Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bizarná sezóna pokračuje. Slovák je najlepší vrchár

Tak blízko a pritom tak ďaleko. Čakanie Petra Sagana na prelomenie čiernej série sa opäť predĺžilo.

05.10.2020 07:40
Giro Sagan modrý Foto:
Peter Sagan v modrom drese pre najlepšieho vrchára Giro d´Italia 2020.
debata

Slovenský šampión bol včera blízko k vytúženému etapovému triumfu, na ktorý čaká už 452 dní.

Vlani na Tour de France ovládol 5. etapu s finišom v meste Colmar. Výhru oslávil imitáciou komiksového hrdinu Hulka, ale odvtedy už víťazné gesto od neho fanúšikovia nevideli.

Neznamená to však, že by k nemu nemal blízko. V dvadsiatich pretekoch sa umiestnil v najlepšej päťke a neboli to hocijaké podujatia.

Na MS 2019 bral piate miesto, na augustovom monumente Miláno-San Remo finišoval štvrtý a v poslednej etape TdF 2020, ikonickom špurte na Elyzejských poliach v Paríži skončil tretí.

Giro d'Italia 2020 Fotogaléria - 74 fotiek Všetky fotky
Trofej pre víťaza Gira pred gotickou katedrálou...

Nedeľňajšie finále 2. etapy Giro d'Italia s cieľom v Agrigente akoby zobrazovalo jeho posledných 15 mesiacov: silu a výdrž má naďalej, ale precíznosť a výbušnosť v rozhodujúcom momente chýbajú.

Zaostal aj Matthews

Vo včerajšej bitke elitných klasikárov si počínal veľmi dobre. Špurtérov odpáral už na začiatku posledného kopca.

Zbavil sa aj Michaela Matthewsa, ktorý je horúcim favoritom na triumf v bodovacej súťaži. Vo finále nestačil len na víťazného Ulissiho.

Hoci z toho nebola výhra, Ján Valach mal z jeho výkonu radosť.

„Posledný kopec nebol pre špurtérov. Peter ukázal dobré nohy, keď o výhru bojoval do posledných metrov. Pokryl útok Ulissiho, hoci ho to stálo veľa síl, ktoré mu potom chýbali v závere,“ vravel o krajanovi športový riaditeľ tímu Bora-Hansgrohe.

Tiňkov mu chcel siahnuť na plat

Hoci Sagan nie je zvyknutý, že na výhru čaká niekoľko mesiacov, počas kariéry zažil aj také chvíle.

V roku 2015 mu chcel excentrický Oleg Tiňkov siahnuť na plat, pretože sa mu nepozdávali Slovákove výkony. Saganova odpoveď? Zisk titulu majstra sveta v Richmonde.

Giro d´Italia 2020 - profily etáp Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Giro d´Italia 2020 - 1. etapa.

Experti mu vyčítali pokles formy aj na jar 2018. Sagan kontroval výhrami na slávnych klasikách Gent-Wevelgem a Paríž-Roubaix.

Podľa Valacha sú podobné fázy v kariére cyklistu normálne.

„Každý jazdec to pozná – robíte všetko podľa plánu, ale výhry neprichádzajú. Nezostáva vám nič iné, ako naďalej tvrdo pracovať a byť trpezlivý. My sme pokojní. Peter dnes ukázal silu. Veríme mu, on dôveruje nám,“ dodal Valach.

Modrá je dobrá

Dve Grand Tour za dva mesiace, život v uzavretej bubline, neustále testovanie na koronavírus. Aj cyklisti zažívajú bizarnú sezónu.

Prináša nezvyčajné momenty aj pre Sagana. V dnešnej etape pôjde v modrom drese pre najlepšieho vrchára Gira.

Je takmer isté, že maglia azzurra si na vrchole Etny prevezme iný cyklista a Slovák sa bude môcť sústrediť na bodovaciu súťaž.

„Uvidíme, čo prinesú najbližšie dni. Či budem schopný špurtovať so špurtérmi alebo vybojovať body v klasikárskych dojazdoch ako dnes. Giro je ešte dlhé, všetko je pred nami,“ dodal Sagan.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Giro d´Italia 2020