Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Taliani milujú silákov. Sagan ním je

S hrdosťou sa hlási k tým, ktorí Petrovi Saganovi pomáhali k prvým víťazstvám v kariére. Štyri roky spoločného pôsobenia v tíme Liquigas-Cannondale považuje za najlepšie obdobie kariéry.

14.10.2020 18:06
Peter Sagan, Alan Marangoni Foto:
Peter Sagan a Alan Marangoni.
debata

„Pracoval som pre Sagana, Nibaliho či Bassa. Ich víťazstvá boli aj mojimi,“ vraví bývalý elitný domestik Alan Marangoni (36). Ako spolukomentátor webovej televízie GCN v utorok sledoval Slovákovo triumfálne sólo v 10. etape Giro d'Italia.

Ako hodnotíte Saganov výkon z profesionálneho hľadiska?

Ukázal veľké majstrovstvo. Odvážil sa k ataku hneď po úvodných kilometroch. Správne vycítil, že má nohy na to urobiť niečo špeciálne. Výborne si rozložil sily a zvládol to s prehľadom šampióna. Vyhral nohami, srdcom a hlavou.

Ako ste videli víťaznú jazdu ako jeho priateľ a bývalý kolega?

Od štartu do posledných metrov som bol ako na ihlách! Veľmi som mu držal palce, aby mu to konečne vyšlo. Na záverečnom kopci som trpel s ním.

Mal sťaženú úlohu, keďže absolvoval etapu bez akejkoľvek tímovej podpory?

Záverečná časť bola plná krátkych, ale ostrých kopcov. Keď máte silu v nohách a rozumne si rozložíte energiu, aj na prudkých stúpaniach to ide ľahšie. Takmer celú etapu si odmakal sám, ale stálo to za to.

Prekvapilo vás, že Sagan bol aj na poslednom stúpaní silnejší ako najlepší vrchári?

Keď má svoj deň, nepozná limity. Vie sa popasovať s náročnými kopcami i ambicióznymi súpermi. V utorok boli konkurenti bez šance.

Na víťazstvo čakal 15 mesiacov. Jazdil pod tlakom, že musí naplniť očakávania sponzorov a fanúšikov?

Je normálne, že od cyklistu s takým množstvom úspechov všetci čakajú len víťazstvá. Avšak nemyslím si, že si na seba vytváral tlak a preto tak dlho čakal na triumf. V športe sa nie vždy dá všetko logicky vysvetliť.

Kariéra Petra Sagana (2006-2021) Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan na začiatku kariéry medzi juniormi...

Počas celej etapy mal masívnu podporu domácich fanúšikov. Čo na ňom Taliani vidia?

Milujú silné osobnosti a Peter je jednou z nich. Fanúšikovia oceňujú jeho zmysel pre šou. Výhoda je aj to, že plynule rozpráva po taliansky (úsmev).

Sagana ste spoznali ako 20-ročného nováčika. Dalo sa už vtedy predpovedať, že má nakročené k úspešnej kariére?

Veľmi rýchlo sme pochopili, že k nám prišiel výnimočný talent. Bolo úžasné sledovať ho zblízka – ako rástol a zlepšoval sa. Vedeli sme, že raz z neho bude šampión.

Aký bol ako tímový kolega?

Vedel ma rozosmiať, keď ste mu pomohli, vždy slušne poďakoval. Štyri roky sme spolu pôsobili v jednom tíme. Nemám jedinú negatívnu vec, ktorú by som o ňom mohol povedať.

Giro ste absolvovali šesťkrát. Čo by ste Saganovi odporučili do druhej polovice pretekov?

Budem veľmi stručný – sám najlepšie vie, čo má urobiť. Nepotrebuje odporúčania.

Líder bodovačky Démare tvrdí, že cyklámenovaný dres ho nezaujíma a že dôležitejšie sú pre neho etapové víťazstvá. Dá sa mu veriť?

Ide o súčasť taktiky. Samozrejme, že má záujem o cenné tričko. Prečo by potom Groupama-FDJ v utorok ťahala pelotón v snahe dostihnúť Sagana ešte pred prémiou? Bodovacia súťaž bude ešte veľmi napínavá.

Z Gira už odstúpili dva kompletné tímy, pozitívne testy mali aj iní jazdci. Hrozí, že podujatie sa skončí predčasne?

Bohužiaľ, aj takáto možnosť je reálna. Nikto si ju nepraje, ale žijeme v situácii, v ktorej ťažko niečo predpovedať. Ak by Giro nedošlo do milánskeho cieľa, bola by to pohroma pre celú taliansku cyklistiku.

Profesionálnu kariéru ste ukončili pred dvoma rokmi. Chýba vám súťaženie?

Občas áno. Ale som presvedčený, že som odišiel v správnom momente a preto som s rozhodnutím vyrovnaný. Pri cyklistike som zostal, práca spolukomentátora ma napĺňa. Môžem sa naďalej venovať tomu, čo milujem.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Alan Marangoni