Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kritizovaný Sagan? Ak uspeje na Gire, budú ho velebiť

Prvá dokončená Tour de France bez zeleného dresu, chýbajúce etapové víťazstvo. Peter Sagan si musí zvyknúť, že po tohtoročnej Starej dáme už nepočúva len slová chvály.

23.09.2020 05:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v cieli 17. etapy Tour de France.
debata (14)

Čo bude so slovenskou superhviezdou ďalej? Dočkajú sa fanúšikovia od nej ďalších víťazstiev?

„Hoci si tlak nepripúšťa, už viac ako rok nevyhral etapu či jednorazové preteky. Je to pre neho nová situácia, s ktorou musí bojovať,“ vraví cyklistický expert Lukáš Timko, ktorý počas troch týždňov analyzoval pre Pravdu jednotlivé etapy Tour.

Ako hodnotíte Saganovo vystúpenie vo Francúzsku?

Pozitívne. Sám veľmi dobre povedal, že mnohí brali zelený dres v jeho prípade ako samozrejmosť. Po siedmich sezónach dominancie sa našiel súper, ktorý bol na Tour lepší. Peter nepredvádzal zlé výkony, konečný výsledok je súhrnom faktorov. Chýbalo mu aj šťastie.

Dá sa mu niečo vyčítať?

Ak by mal rovnakú výkonnosť ako pred dvoma-tromi rokmi, keď bol na absolútnom vrchole, zrejme áno. Mohol napríklad pokryť únik Kragha Andersena v 19. etape. V iný deň si išiel po 20 bodov na prémii, ale nezvládol útok na veľkom kopci a musel sa zaradiť do hlavného balíka. Avšak tento rok bola situácia odlišná. Počas celých pretekov išiel len to, čo mohol.

Varil z toho, na čo mal. Ani špurt, po ktorom ho rozhodcovia penalizovali a odobrali mu body, sa mu nedá vyčítať. V jeho pozícii by všetci urobili rovnakú vec, hoci Van Aert tvrdil opak… Špurtéri sú nastavení tak, že v dojazdoch na brzdy nemyslia.

Tour de France 2020 Fotogaléria - 65 fotiek Všetky fotky
Tadej Pogačar v žltom drese po skončení 20. etapy.

Jeho výkonnosť stúpala s pribúdajúcimi etapami. Poznačil pomalší začiatok výpadok tréningu počas koronapauzy?

Počas prvých týždňov áno. Vrchári mali pred Tour niekoľko možností, ako nabrať súťažné kilometre. Špurtéri nie a preto to mali v úvode náročné. Kým sa Sagan dostal vo Francúzsku do správneho tempa, prešlo niekoľko etáp.

Ako vyhodnotia jeho výsledky tímoví šéfovia v Bora-Hansgrohe?

To je veľká záhada. Ešte minulý rok bolo všetko v poriadku. Aj túto Tour by mohli brať ako úspešnú – vyhrali etapu, Peter bol vpredu a nechýbal v koncovkách, tímu sa dostalo značnej medializácie.

Ale v posledných mesiacoch prichádzajú od šéfa stajne Ralpha Denka veľmi zvláštne vyjadrenia. Vyzerá to tak, akoby chcel Sagana postupne vytlačiť z tímu. V Bore vedia, čoho je schopný, platia mu za to milióny. Športoví riaditelia videli, že Peter išiel dobre, bol silný a bojoval. Lenže šéfovia na to môžu mať iný názor. Zrejme si počkajú na to, ako dopadne na Giro d'Italia a potom vyhodnotia situáciu.

Cyklistický expert a šéfredaktor portálu... Foto: Robert Hüttner
Lukáš Timko Cyklistický expert a šéfredaktor portálu Cycling-info.sk Lukáš Timko.

Bude Sagan na Gire pod tlakom?

Nepripúšťa si ho, vždy sa snaží byť nad vecou. Ocitol sa však v novej pozícii – viac ako rok je bez víťazstva. Nič také predtým nezažil a je ťažké sa s tým vyrovnať. Určitý tlak na neho existuje, napokon v profesionálnom športe je to normálne. Navyše, sám chce tímu ukázať, že peniaze, ktoré do neho vložili, sa stále vyplatia.

