Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan nie je jediný. Hnev Van Aerta najnovšie okúsil aj jeho dlhoročný rival

Považujú ich za nastupujúce hviezdy cyklistiky. Mladé pušky, ktoré si medzi súpermi budujú čoraz väčší rešpekt.

12.10.2020 17:24
Wout Van Aert Foto: ,
Wout Van Aert.
debata (6)

Wout van Aert (Jumbo-Visma) a Mathieu Van der Poel (Alpeci-Fenix) sa na pretekoch stretávajú už viac ako desať rokov. – či už v cyklokrose, alebo na ceste. Za ten čas si vymenili viacero komplimentov, no po víkendovej klasike Gent – Wevelgem boli od uznalivých slov ďaleko.

Belgičan Van Aert totiž obvinil svojho rivala Van der Poela z toho, že obom zmaril šance na víťazstvo. Prvý menovaný sa cítil byť terčom Holanďana.

„Bohužiaľ, tentoraz to bolo bez ocenenia, pretože niekto sa na mňa stále pozeral… Namiesto boja o svoje víťazstvo chcel vidieť skôr to, ako prehrám,“ cituje Van Aerta Sporza.

Najvplyvnejšie osoby vo svetovej cyklistike Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Bob Stapleton - bývalý šéf tímu...

Najrýchlejší muž nedeľného štartového poľa Van Aert čelil podobnej situácii aj na nedávnom svetovom šampionáte, keď s ním ďalší súperi na popredných pozíciách, uvedomujúci si sily mladíka, odmietli spolupracovať.

Ako napísal Velonews, Van Aert sa stal obeťou vlastného úspechu. „Štyria pretekári v skupine sa báli koncového súboja so šprintérskym talentom, takže ich stíhanie Juliana Alaphilippa utíchlo a Francúz si šiel po triumf,“ vracia sa k momentom z Imoly portál.

V nedeľu na záver klasiky v uliciach Wevelgemu zdolal v špurte Van der Poela – ale len o ôsme miesto. Na víťaza Madsa Pedersena stratili necelých 10 sekúnd.

Dán využil to, že dvaja kohúti sa zaujímali viac o vzájomné súperenie ako o dianie vo zvyšku pelotónu, predovšetkým v záverečných desiatich kilometroch.

„Myslím si, že (Van der Poel, pozn.) zabudol, že som už párkrát vyhral, takže som mal možnosť trochu si zahrať poker. Teraz ani jeden z nás nič nemá,“ soptil Van Aert, ktorého hnev okúsil aj Peter Sagan na Tour de France.

"Išiel som si po víťazstvo, ale nedostal som žiadnu slobodu. Mal som šancu v šprinte, ale vedel som, že útoky budú prichádzať a nemohol som ďalej reagovať na každý nástup.

Zakaždým bol na mojom kolese rovnaký človek. To je jeho taktika, ale on sám nespomaľuje, takže som sklamaný," pokračoval 26-ročný Belgičan.

Najvšestrannejší cyklisti tímov WorldTour Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
UAE Team Emirates: Diego Ulissi.
Ďalší...

Jeho o štyri mesiace mladší súper Van der Poel vedel, že posledné kilometre budú sprevádzať taktické manévre.

„Bolo tam zopár cyklistov, ktorých som si musel strážiť. Je zrejmé, že Wout bol jeden z najrýchlejších v skupine, ale takí boli aj Degenkolb či Trentin. Taktiež aj Pedersen, ktorý je v pokri o niečo lepší, keď sa tvoria skupiny,“ doplnil.

Priznal, že Van Aerta pri útokoch musel nasledovať, ak nechcel, aby mu ufujazdil.

Najlepší cyklošpurtéri v novodobej histórii Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Džamolidin Abdužaparov (Uzb./60 triumfov) -...

„V stúpaniach sme na tom boli rovnako. Odtiaľ zanechával lepší dojem on (Van Aert). Nohy mi vtedy odchádzali. Stále jazdíte na to, aby ste vyhrali a ja som veril v triumf. Keď sa ku mne dostala celá skupina, bol som na limite. Dúfal som, že by som sa mohol prepracovať dopredu, no nevyšlo to,“ reagoval.

Na otázku, či Van Aertovi pošle esemesku, odpovedal záporne. K jeho vysvetleniu sa vraj dostane cez médiá.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Gent - Wevelgem #Mathieu Van der Poel #Wout van Aert