Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Straší 17 nakazených policajtov i kašeľ v pelotóne. Sagan: Sme tu, aby sme jazdili

Thomas De Gendt z tímu Lotto-Soudal sa pridal ku kritikom organizátorov cyklistických pretekov Giro d'Italia, konkrétne ich prístupu k opatreniam v boji s koronavírusom.

15.10.2020 16:50
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan na štarte 12. etapy Gira.
debata

Belgický pretekár uviedol, že sa necíti byť v bezpečí.

V utorok opustili preteky tímy Mitchelton-Scott, Jumbo Visma a Michael Matthews zo Sunwebu.

Vo štvrtok sa objavili správy, že 17 policajtov z motocyklového sprievodu pretekov Giro-E malo pozitívne testy a už od pondelka sú v karanténe. Ide o sprievodné podujatie Gira.

„Ak mám byť úprimný, po správach o nakazených policajtoch moja hlava nie je nastavená na preteky,“ uviedol De Gendt pre web Sporza.

Giro d'Italia 2020 Fotogaléria - 74 fotiek Všetky fotky
Trofej pre víťaza Gira pred gotickou katedrálou...

„Veci na tomto Gire sa vyvíjajú zle. Dvadsať minút sme diskutovali o tom, či štartovať alebo nie, pretože sa necítime byť v bezpečí,“ dodal Belgičan.

Organizátori uviedli, že ani jeden z policajtov zo spomínaného sprievodného podujatia Gira nebol v blízkom kontakte s pretekármi či členmi realizačných tímov.

„Polícia sprevádzala len Giro-E? Áno, áno, áno, áno… To je vysvetlenie, ktoré nám poskytujú,“ reagoval De Gent.

Ďalšia kritika sa týka stretnutí pretekárov s turistami v hoteloch. Okrem toho vraj De Gendt počul viacerých jazdcov v pelotóne kašľať.

Najvplyvnejšie osoby vo svetovej cyklistike Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Bob Stapleton - bývalý šéf tímu...

„Áno, je chladnejšie ročné obdobie, ale z dlhodobého hľadiska sa už nemôžete sústrediť. Niektorí jazdci radšej neštartujú, iní áno. Každý to môže urobiť slobodne. Som jedným z jazdcov, ktorí by radšej neštartovali. Každý nech si vyberie sám,“ priznal a dodal, že má obavy z infikovania niekoho z rodiny.

Oproti Tour de France sú podľa jeho slov opatrenia na Gire horšie, pričom RCS Sport (organizátor Gira) uprednostňuje záväzky pretekov pred bezpečnosťou jazdcov.

„V hre je veľa peňazí pre sponzorov a je dôležité, aby sme sa dostali do Milána. Čakajú na to, aké usmernenie vydá vláda,“ reagoval De Gendt.

K situácii sa pred štartom 12. etapy vyjadril aj Peter Sagan, ktorý trvá na tom, že bude pokračovať v pretekoch.

„Sme tu, aby sme ich absolvovali a zostávame tu. Je to tak, ako to je, organizátori musia vedieť, čo majú robiť. Nie som tu na to, aby som o tom rozhodoval,“ cituje Sagana Sporza.

debata chyba
Viac na túto tému: #Giro d'Italia #Thomas de Gendt