Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na čelo Okolo Slovenska sa vyšvihol jazdec QuickStepu, Juraj Sagan doplatil na pád

Nemecký cyklista Jannik Steimle je po prvom dni na čele 64. ročníka pretekov Okolo Slovenska. Steimle triumfoval v druhej stredajšej poletape, ktorou bola časovka na 7,1 km v okolí Žiliny. Predpoludňajšiu prvú poletapu vyhral Estónec Martin Laas.

16.09.2020 13:48 , aktualizované: 19:13
Juraj Sagan Foto: ,
Juraj Sagan z tímu Bora-Hansgrohe s mamou pred štartom 1. etapy pretekov Okolo Slovenska.
debata (7)

Steimle má na čele priebežného poradia náskok šesť sekúnd na krajana Nica Denza zo Sunwebu, tretí je Nór Andreas Leknessund (Uno-X Pro Cycling Team) s mankom sedem sekúnd. Najlepší Slovák po prvom dni je Lukáš Kubiš z Dukly Banská Bystrica na 54. priečke.

„Je to môj druhý štart na našich najväčších pretekoch a česť, že si môžem obliecť dres pre najlepšieho domáceho jazdca. Dnes som však nemal ‚super nohy‘, až tak mi to nesadlo a v časovke som čakal lepší výkon. Dúfam, že v ďalšom priebehu to bude už iba lepšie,“ povedal Kubiš do kamery RTVS.

Laas triumfoval v prvej stredajšej poletape. Jazdec tímu Bora-hansgrohe sa na 106,4 km dlhej trati so štartom aj cieľom pri vodnom diele v Žiline presadil v záverečnom špurte. Pre Estónca to bolo premiérové víťazstvo v prebiehajúcej sezóne a zároveň je líder bodovacej súťaže.

Za Laasom obsadil druhú priečku Novozélanďan Shane Archbold z tímu Deceunick-Quick-Step, tretí skončil Belgičan Sean De Bie (Bingoal WB). Najlepší Slovák bol Matúš Štoček (Beltrami TSA Marchiol/SR reprezentácia), ktorý obsadil 11. priečku. Po pádoch prišli do cieľa s veľkou stratou napríklad aj Slováci Juraj Sagan (+9:47) či Štefan Michalička (+12:09).

Juraj Sagan (vľavo) na štarte 64. ročníka... Foto: TASR, Erika Ďurčová
Juraj Sagan Juraj Sagan (vľavo) na štarte 64. ročníka pretekov Okolo Slovenska.

"Finiš bol stresujúci. Posledných desať kilometrov, dokonca posledných pätnásť kilometrov to bol samý stres, ale s tímom sme boli vpredu a snažili sme sa zostať mimo problémov. Posledný kilometer bol plný atakov, ale všetko sme s tímom pochytali, lebo za rohom by sa rozhodovalo o

Top 5 a ak by sme boli v tej pozícii posledných dvesto metrov, mali by sme istý dobrý výsledok. Dobre sme spolupracovali, kolegovia ma chránili do poslednej zákruty a už som len čakal na ten správny moment, keď začnem špurtovať," povedal víťaz Laas pre oficiálnu stránku podujatia.

Ešte pred pretekmi testovali všetkých účastníkov pretekov na prítomnosť koronavírusu s negatívnym výsledkom a na štart sa tak postavilo 146 cyklistov. Čakali ich až štyri horské a jedna rýchlostná prémia. O prvý únik sa pokúsila pätica cyklistov aj so Slovákom Patrikom Tyborom (Dukla Banská Bystrica), no nemal dlhé trvanie.

Pred prvou horskou prémiou na sedle Lutiška (4,3 km, 4,8%) sa dopredu dostalo iné kvinteto v zložení Mathijs Paasschens (Bingoal – Wallonie Bruxelles), David Per (Adria Mobil), Juraj Bellan (Dukla Banská Bystrica), Jonas Rapp (Hrinkow Advarics Cycleang) a Gabriele Petrelli (Cycling Team Friuli) a postupne získalo na pelotón dve minúty k dobru.

Tri body do súťaže o bodkovaný dres si na prémii pripísal Paasschens. Nasledoval krátky zjazd a ďalšie stúpanie na horskú prémiu Oravská Lesná (17 km, 3,1%), ktorú opäť vyhral Paasschens, Slovák Bellan bol tretí.

