Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Doping na Tour? Polícia našla po razii množstvo liekov, zadržali aj Quintanu

Nairo Quintana sa na tohtoročnej Tour de France trápil. Bol len tieňom jazdca, ktorý vyhral Giro d'Italia (2014) i španielsku Vueltu (2016).

21.09.2020 16:21 , aktualizované: 22.09.2020 09:51
Nairo Quintana Foto: ,
Nairo Quintana a jeho tímoví kolegovia na Tour de France.
debata (8)

Jeho fanúšikovia horko zaplakali, keď v jednej z etáp nestačil v kopcoch na tempo Wouta Van Aerta, ktorý v tom momente ťahal vláčik tímu Jumbo-Visma v strede s Primožom Rogličom.

Výkony Quintanu sledovali nielen šéfovia tímu Arkéa-Samsic, ale ako sa ukázalo po skončení podujatia, aj policajti.

Denník L’Équipe v pondelok informoval, že špeciálni agenti prehľadali Kolumbijčanovu izbu pred 18. etapou do La Roche-sur-Foron, ktorá zavŕšila náročný alpský trojboj.

Rebríček odmien na Tour de France 2020 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Bora-Hansgrohe: 72 020 €.

Francúzske úrady začali v súvislosti s raziou predbežné vyšetrovanie podozrení z dopingu. Podľa agentúry AP polícia zadržala Naira Quintanu, ktorého spoločne s bratom Dayerom vypočula. Prokurátor Dominique Laurens prezradil, že pri akcii našli veľké množstvo liekov.

Podľa periodika Le Parisien vzali do väzby dvoch tímových lekárov a španielskeho fyzioterapeuta. Pri prehliadke údajne objavili okrem iného aj fyziologický roztok a sadu na injekčné použitie. Nájdené veci vraj naznačujú možné dopingové aktivity.

Denník L'Equipe uviedol, že úrady otvorili prípad vo veci predpisovania zakázaných látok bez lekárskeho oprávnenia.

Šéf stajne Emmanuel Hubert potvrdil, že v ubytovacích priestoroch Arkéy zasahovala polícia, ale situáciu ďalej odmietol komentovať.

Uviedol však, že podozrenie sa týka iba malej časti jazdcov. „Vždy budeme podporovať našich pretekárov, ale ak sa podozrenia preukážu a zistí sa doping, tím okamžite s vinníkom rozviaže zmluvu,“ povedal Hubert.

Nairo Quintana na Tour de France 2020. Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Quintana tour cyklo Nairo Quintana na Tour de France 2020.

L’Équipe dodal, že muži zákona navštívili aj izbu ďalšieho kolumbijského jazdca Winnera Anaconu, ktorý pôsobí v Arkéi, prehľadali i autá tímu.

Hoci rok 2020 začal piatimi triumfami, ďalej to išlo s Nairom Quintanom dole kopcom. V júli si poranil koleno po zrážke s autom na tréningu.

Smola pre neho pokračovala aj na Tour, keď spadol počas 13. etapy. Celkovom skončil sedemnásty, čo je jeho najhoršie umiestnenie na Grand Tours za uplynulých osem rokov.

Do tímy Arkéa Samsic prišiel pred začiatkom sezóny po sedemročnom pôsobení v Movistare.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #doping #zásah #Nairo Quintana #Tour de France 2020