Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pred etapou a po nej. Internet velebí šou šampióna

Nevýrazný, starý, bez výbušnosti... Peter Sagan? V žiadnom prípade!

13.10.2020 17:41
debata (1)
Peter Sagan počas 10. etapy Giro d'Italia... Foto: SITA/AP, Fabio Ferrari
Sagan Peter Sagan počas 10. etapy Giro d'Italia 2020.

Slovenský šampión sa v utorok dočkal dlhoočakávaného triumfu. Po parádnom výkone ovládol 10. etapu Giro d'Italia a ukončil 15-mesačnú šnúru bez víťazného vavrínu.

„Víťazstvo je skvelý pocit, prišlo po dlhšej dobe. Najviac ma teší, že som ho dosiahol svojím štýlom. Riadil som etapu, urobil šou a vybojoval triumf,“ usmieval sa v cieli po 114. kariérnom úspechu.

Hladný po úspechoch

Experti i fanúšikovia sa rozplývali nad dominantným výkonom 30-ročného Žilinčana.

Od štartu hýril aktivitou a do prvého úniku vyrazil už pred úvodným stúpaním na Chieti. Prvotný cieľ bol jasný – uspieť na rýchlostnej prémii a znížiť stratu v bodovacej súťaži.

Giro d'Italia 2020 Fotogaléria - 74 fotiek Všetky fotky
Trofej pre víťaza Gira pred gotickou katedrálou...

Lenže Sagan cítil skvelé nohy a šliapal ďalej. Postupne sa zbavil všetkých súperov z úniku a nespanikáril ani vtedy, keď sa pelotón priblížil na rozdiel tridsiatich sekúnd.

Na poslednom stúpaní mu nestačil ani tretí muž priebežného poradia Španiel Bilbao, ktorého snaha vyzliecť vedúceho Almeidu z ružového trička napokon nebola úspešná.

Sagan finišoval v Tortorete osamotený a skvelým klasikárskym predstavením nechal zaspomínať na iné parádne sóla – Gent-Wevelgem pred siedmimi rokmi, MS 2015 v Richmonde či Okolo Flámska nasledujúcu sezónu.

„Nie som typ jazdca, ktorý sa uspokojí s druhým či tretím miestom. Ani po sérii neúspechov som sa neprestal snažiť. Stále mám hlad po víťazstvách,“ vravel po ceremónii so šampanským.

V utorok si pripísal premiérový triumf na Corsa Rosa a stal sa jubilejným stým jazdcom, ktorý vyhral etapu na všetkých troch Grand Tour. Z Tour de France ich má dvanásť, z Vuelty štyri a teraz už aj z Gira.

Zároveň výrazne znížil manko na Francúza Arnauda Démara, ktorého náskok v boji o cyklámenový dres sa scvrkol z 57 na 20 bodov.

Saganov úder – ohlasy médií

  • L'Equipe (Fr.): „V etape, ktorá profilom pripomínala klasiky, bol Slovák najsilnejší, odolal všetkým favoritom a sólovo získal prvé víťazstvo po pätnástich mesiacoch a premiérové na Giro d'Italia.“
  • La Gazzetta dello Sport (Tal.): „Saganov úder. Zaútočil v stúpaní a prišiel si po víťazstvo v Tortorete.“
  • Het Nieuwsblad (Belg.): „Peter Sagan si po 461 dňoch pripomenul, ako chutí víťazstvo. Zakončil to brilantným sólom.“
  • De Telegraaf (Hol.): „Veľké veci na Gire – chaos a etapové víťazstvo pre Sagana. Slovák išiel sám posledných desať kilometrov a etapu už vyhral na všetkých troch najvýznamnejších podujatiach.“
  • BBC (V. Brit.): „Bola to rušná etapa, v ktorej sa Sagan odpútal v skorom úniku a vydržal vpredu, bojoval v prudkých stúpaniach v hustom daždi i v šmykľavých zjazdoch na novom asfalte.“

Z víťazstva Slováka mali radosť aj fanúšikovia na internete. Pozrite si najlepšie príspevky:

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Giro d'Italia 2020