Uvidíme v Taliansku presvedčivejšieho Sagana ako na Tour?

Dá sa mu veriť, že pôjde dobre. Aj športový riaditeľ Bory Ján Valach vravel, že na Gire už bude rozjazdený. V úvode pretekov bude mať v tomto výhodu oproti súperom, ktorí pred talianskou Grand Tour absolvovali menej náročné preteky.

Má na to, aby vyhral etapu i zabojoval o cyklámenový dres pre víťaza bodovacej súťaže. Giro je náročné, ale je menej stresujúce ako Tour. Mohlo by mu vyhovovať. Pokiaľ by uspel, karta sa obráti. Budú ho velebiť ako jazdca, ktorý absolvoval dve ťažké podujatia v krátkom čase.

Posledná etapa Tour de France 2020 Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Primož Roglič a Tadej Pogačar si mali počas...

Je reálne, že Giro dokončí?

Prognózuje sa ťažko. Ešte sme nemali situáciu, že medzi dvoma Grand Tour bola len dvojtýždňová pauza. Na druhej strane, kto by to mal zvládnuť, ak nie Sagan? Má množstvo skúseností, výborné nohy a stabilnú výkonnosť.

Uvidíme, aké bude mať úlohy v rámci tímu. Lídrom Bory je Rafal Majka, ale s jeho účasťou medzi absolútnou elitou celkového poradia sa nedá počítať. Sagan by tým pádom mohol byť voľnejší.

Ak by v Taliansku neuspel, ovplyvní to jeho pokračovanie v Bore?

Zmluva s nemeckým tímom mu vyprší na budúci rok. Po účasti na Tour túži aj ďalší rýchlik Pascal Ackermann. Ak ho Bora pošle do Francúzska, Saganovi by sa potom ľahšie odchádzalo. Ak počítame s tým, že Tour je pre neho priorita.

Existuje niekoľko scenárov. Je jasné, že Bora na začiatku Sagana veľmi potrebovala. Nemala zázemie, Peter jej pomohol predať značku. Otázka znie, čo ďalej. Či sa Bora rozhodne ísť nemecko-rakúskou cestou a Saganovu družinu pošle preč, alebo si uvedomí, že je pre nich stále dôležitý.

V Bore je štvrtý rok, nemohol by mu odchod prospieť?

Nemôžem hovoriť za neho, ale myslím, že v tomto ešte nemá úplne jasno. Pre mnohých jazdcov je pohodlné, že zostávajú v rovnakom tíme s partiou, s ktorou sú spokojní. O Petrovi je známe, že potrebuje mať vyhovujúce prostredie a pri sebe blízkych kolegov – Ossa, Bodnara, brata Juraja či Jána Valacha.

Pokiaľ sa nájde tím, ktorý akceptuje, že s ním príde ďalších šesť-sedem ľudí, nebude váhať a pôjde preč. Ak by to mal byť problém, potom musí zvážiť ďalšie možnosti. Do situácie zasiahla aj korona, pretože tímy znižujú rozpočty a veľa jazdcov bude nielen voľných, ale aj lacných.

Dočkajú sa ešte fanúšikovia od Sagana veľkých víťazstiev alebo s pribúdajúcimi rokmi zapadne do priemeru?

Každý cyklista by s ním chcel meniť v tom, že Peter si desať rokov držal skvelú výkonnosť a štandard. Je možné, že sledujeme len akýsi výkyv formy a Sagan sa na budúci rok vráti na víťaznú vlnu. Avšak vždy záleží aj na súperoch.

Peter môže mať naďalej stopercentnú výkonnosť, možno aj najlepšiu v živote, ale pokiaľ sa profesionálna cyklistika posúva ďalej a prichádzajú supermladíci ako Van Aert či Van der Poel, nič s tým neurobí.

Zároveň treba hľadať pozitíva. Ak jazdec stratí časť neohrozenej povesti, potom nie je toľko na očiach a rivali si na neho nedávajú taký pozor. Dočká sa pomoci v pelotóne, jazdci s ním začnú spolupracovať v únikoch. Z tohto všetkého môže Sagan ťažiť v budúcnosti.

Rebríček odmien na Tour de France 2020 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Bora-Hansgrohe: 72 020 €.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan