Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Víťazi a porazení na Tour: úžasný Pogačar, drzý Van Aert, slabí Francúzi

Stosiedmy ročník Tour de France dopadol aj napriek počiatočným obavám na výbornú. Nechýbali heroické výkony, prekvapenia i sklamania.

23.09.2020 19:39
Pogačar Foto: ,
Tadej Pogačar v žltom drese na TdF 2020.
debata

Pravda vybrala tých, ktorí zaujali – z pozitívneho i negatívneho hľadiska.

Šampión z dediny

Tadej Pogačar uchvátil každého. Počas troch týždňov statočne bojoval proti presile tímu Jumbo-Visma a to najlepšie si nechal nakoniec. V kľúčovej časovke predviedol fenomenálny výkon a vyzliekol dovtedajšieho suveréna Primoža Rogliča zo žltého dresu.

Triumf slovinského mladíka, ktorý deň po Tour oslávil 22. narodeniny, nebol náhodný. Potenciál ukázal už na vlaňajšej Vuelte, kde pri svojej premiére na pretekoch Grand Tour obsadil celkové 3. miesto.

Pogačar sa môže pochváliť unikátnou kombináciou. Najmladší víťaz Starej dámy od roku 1904 disponuje nielen impozantnou fyzičkou, ale aj mentálnou pripravenosťou.

Posledná etapa Tour de France 2020 Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Primož Roglič a Tadej Pogačar si mali počas...

„Jeho telo využíva karbohydráty, tuky a proteíny v spojení s regeneračným procesom inak, ako je to u väčšiny cyklistov. Navyše je odolný voči tlaku,“ vraví jeho tréner Inigo San Millán.

Sebavedomý drzáň

Ak by Pogačar v predposledný deň podujatia nepredviedol výkon z inej planéty, za najväčšiu hviezdu Tour by sme pasovali Wouta van Aerta. Belgický univerzál ukázal, že je schopný všetkého.

Poctivo si plnil úlohy domestika a chránil žltého Rogliča. Keď bolo treba, v kopcoch nasadil tempo, ktorému nestačili ani elitní vrchári.

Jumbo ho pustilo len do niekoľkých dojazdov, i tak stihol vyhrať dve etapy. Medzi najlepších patril aj v časovke. Ak by nebol spútaný tímovými úlohami, Sam Bennett i Peter Sagan by vyšli v boji o zelený dres naprázdno.

Tour de France 2020 Fotogaléria - 65 fotiek Všetky fotky
Tadej Pogačar v žltom drese po skončení 20. etapy.

Trojnásobný majster sveta v cyklokrose stihol ukázať aj druhú tvár. Po kontakte so Saganom v špurte 11. etapy rivalovi hrubo vynadal a nazval ho opicou. Saganova reakcia? „Budem sa s ním baviť až po tom, ako sa ospravedlní,“ vyhlásil Slovák.

Takmer bezchybní organizátori

Na začiatku boli obavy, v cieli oslavy. Organizačný výbor Tour vytvoril unikátny koncept cyklistickej bubliny, v ktorej držal jazdcov a tímy bez takmer žiadneho kontaktu s okolitým svetom.

Vyplatilo sa. Počas troch týždňov sa jazdci podrobili stovkám testov, z ktorých ani jeden nebol pozitívny. Keď sa cyklisti sťažovali na nedisciplinovaných fanúšikov, ktorí brali protiepidemio­logické nariadenia na ľahkú váhu, organizátori promptne zasiahli.

Od Tour sa očakávalo, že v náročnej koronasituácii nastolí trend a ponúkne recept na úspech pre ďalšie podujatia, predovšetkým pre talianske Giro a španielsku Vueltu. Túto úlohu Francúzi splnili na jednotku.

Favorit na kolenách

Od roku 2012 udávali tempo. Šialené a zároveň otravné. Najprv sa zbavovali súperov, potom znechutili aj divákov. Tímu Sky (dnes Ineos, pozn. red.) patrila uplynulá dekáda.

Obhajca žltého dresu Egan Bernal odstúpil pred... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Egan Bernal Obhajca žltého dresu Egan Bernal odstúpil pred 17. etapou.

Pred začiatkom tohtoročnej Tour mali Briti dilemu. Ako naložiť s trojicou ambicióznych lídrov Froome – Thomas – Bernal? Skúsenosti nakoniec nechali doma, stavili na mladosť a dravosť. Nevyplatilo sa.

Obhajca Bernal pricestoval do Francúzska zranený a počas jednej z alpských skúšok to radšej vzdal. Tour nevyšla ani ostatným členom tímu – od Carapaza až po Sivakova. Triumf Poliaka Kwiatkowského v 19. etape bol len slabou náplasťou.

Francúzi zhoreli

Len si predstavte tú situáciu… Organizujete jedno z najlepších a najväčších podujatí na svete, v názve sa vyníma názov vášho štátu, ale keď sa pozriete na výsledky, v elitnej desiatke francúzsku vlajočku nenájdete. Veru, domáci čakajú na veľkého šampióna už od roku 1985. Odvtedy nič. Tento rok dokonca ani náznak!

Najlepší z Francúzov – Guillaume Martin – skončil jedenásty. Miláčik publika – Thibaut Pinot – na konci tretej desiatky. Pravda, od úvodu bol zranený. Kedy sa teda dočkáme domáceho víťaza? Pri pohľade na Tadeja Pogačara asi nie tak skoro.

„Ak môže niekto uspieť, potom jedine David Gaudu,“ vraví pre Pravdu redaktor denníka L'Equipe Jean-Luc Gattelier.

Opäť doping?

Cyklistika má stále čo naprávať. Éra Lanca Armstronga zanechala po sebe totálnu spúšť. Hoci výkony, akými sa prezentovali pretekári v horách na prelome milénia, sú už minulosťou, aj dnes mnohí podozrievajú profipelotón z nečestných praktík.

Nairo Quintana a jeho tímoví kolegovia na Tour... Foto: SITA/AP, Christophe Petit-Tesson
Nairo Quintana Nairo Quintana a jeho tímoví kolegovia na Tour de France.

Po konci Tour vyšlo na povrch, že v hotelových izbách jedného z tímov – Arkéa-Samsic – zasahovala polícia. Pri razii v izbách kolumbijských jazdcov údajne našla veľké množstvo liekov a výživových doplnkov.

Tieň padá na slávneho Naira Quintanu, jeho brata Dayera a Winnera Anaconu. Aj tu platí prezumpcia neviny, avšak v pošramotenom svete cyklistiky môže mať už aj podozrenie fatálne následky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Wout van Aert #Tadej Pogačar #Tour de France 2020