Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fatálne zlyhanie v kritickom čase. Došla mi para, smúti Roglič

Devätnásť etáp išiel takmer bezchybne. Pred kľúčovom časovkou si užíval minútový náskok a ako špecialista na jazdu proti chronometru nemal mať problémy.

19.09.2020 21:40
France Cycling Tour de France Roglič Foto: ,
Tímoví kolegovia utešujú Primoža Rogliča v cieli 20. etapy Tour de France 2020.
debata

Lenže cyklistika dokáže byť krásna i krutá zároveň. Buď nohy na etapu máte alebo nie. Primož Roglič ich v sobotu nemal.

Po lanskom neúspechu na Gire, kde neodolal tlaku Richarda Carapaza, sa mu niečo podobné prihodilo aj na Tour. Tentoraz ho z trička pre vedúceho jazdca vyzliekol vlastný krajan.

Tour de France 2020 Fotogaléria - 65 fotiek Všetky fotky
Tadej Pogačar v žltom drese po skončení 20. etapy.

Utrápený favorit

Organizátori tohtoročnej Starej dámy zaradili do programu len jednu časovku. Rozhodnutie určiť ju ako predposlednú etapu najskôr vyvolalo rozpaky, ale sobota ukázala, že to bol výborný nápad.

Viac ako 30 kilometrov sa išlo po mierne zvlnenom teréne, potom nasledovalo stúpanie na Planinu krásnych dievčat. Viacerí jazdci pred kopcom menili časovkárske špeciály za klasické stroje.

Tadej Pogačar vyzeral na zmene čerstvo, Roglič pravý opak. V sedle sa trápil, chýbala mu dynamika i potrebné tempo. Na štarte mal pred mladým krajanom náskok 57 sekúnd, v cieli stratu 59 sekúnd…

Po jazde si bezmocne sadol na cestu a s prázdnym pohľadom pozeral pred seba. Tímovi kolegovia Tom Dumoulin a Wout Van Aert sa ho snažili podporiť, ale Slovinec ich slová a gestá nevnímal.

Pred novinárov sa postavil až po niekoľkých minútach. Najskôr však vykročil za Pogačarom a úprimne mu pogratuloval k najväčšiemu triumfu v kariére.

„Na viac som jednoducho nemal. Dal som do toho všetko, ale čoraz viac som cítil, že mi dochádza sila,“ vravel Roglič.

Nezvládol posledný kopec

Energiu mu nedodali ani medzičasy, ktoré mu oznamovali traťoví komisári.

„Áno, nebolo to príjemné počúvať. Bol by som samozrejme radšej, ak by hodnoty boli opačné. Viac som však tomu nemohol dať,“ povzdychol si.

Predposledná etapa Tour sa pritom vyvíjala pre Jumbo-Visma výborne.

Remiho Cavagnu, ktorý sa vyhrieval na priebežnom prvom mieste viac dve hodiny, vystriedal po skvelej jazde Van Aert. Toho zase nahradil Dumoulin.

Lenže prišiel Pogačar a predviedol výkon z inej planéty. Roglič evidentne nebol vo svojej koži a nedokázal zareagovať. Šesťkilometrový kopec absolvoval Pogačar o minútu rýchlejšie ako skúsenejší krajan.

„Som sklamaný, ale budem sa snažiť zobrať si z Tour pozitíva. Ukázali sme dobré výkony a na nich musíme stavať,“ dodal Roglič.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Primož Roglič #Tadej Pogačar #Tour de France 2020