Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ružový dres? Ďakujem, neprosím

Najväčšieho favorita vyradil nešťastný pád, iného pozitívny test na koronavírus. Experti i fanúšikovia sa pýtajú - kto sa bude porúčať ako ďalší?

12.10.2020 19:29
Joao Almeida Foto: ,
Joao Almeida.
debata

Súboj o najlepšieho cyklistu na Giro d'Italia je neobvykle vyrovnaný. Vrchné priečky priebežného poradia po prvom týždni okupujú jazdci, ktorí pred štartom Corsa Rosa počítali s odlišnými úlohami.

Snívajúci nováčik

Príkladom je aj aktuálny držiteľ ružového trička. Joao Almeida štartuje na svojej prvej Grand Tour v kariére. Pôvodne mal byť k dispozícii v úlohe domestika Remcovi Evenepoelovi.

Belgická hviezda však na Okolo Lombardska utrpela ťažký pád a k súťažnej cyklistike sa vráti až v budúcej sezóne. Vedenie tímu Deceuninck-QuickStep neváhalo a z 22-ročného Almeidu narýchlo spravilo nového lídra.

„Prežívam úžasné pocity. Nosiť dres pre vedúceho pretekára na podujatí ako Giro je pre mňa splneným snom. Každý deň v ružovom tričku je neopísateľné dobrodružstvo,“ usmieva sa talentovaný Portugalčan.

Giro d'Italia 2020 Fotogaléria - 74 fotiek Všetky fotky
Trofej pre víťaza Gira pred gotickou katedrálou...

Do veľkej cyklistiky sa dostal ako odchovanec stajne Hagen Bermans Axeon, ktorá je farmou QuickStepu. Viacerí ho prirovnávajú k Tadejovi Pogačarovi, ktorý pred mesiacom ovládol Tour de France vo veľkom štýle.

Nevýhodou Almeidu môže byť fakt, že nemá skúsenosti s trojtýždňovými pretekmi. Tvrdí, že Giro je pre neho veľká lekcia.

„Veľa vecí sa učím za pochodu. Cyklistika je ako poker – musíte byť trpezlivý a vedieť zaútočiť rovnako dobre, ako sa brániť. Tím do mňa vložil dôveru, nechcem nikoho sklamať,“ vraví Almeida.

Giro d´Italia 2020 - profily etáp Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Giro d´Italia 2020 - 1. etapa.

Saganov budúci kolega

Jeho najvážnejším konkurentom v boji o ružový dres je Wilco Kelderman. Ani on nefiguroval v predštartových prognózach na popredných priečkach.

Vysoký Holanďan však ide výborne. V nedeľňajšej horskej etape zatienil aj miláčika domácich fanúšikov Vincenza Nibaliho, ktorý v Apeninách plánoval útok na pódium.

„Zatiaľ sa cítim až nečakane dobre. Nohy ma poslúchajú, to je najdôležitejšie. Ak by mi niekto povedal, že po prvom týždni budem priebežne na druhom mieste, neveril by som mu,“ teší sa.

Giro je pre Keldermana posledným podujatím vo farbách Sunwebu. Od budúcej sezóny prestupuje do stajne Bora-Hansgrohe, kde sa stretne aj s Petrom Saganom. Spoločne s Nilsom Polittom by mali patriť medzi budúcnosť nemeckého zoskupenia.

„Sústredím sa predovšetkým na Giro. Útok na ružový dres? V Apeninách som to nemal v pláne. Uvidíme, čo prinesú najbližšie dni,“ vysvetľuje Kelderman.

V pondelok ho – rovnako ako celý pelotón a realizačné tímy – čakalo počas voľného dňa hromadné testovanie na koronavírus. Napätie v bubline sa zvýšilo po tom, ako pred víkendom odstúpil nakazený Simon Yates.

„Dúfame, že to bol ojedinelý prípad. Situácia v súvislosti s pandémiou sa zhoršuje v celej Európe. Držme si palce, aby sme nerušene prišli do milánskeho cieľa,“ želá si šéf Gira Mauro Vengi.

V utorok je na programe 10. etapa, trať z Lanciana do mestečka Tortoreto meria 177 km. Profilom pripomína flámske jednorazovky, jazdci sa najmä v závere popasujú s viacerými krátkymi ostrými kopcami. Medzi spolufavoritov klasikárskej etapy patrí aj Peter Sagan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Giro d'Italia #Joao Almeida