Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan ukázal formu, nestačil len na Ulissiho. Slovák je v modrom drese

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil druhé miesto v 2. etape 103. ročníka Giro d'Italia. Jazdca stajne Bora-Hansgrohe prekonal v cieľovom stúpaní len domáci pretekár Diego Ulissi v drese SAE Team Emirates.

04.10.2020 16:29
Diego Ulissi Foto: ,
Diego Ulissi slávi triumf v 2. etape Gira pred Petrom Saganom.
debata (3)

Trasu dlhú 149 km z Alcamy do Agrigenta zvládol za 3:24:58 h. Tretí finišoval Dán Mikkel Frölich Honore z Deceunincku QuickStep. Ružový dres pre lídra celkového poradia si udržal domáci Filippo Ganna z tímu Ineos Grenadiers.

Sagan si vďaka druhému miesto na záverečnom kopci pripísal dva body do vrchárskej súťaže a keďže mal dva aj z úvodnej časovky, so štyrmi sa dostal na čelo. Obliekol si tak modrý dres pre lídra tejto klasifikácie.

V bodovacej súťaži o cyklámenový dres je s 19 bodmi druhý, na vedúceho Ulissiho stráca šesť bodov. V celkovom poradí mu patrí 39. miesto so stratou 1:39 min na Gannu.

Sagan stratil veľa síl, keď musel v závere „zalepiť“ medzeru za vedúcou trojicou.

"Myslím si, že som mohol ísť aj lepšie. Keby som zachytil ich nástup hneď, mohol som odštartovať špurt. Musel som však vynaložiť veľa síl, aby som ich dobehol. Keď začali špurtovať, išiel som na maximum, no Diego bo silnejší.

Bol to dosť ťažký kopec, 3,7 km a od začiatku až na vrchol sme išli naplno. S druhým miestom môžem byť spokojný, pretože to bolo naozaj náročné. Je zvláštne, že mám dres pre najlepšieho vrchára. Čo sa týka bodovacej súťaže, uvidíme deň za dňom.

Dnes som získal nejaké body, zajtra to bude ťažké a uvidíme, ako to pôjde potom," citoval Sagana portál cyclingnews.com.

Giro d´Italia 2020 - profily etáp Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Giro d´Italia 2020 - 1. etapa.

Pre Ulissiho to bolo siedme víťazstvo na Gire, predchádzajúce získal v rokoch 2011, 2014, 2015 a 2016. "Povedal som Valeriovi Contimu, aby v závere pridal a na poslednom kilometri sme striasli šprintérov. Vyšlo to perfektne a som naozaj rád za tento mimoriadny úspech.

Organizátori na nedeľu pripravili prevažne rovinatú etapu s dvomi vrchárskymi prémiami 4. kategórie. Prvá nasledovala v úvodnej zvlnenej časti, no druhá bola v samom závere v cieli v Agrigente, pričom stúpanie meralo 3,7 km so sklonom 5,2 %.

Giro d'Italia 2020 Fotogaléria - 74 fotiek Všetky fotky
Trofej pre víťaza Gira pred gotickou katedrálou...

Záver tak nebol pre čistokrvných šprintérov, ale skôr pre klasikárov. Krátko po štarte sa od pelotónu odtrhla pätica Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Ben Gastauer (AG2R), Mattia Bais (Androni Giocattoli-Sidermec), Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF-Faizane) a Etienne van Empel (Vini Zabu-KTM), ktorá si onedlho vypracovala takmer štvorminútový náskok.

Na stúpaní Santa Ninfa si pripísal tri body De Gendt a vyhral aj následnú rýchlostnú prémiu. Na nej zobral tri body z pelotónu Fernando Gaviria. Keď sa pelotón dostal na rovinatú časť, spomalil a náskok úniku sa zvýšil nad päť minút.

V polovici etapy nečakane odstúpil z Gira Aleksandr Vlasov. Jeho tím Astana informoval, že dôvodom boli žalúdočné problémy. Jakob Fuglsang tak v prvých dvoch etapách prišiel o svojich dvoch najlepších pomocníkov do kopcov Miguela Angela Lopeza i Vlasova.

Inak sa na trati veľa nedialo. Pelotón postupne zvyšoval tempo a náskok úniku sa 50 km pred cieľom scvrkol už len na 2:45 min a 20 km pred finišom padol pod minútu. S blížiacim sa záverom rástla nervozita v hlavnom balíku a prišlo aj niekoľkým pádom.

Najhorúcejší adepti Gira na cyklámenový dres Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
 Peter Sagan (SR/Bora-Hansgrohe).

Pelotón dostihol únik 8,5 km pred koncom a pod cieľový kopec prišiel pokope. Necelý kilometer pred cieľom zaútočil Luca Wackermann (Vini Zabu – KTM), no so sebou si vyviezol aj Ulissiho, Sagana a Honoreho. Slovák však vyrazil neskôr a minul veľa síl, ktoré mu chýbali v špurte s Ulissim. Nakoniec obsadil druhé miesto.

Výsledky 2. etapy Gira

Alcama – Agrigento, 149 km: 1. Diego Ulissi (Tal./SAE Team Emirates) 3:24:58 h, 2. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe), 3. Mikkel Frölich Honore (Dán./Deceuninck-Quickstep) obaja rovnaký čas, 4. Michael Matthews (Aus./Sunweb) +5 s, 5. Luca Wackermann (Tal./Vini Zabu-KTM), 6. Joao Almeida (Port./Deceuninck-Quickstep), 7. Gianluca Brambilla (Tal./Trek-Segafredo), 8. Vincenzo Nibali (Tal./Trek-Segafredo), 9. Pello Bilbao (Šp./Bahrain McLaren), 10. Lucas Hamilton (Aus./Mitchelton-Scott) všetci rovnaký čas

Celkové poradie: 1. Filippo Ganna (TAl./Ineos Grenadiers) 3:40:27 h, 2. Almeida +22 s, 3. Geraint Thomas (V.Brit./Ineos Grenadiers) +23, 4. Tobias Foss (Nór./Jumbo-Visma) +31, 5. Josef Černý (ČR/CCC) +36, 6. Matteo Sobrero (Tal./NTT) +40, 7. Jan Tratnik (Slovin./Bahrain McLaren) +42, 8. Simon Yates (V.Brit./Mitchelton-Scott) +49, 9. Tanel Kangert (Est./EF Pro Cycling) rovnaký čas, 10. Ulissi +54, … 39. SAGAN +1:39

Bodovacia súťaž: 1. Ulissi 25 b, 2. SAGAN 19, 3. Almeida 17

Vrchárska súťaž: 1. SAGAN 4 b, 2. Ulissi 3, 3. Rick Zabel (Nem./Israel Start-Up Nation) 3

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Giro d'Italia