Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Etna pochovala nádeje Ineosu, Sagan odovzdal modrý dres

Ekvádorský cyklista Jonathan Caicedo triumfoval v pondelňajšej 3. etape 103. ročníka Giro d'Italia.

05.10.2020 16:14
debata (3)
Jonathan Caicedo (EF Pro Cycling) sa teší z... Foto: TASR/AP, Gian Mattia D'Alberto
Taliansko cyklistika šport cesta Giro d'Italia 3. etapa Jonathan Caicedo (EF Pro Cycling) sa teší z výhry v 3. etape Giro d'Italia 2020.

Jazdec tímu EF Pro Cycling sa po dlhom úniku tešil v daždivom záverečnom stúpaní na sicílsku sopku Etna. S mankom 21 sekúnd skončil na druhom mieste Talian Giovanni Visconti z Vini Zabu–KTM, tretí bol Belgičan Harm Vanhoucke (Lotto-Soudal, +0:30).

Do ružového dresu lídra celkovej klasifikácie sa obliekol člen stajne Deceuninck-Quick Step Joao Almeida z Portugalska.

Slovenský reprezentant Peter Sagan nemal v prvej horskej etape tohtoročného itineráru z Enny na Etnu s dĺžkou 150 km šancu na popredné umiestnenie a podľa očakávania prišiel člen tímu Bora-Hansgrohe o modrý dres pre lídra súťaže vrchárov.

V cieli mal Sagan na 140. mieste manko viac ako 25 minút. Celkovo mu patrí 110. pozícia.

Veľké problémy mali adepti na najvyššie priečky Geraint Thomas (+12:20) i Simon Yates (+4:24), ktorí nedokázali udržať kontakt so svojimi konkurentmi a výrazne stratili.

Giro d'Italia 2020 Fotogaléria - 74 fotiek Všetky fotky
Trofej pre víťaza Gira pred gotickou katedrálou...

Veľké problémy Thomasa s Yatesom

V tretej etape čakalo na jazdcov prvé výrazné stúpanie v programe pretekov, cieľový výstup na Etnu do výšky 1793 m.n.m.(18,2 km; 6,8 %) a bolo jasné, že post lídra si neudrží domáci Filippo Ganna z tímu Ineos Grenadiers. V pretekoch už pre žalúdočné problémy nepokračoval Alexander Vlasov z Astany.

Hneď na štarte etapy mal ešte v neutrálnej zóne pád kandidát na zisk ružového dresu Geraint Thomas z Ineosu, potom sa od pelotónu odtrhla osmička jazdcov Jonathan Caicedo, Lawson Craddock (obaja EF Pro Cycling), Mikkel Bjerg (UAE Emirates), Victor Campenaerts (NTT), Matthew Holmes (Lotto-Soudal), Josip Rumač (Androni Giocattoli), Francesco Romano (Bardiani) a Giovanni Visconti (Vini Zabu). Únik si rýchlo vypracoval náskok, ktorý postupne narástol až na takmer päť minút.

Na čele hlavného pelotónu pracovala usilovne stajňa Mitchelton – Scott, ktorá pracovala pre svojho lídra Simona Yatesa. Náskok vedúcej skupiny sa však neznižoval a bolo jasné, že vydrží až do začiatku záverečného stúpania, ktoré sa začalo necelých 19 km pred cieľom. Smoliarom etapy bol Thomas, ktorý mal po páde veľké problémy a ešte pred Etnou vypadol z hlavného pelotónu.

Dostať sa späť mu pomáhal najmä Ganna, no aj tak strata bola za chvíľu štyri minúty a stále rýchlo narastala. Šprintérske body z prémií pred stúpaním brali jazdci z úniku, prvú vyhral Rumač a druhú Craddock. Na kopci sa už líderská grupa roztrhla a vpredu už pokračovala iba dvojica Visconti a Caicedo, pelotón sa však postupne približoval.

Sedem km pred cieľom malo duo k dobru necelé dve minúty, v hlavnom balíku prevzali iniciatívu tímy Trek-Segrafredo a neskôr najmä Bora-Hansgrohe v snahe pomôcť lídrovi Rafalovi Majkovi. Z pelotónu 9 km pred páskou nečakane vypadol aj Yates.

Vpredu už zostal napokon iba osamotený Caicedo, z balíka sa rozhodli dotiahnuť sa na lídra Jonathan Castroviejo z Ineosu a Harm Vanhoucke z Lotto-Soudal.

Vo finále museli na záverečných dvoch kilometroch jazdci zvládnuť stúpanie s deviatimi percentami a maximálnym sklonom jedenásť percent, Caicedo si v daždi dokázal udržať náskok a tešil sa z triumfu.

AKTUALIZUJEME…

Giro d'Italia 2020

3. etapa (Enna – Etnam 150 km): 1. Jonathan Caicedo (Ekv./EF Pro Cycling) 4:02:33 h, 2. Giovanni Visconti (Tal./Vini Zabu KTM) + 21, 3. Harm van Houcke (Belg./Lotto-Soudal) +30, 4. Wilco Kelderman (Hol./Team Sunweb) +39, 5. Jakob Fuglsang (Dán./Astana), 6. Rafal Majka (Poľ/Bora-Hansgrohe), 7. Vincenzo Nibali (Tal./Trek-Segafredo), 8. Jonathan Nicolas Castroviejo (Šp./Ineos Grenadiers), 9. Domenico Pozzovivo (Tal./NTT Pro Cycling Team) všetci +51, 10. Steven Kruijswijk (Hol./Team Jumbo) +56,… 140. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +25:12

Celkové poradie po 3. etape: 1. Joao Almeida (Portug./Deceuninck-Quick-Step) 7:44:25 h, 2. Caicedo rovnaký čas, 3. Pello Bilbao (Šp./Bahrain-McLaren) +37, 4. Kelderman +42, 5. Van Houcke +53, 6. Nibali +55, 7. Pozzovivo +59, 8. Brandon McNulty (USA/UAE Team Emirates) +1:11, 9. Fuglsang +1:13, 10. Kruijswijk +1:15,… 110. P. SAGAN +25:26

Bodovacia súťaž: 1. Diego Ulissi (Tal./UAE Team Emirates) 25 b, 2. Caicedo 23, 3. P. SAGAN 19

Vrchárska súťaž: 1. Caicedo 40, 2. Visconti 18, 3. Vanhoucke 12,… 7. P. SAGAN 4

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Giro d'Italia 2020