Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kolumbijčana po tvrdom náraze odviezla sanitka. Sagan sa rútil aj 101 km/h

Nemilosrdný vietor, dosahujúci v nárazoch až 50 km/h, viacero znečistených miest a nerovností na trati.

03.10.2020 20:44 , aktualizované: 04.10.2020 10:14
debata (3)
Giro d'Italia 2020 Fotogaléria - 74 fotiek Všetky fotky
Trofej pre víťaza Gira pred gotickou katedrálou...

Úvodná etapa cyklistických pretekov Giro d’Italia, ktorou bola 15,km dlhá individuálna časovka z Monreale do Palerma, sa uskutočnila v ťažkých podmienkach a priniesla dramatické momenty.

Najvážnejší pád mal Miguel Ángel López, tretí muž celkovej klasifikácie Gira spred dvoch rokov a elitný vrchár tímu Astana. Dvadsaťšesťročný jazdec doplatil na chvíľkovú nepozornosť.

Kolumbijčan si na deviatom kilometri presúval pravú ruku zo špeciálnych aerodynamických riadidiel na tie obyčajné a predné koleso mu nabehlo na nerovnosť na trati. Nasledoval nekontrolovaný pohyb doprava, prerazenie bariéry a podozrenie na zlomeniny. Tie sa, našťastie, nepotvrdili.

Previezli ho do nemocnice a preteky sa preňho predčasne skončili:

Ako informoval jeho tím Astana, röntgen neukázal zlomeniny, no podstúpil operačný zákrok hlbokej rany v blízkosti panvovej tepny. ktorá sa zahojí v nasledujúcich týždňoch. Nemocnicu opustil po vlastných.

„Žiadne ďalšie zranenia neutrpel a šiel za kolegami do hotela. Uvidíme, ako sa bude cítiť v ďalších dňoch po návrate domov,“ uviedol lekár tímu Serge Niamke.

López bol jedným z mála cyklistov, ktorí po Tour de France mali v úmysle absolvovať ďalší trojtýždňový boj s časom na Giro d'Italia. V tíme Astana mal byť hlavným pomocníkom Jakoba Fuglsanga v kopcoch.

Dánsky cyklista je jedným z favoritov na celkový triumf, avšak už v úvodnej časovke v Palerme výrazne zaostal a obsadil až sté miesto.

Najhorúcejší adepti Gira na cyklámenový dres Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
 Peter Sagan (SR/Bora-Hansgrohe).

V porovnaní s favorizovaným Britom Geraintom Thomasom (4. miesto) bol v cieli o 1:24 min pomalší. Nielen Fulglsang si sťažoval na silné poryvy vetra, ktorý viacerých pretekárov takmer zhodil zo sedla bicykla.

„Bolo to náročné a aj nebezpečné. Dnešný deň treba čo najskôr vymazať z pamäti,“ reagoval Fuglsang.

K náročnosti trati sa vyjadril aj Peter Sagan, ktorý skončil na 106. mieste.

„Z kopca idete dosť rýchlo, v priemere 60 – 65 km/h a v meste bolo cítiť neočakávané silné nárazy zboku, ktoré komplikujú jazdu. Moja maximálna rýchlosť bola 101 km/h, takže som musel byť veľmi sústredený,“ uviedol na Facebooku.

Slovenský cyklista v premiére na podujatí takmer získal modrý dres pre najlepšieho vrchára. Na stúpaní bol dlho najrýchlejší, napokon ho o sekundu zdolal Rick Zabel.

Domácich fanúšikov potešil triumfom úradujúci majster sveta v časovke Filippo Ganna, ktorý si obliekol ružový dres lídra.

Víťaz úvodnej časovky Filippo Ganna. Foto: SITA/AP, Gian Mattia D'Alberto
Filippo Ganna Víťaz úvodnej časovky Filippo Ganna.

Po úvodnej individuálnej časovke príde v nedeľu na rad opäť sicílska etapa so zvlneným profilom a cieľom po takmer 4 km dlhom kopci v starobylom Agrigente.

Tiahle stúpanie s priemerným sklonom 5,3 % a maximom 6,8 % nie je mimoriadne náročné, preto v ňom majú šancu aj silní klasikári na čele so Saganom.

Ďalšími uchádzačmi o etapové prvenstvo by mali byť Talian Diego Ulissi (UAE Team Emirates) a Austrálčan Michael Matthews (Sunweb).

Giro d´Italia 2020 - profily etáp Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Giro d´Italia 2020 - 1. etapa.
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Miguel Ángel López #Giro d'Italia 2020