Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Špinavý neger, schytal vraj v pelotóne. Na boj s rasizmom je sám

Júl 2014, Tour de France. Kévin Reza, jediný jazdec tmavej pleti v pelotóne slávnych pretekov a jeden z mála čiernych cyklistov v celom profipelotóne, si pri hádke so súperom Michaelom Albasinim v jednom z dojazdov mal vypočuť urážku najhrubšieho zrna - špinavý neger.

18.09.2020 20:40
debata
Kévin Reza za Benoitom Cosnefroyom v bodkovanom... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Kévin Reza Kévin Reza za Benoitom Cosnefroyom v bodkovanom drese počas 8. etapy Tour.

Švajčiarsky pretekár sa po verbálnom útoku na Francúza kajal a tvrdil, že išlo o nedorozumenie. „Áno, povedal som mu tvrdé slová, ale nič rasistické,“ zdôraznil vtedajší jazdec tímu Orica.

O tri roky čelil Reza podobnému nepríjemnému incidentu, tentoraz z úst Gianniho Moscona. Na pretekoch Okolo Romandie rasistické poznámky Taliana zaregistrovalo aj viacero iných jazdcov. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) považovala rozhodnutie tímu Sky vylúčiť Moscona na šesť týždňov z pretekov za dostatočný trest.

Mimochodom, Albasini v predchádzajúcom prípade vyviazol bez sankcie…

Veľkú podporu necíti(l)

Reza otvorene hovorí o tom, že mu v cyklisticke chýba viac solidarity.

„Moji blízki priatelia z pelotónu za mnou prišli a vyjadrili mi podporu. Tvrdili, že incident ich ovplyvnil. Ale všeobecne som necítil spolupatričnosť, ktorá by upriamila pozornosť na to, čo sa stalo,“ vracal sa k trpkému momentu 32-ročný Réza pre Cyclingnews.

Tour de France 2020 Fotogaléria - 65 fotiek Všetky fotky
Tadej Pogačar v žltom drese po skončení 20. etapy.

Pre rodáka z Versailles, ktorého rodičia sa narodili v Guadeloupe v Karibiku, je tohtoročná Tour treťou v kariére. Prvýkrát na Starej dáme jazdí v drese debutujúceho tímu B&B Hotels-Vital Concept.

„V cyklistike nie je veľa solidarity. Nejde o kritiku, ale konštatovanie. Profesionálom som 10 rokov, za ten čas som v nej nevidel veľa spolupatričnosti. V čase incidentov s Mosconom a Albasinim sa mi jej dostalo ešte menej,“ netají sklamanie Reza.

Kolegov z pelotónu za nedostatok podpory neodsudzuje, berie to ako fakt. O skúsenostiach pred rokmi verejne nechcel diskutovať. „Nie som hovorca protirasistickej organizácie,“ odôvodňoval svoj postoj v roku 2017 pre L'Équipe.

Ani z pozície jedného z mála jazdcov tmavej pleti v profesionálnej cyklistike mu nenapadlo používať upozorňovať na rasovú nerovnosť v spoločnosti. Až donedávna.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Ça se voit pas mais je suis content de débuter cette aventure qui sera dure mais belle! #meninglaz #tourdefrance @frj_glaz

Príspevok, ktorý zdieľa KevIsBack (@kevreza2),

Rocková hviezda? Ani zďaleka

Zaradil sa medzi športovcov, ktorí po májovej vražde Afroameričana Georga Floyda začali využívať svoje postavenie na boj proti rasizmu.

„Nie som rockovou hviezdou cyklistiky. Sleduje ma oveľa menej ľudí na sociálnych sieťach ako LeBrona Jamesa,“ povedal Reza v júli pre Velonews.

Počas druhého týždňa Tour de France verejne podporil svoju podporu hnutiu Black Lives Matter.

„Cítim sa skutočne slobodný, pripravený bojovať a napredovať,“ uviedol pre Reuters. „Keď som bol mladší, neriešil som až natoľko, čo sa okolo mňa deje. Hnutie Black Lives Matter bolo po smrti Georga Floyda niečo, čo ma skutočne oslovilo. Snažím sa prísť na to, ako môžem byť vypočutý a taktiež podporiť iné hnutia a kroky v tejto problematike.“

Cyklistika nie je NBA či NFL

Uvedomuje si, že v súťaži amerického futbalu NFL či basketbalovej NBA je jednoduchšie vytvoriť takýto typ solidarity ako v cyklistike.

„Na Tour som na to sám. Obdivujem, čo robia ostatné športy, ale momentálne si nie som istý, či je na niečo podobné pripravená aj cyklistika. Ja tento boj chcem viesť, no nie sám a s vynakladaním energie na niečo s takým malým výsledkom,“ pokračoval Reza.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

À bientôt les Pyrénées, enfin pas de suite de suite quand même... ✊. #tdf2020 #pyrenees! @jstartt @agencezoom

Príspevok, ktorý zdieľa KevIsBack (@kevreza2),

Keď šéf tímu B&B Hotels-Vital Concept Jérome Pineau skladal tím pred sezónou 2018, Reza bol jedným z prvých jazdcov, s ktorým podpísal zmluvu.

Spolu s hviezdnym šprintérom Bryanom Coquardom priniesol do mladej zostavy skúsenosti a tichú autoritu. Napriek plachosti sa stal prirodzeným mentorom.

„V tomto tíme je špeciálna atmosféra a to mi vyhovuje. Nemáme taký rozpočet ako veľké tímy, ale dostali sme príležitosť ukázať sa v najväčších pretekoch na svete a zatiaľ sa nám darí. Nesprávame sa ako malý tím, jazdíme, aby sme boli vpredu a pokúsili sa zvíťaziť. Taktiež sa chceme dostať do Paríža bez výčitiek,“ dodal.

Videopreview 19. etapy Tour:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Kévin Réza