Pred horskou prémiou prvej kategórie Erdutská Priehyba (8,2 km, 3,8%) spadol z pätice v úniku Petrelli a musel sa tak vrátiť do pelotónu. Tam sa padalo tiež, doplatili na to napríklad aj Juraj Sagan, Ján Bárta, či Samuel Oros. Aj tretiu horskú prémiu vyhral Paasschens a na konte tak mal v boji o bodkovaný dres už dvadsaťtri bodov.

Potom vśak spolu s Bellanom nestačili na tempo dvojice Per a Rapp. Druhý menovaný vyhral poslednú horskú prémiu Rovná Hoľa (3,6 km, 4,8%), Holanďan Paasschens na nej získal päť bodov a má v držaní dres pre najlepšieho vrchára.

Rýchlostná prémia 22 km pred cieľom sa stala korisťou Pera pred Rappom a Bellanom. Rappa neskôr vyhlásili za najbojovnejšieho pretekára etapy, no ani on v úniku nevydržal až do konca a 10 km pred cieľom už bol celý balík opäť pohromade. Krátko pred cieľom prišlo k hromadnému pádu, v ktorom sa ocitol napríklad aj domáci Ľuboš Malovec (Trnava Cycling Team/Slovensko). V závere ukázal na páske najvyššiu kvalitu Estónec Laas.

Popoludní boli v krátkej rovinatej časovke na 7,1 km najrýchlejší nemeckí jazdci Steimle pred Denzom. Slovákom sa nedarilo, najlepšie skončil Kubiš až na 61. pozícii. V elitnej desiatke mal až štvornásobné zastúpenie Sunweb, zmestili sa do nej aj traja jazdci Deceunick-Quick-Stepu. Najlepším jazdcom do 23 rokov je po strede Nór Leknessund, Holanďan Paasschens vlastní dres pre najlepšieho vrchára.

Na Okolo Slovenska štartuje spolu šesť World Tour tímov – sú nimi Bora-hansgrohe, Deceunick-Quick-Step, Israel Start-Up Nation, Cofidis, Solutions Crédits a Sunweb.

Vo štvrtok je h na programe druhá etapa zo Žiliny do Banskej Bystrice. Dlhá bude 206,6 km a obsahuje tri rýchlostné a desať horských prémií.

Okolo Slovenska

1A etapa (Žilina – Žilina, 106,4 km): 1. Martin Laas (Est./Bora-hansgrohe) 2:30,38 h, 2. Shane Archbold (N.Zél./Deceunick-Quick-Step), 3. Sean De Bie (Bel./Bingoal WB), 4. Jay McCarthy (Austr./ Bora-hansgrohe), 5. Rudy Barbier (Fr./Israel Start-Up Nation) všetci čas ako víťaz, 6. Adam Ťoupalík (ČR/Elkov-Kasper), 7. Jean-Pierre Drucker (Lux./Bora-hansgrohe), 8. David Van der Poel /Hol./Alpecin-Fénix), 9. Lars Saugstad (Nór./Uno-X Pro Cycling Team), 10. Dominik Neuman (ČR/Elkov-Kasper), 11. Matúš ŠTOČEK (SR reprezentácia) všetci +2

1B etapa (časovka v Žiline, 7,1 km): 1. Jannik Steimle (Nem./ Deceunick-Quick-Step) 7:55,7 min, 2. Nico Denz (Nem./Sunweb) +6,0, 3. Andreas Leknessund (Nór./Uno-X Pro Cycling Team) +6,4, 4. Jonathan Milan (Tal./Team Friuli ASD) +6,6, 5. Johan Price-Pejtersen (Dán./Uno-X Pro Cycling Team) +7,0, 6. Jasha Sütterlin (Nem./Sunweb) +8,7, 7. Chad Haga (USA/Sunweb) +11,5, 8. Thymen Arensman (Hol./Sunweb) +11,6, 9. Yves Lampaert (Bel./Deceunick-Quick-Step) +11,8, 10. Shane Archbold (N.Zél./Deceunick-Quick-Step) +15,2,… 61. Lukáš KUBIŠ (SR/Dukla Banská Bystrica) +44,39

celkové poradie: 1. Steimle 2:38:35, 2. Denz +6, 3. Leknessund +7, 4. Sütterlin, 5. Archbold obaja +9, 6. Haga, 7. Arensman, 8. Lampaert všetci +12, 9. Morten Hulgaard (Dán./Uno-X Pro Cycling Team) +17, 10. Jakub Otruba (ČR/Elkov-Kasper) +18,… 54. Lukáš KUBIŠ (SR/Dukla Banská Bystrica) +45

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Sagan #Okolo Slovenska #Martin Laas