Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Denz vyhral kráľovskú etapu Okolo Slovenska, domáci sa nepresadili

Nemecký cyklista Nico Denz z tímu Sunweb vyhral kráľovskú 2. etapu 64. ročníka pretekov Okolo Slovenska.

17.09.2020 17:09
Sagan Foto: ,
Juraj Sagan na Okolo Slovenska 2020.
debata

Na 206,6 km dlhej trati zo Žiliny do Banskej Bystrici uspel vo finiši do mierneho kopca a na kockách pred lídrom celkového poradia Jannikom Steimlem z Deceunincku-QuickStep.

Tretiu priečku obsadil Luxemburčan Jean Pierre Drucker z Bory-Hansgrohe. Nemec Steinle si bez problémov udržal žltý dres pre lídra celkovej klasifikácie.

Štvrtková etapa bola najdlhšia v itinerári tohtoročných pretekov a na jazdcov čakalo spolu až desať horských prémií. Už pri výstupe na tú prvú na Manínskej tiesňave sa pelotón začal trhať, vyhral ju Austrálčan Rob Power.

Vpredu sa potom vytvorila takmer 40-členná skupina aj so žltým Nemcom Steimlem i Slovákom Martinom Haringom. Náskok síce dosiahol približne dve minúty, no po druhom kategorizovanom stúpaní v Pružine sa pelotón opäť spojil.

V ďalšom úniku sa ocitlo kvarteto Guillaume Boivin, Kenny Molly, Joel Suter a opäť aj Haring z Dukly Banská Bystrica. Rýchlo si vypracovalo náskok približne dve minúty a Belgičan Molly (Bingoal – Wallonie Bruxelles) si triumf z druhej zopakoval aj na tretej i štvrtej horskej prémii.

K vedúcej štvorici sa potom pridal aj Čech Michael Kukrle. V pelotóne najviac pracoval tím Deceunick-Quick-Step, ktorý bránil žltý dres Steimleho. Napriek tomu manko prenasledovateľov narástlo na takmer tri minúty.

Cyklisti potom stúpali na najdlhšiu horskú prémiu štvrtka v Čičmanoch (22 km, 3,4%), kde im situáciu ešte sťažoval silný vietor. Haring začal mať problémy a vedúcu skupinu opustil. Náročné podmienky nezastavili Mollyho, ktorý maximálny počet bodov zobral aj na Fačkove (4 km, 5,9%) i na Vyšehradskom (6,7 km, 3,6 %).

Šprintérsku prémiu v Čičmanoch vyhral Guillaume Boivin z tímu Izrael Start-Up Nation. Kanaďan si aj vďaka tomu vyslúžil titul pre najbojovnejšieho jazdca etapy.

Hlavný balík sa začal úniku približovať, no Molly ešte stihol pozbierať maximum bodov na horských prémiách. Prvý prešiel kótou na Čremošnom (2,7 km, 7%) i na najvyššom bode etapy na Šturci (6,4 km, 4%).

Na poslednej rýchlostnej prémii 15 km pred cieľom v Banskej Bystrici bol už pelotón pohromade. Časové bonifikácie na nej získali Shane Archbold a Jannik Steimle z Deceunincku QuickStep a Nico Denz zo Sunwebu.

Desať kilometrov pred cieľom čakalo cyklistov ešte posledné stúpanie v Sásovej a pri ňom už odpadol aj posledný Slovák v pelotóne Lukáš Kubiš z Dukly Banská Bystrica.

Do boja o prvenstvo sa napokon zapojilo 36 pretekárov a najúspešnejší z nich bol Denz, ktorý si pripísal druhé víťazstvo v kariére. Na svojom konte má už triumf v klasike Tour de Vendée.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Juraj Sagan #Okolo Slovenska 2020