Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan čelí nepoznanej výzve. Na výhru čaká viac ako rok

Pôvodne to malo vyzerať inak.

02.10.2020 17:52
France Cycling Tour de France Sagan Roglič Foto: ,
Peter Sagan v rozhovore s Primožom Rogličom počas poslednej etapy TdF 2020.
debata

Premiéra na Giro d'Italia v príjemnom jarnom počasí a potom vrchol sezóny na júlovej Tour de France.

Lenže Peter Sagan mieni a koronavírus mení – nielen cyklistickú sezónu.

Oddychoval so synom

Tour sa po reštarte napokon uskutočnila v septembri. U Sagana sa prejavil tréningový výpadok, chýbali mu súťažné kilometre a aj preto na Starej dáme nenaplnil očakávania.

Len dva týždeň po parížskom finiši ho čaká ďalšia Grand Tour. Dodržal sľub, ktorý dal organizátorom Gira, a v sobotu na obed sa postaví na štart úvodnej etapy 103. edície Corsa Rosa.

"Cítim sa fajn. Na Tour som nezískal zelené tričko či etapové víťazstvo, ale výsledky nie vždy zodpovedajú pripravenosti.

Nepostihol ma žiadny pád, šesť etáp som skončil v top päťke. Uvidíme, ako mi to pôjde na Gire. Cieľ je jasný – zabojovať o etapy a neskôr aj o úspech v bodovacej súťaži," vravel na predštartovej tlačovke.

Ak by malo platiť pravidlo z minulých sezón, môžeme sa tešiť na starého dobrého Sagana. Na Tour sa rozjazdil a dá sa očakávať, že v Taliansku bude vo forme. Zostáva otázka, či stihol dostatočne zregenerovať.

„Snažil som sa oddýchnuť si najmä po psychickej stránke. Strávil som zopár dní doma, venoval sa synovi a absolvoval niekoľko ľahkých tréningov. Ak chcem byť úspešný, budem potrebovať aj trochu šťastia. Na Tour sa mi vyhýbalo,“ vysvetľuje.

V zostave Bory-Hansgrohe figuruje ako líder pre hromadné dojazdy, na popredné priečky v celkovom poradí si brúsi zuby Rafal Majka. Ekipu nemeckej stajne dopĺňajú Cesare Benedetti, Matteo Fabbro, Maciej Bodnar, Pawel Poljanski, Patrick Gamper a Patrick Konrad.

Giro d´Italia 2020 - profily etáp Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Giro d´Italia 2020 - 1. etapa.

Napodobní kolegu?

Sagan bude na Apeninskom polostrove čeliť viacerým výzvam. Už takmer 15 mesiacov čaká na víťazstvo, čo sa mu počas desaťročnej kariéry ešte nestalo.

Vysoké očakávania majú od neho aj šéfovia Bory. Vlani vyhral bodovačku na Gire jeho tímový kolega Pascal Ackermann a Slovák ho plánuje napodobniť. V opačnom prípade sa môže stať, že na budúci rok príde o nomináciu na Tour, ktorá pripadne práve mladšiemu kolegovi.

V boji o cyklámenový dres ho čakajú ťažkí súperi, i keď nie takí kvalitní, ako jazdili na Tour. V pozícii najlepšieho klasického špurtéra sa predstaví Arnaud Démare.

„Vylúka mi pomohla. Prvýkrát počas kariéry som si mohol na dve mesiace oddýchnuť. Prospelo mi to, načerpal som sily a cítim sa výborne. Úspechu na Gire som podriadil kompletnú prípravu,“ neskrýva sebavedomie francúzska raketa.

Sagan si bude musieť dať pozor aj na Michaela Matthewsa. Austrálsky univerzál po sezóne opúšťa Sunweb a šéfom nemeckej stajne chce dokázať, že urobili chybu, keď ho vynechali z nominácie na Tour.

Veľké plány na úspech v bodovacej súťaži majú aj domáca hviezda Elia Viviani, kolumbijský rýchlik Fernando Gaviria či jeho talentovaný krajan Álvaro Hodeg.

Najväčšie triumfy Petra Sagana Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Triumf v 3. etape Eneco Tour 2016.

Galeje v Alpách

Giro 2020 ponúkne odlišný itinerár ako Tour. Až osem etáp má viac ako 200 km, v programe sú tri časovky a veľmi náročný posledný týždeň.

Ovplyvniť ho môže nevyspytateľné počasie v Alpách, kde čaká na jazdcov zima a sneh.

Štartová listina doplatila na to, že preteky sa konajú krátko po Tour a navyše sa kryjú s „kockatými“ jednorazovkami v krajinách Beneluxu. Chýba nielen obhajca lanského triumfu Richard Carapaz, ale aj zranený Remco Evenepoel a ďalšie známe mená.

Na zisk ružového trička pre víťaza celkového poradia je viacero ašpirantov. Veteráni Geraint Thomas, Jakob Fuglsang a Vincenzo Nibali chcú ukázať, že ešte nepatria do starého železa.

Počítať treba aj so Simonom Yatesom, Stevenom Kruijswijkom či Saganovým kolegom Majkom.

Pelotón čaká podobne ako na Tour život v uzavretej bubline, v ktorej platia prísne hygienické pravidlá. Samozrejmosťou bude pravidelné testovanie na koronavírus.

„Čakajú nás famózne preteky v náročnej dobe. Navzájom si želáme, aby sme zvládli situáciu v súvislosti s pandémiou tak, aby podujatie nič nenarušilo. Každý z nás musí byť maximálne disciplinovaný,“ zdôrazňuje šéf Gira Mauro Vengi.

Top favoriti na zisk cyklámenového dresu podľa Pravdy

  • * * * * * – Michael Matthews (Austr./Sunweb)
Najhorúcejší adepti Gira na cyklámenový dres Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
 Peter Sagan (SR/Bora-Hansgrohe).
  • * * * * – Peter Sagan (SR/Bora-Hansgrohe), Arnaud Démare (Fr./Groupama-FDJ)
  • * * * – Fernando Gaviria (Kol./UAE Team Emirates), Elia Viviani (Tal./Cofidis), Álvaro Hodeg (Kol./Deceuninck-QuickStep)
  • * * – Davide Cimolai (Tal./Israel Start-Up Nation), Davide Ballerini (Tal./Deceuninck-QuickStep), Rudy Barbier (Fr./Israel Start-Up Nation),
  • * – Andrea Vendrame (Tal./Ag2r La Mondiale), Simone Consonni (Tal./Cofidis), Diego Ulissi (Tal./UAE Team Emirates)
debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Giro d´Italia 2020