“ uzavrel Lissens.

Najvplyvnejšie osoby vo svetovej cyklistike Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Bob Stapleton - bývalý šéf tímu...
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Flámska #Julian Alaphilippe #Eddy Lissens