Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Na Sagana s Bennettom sa dotiahol Talian. Zažiaril mladý Nemec

Kolega Petra Sagana v tíme Bora-Hansgrohe Lennard Kämna zvíťazil v utorňajšej 16. etape 107. ročníka cyklistických pretekov Tour de France.

15.09.2020 17:54 , aktualizované: 19:10
Lennard Kämna Foto: ,
Lennard Kämna sa teší v cieli z víťazstva v 16. etape Tour de France.
debata (1)

Po 164 kilometroch z Tour-du-Pin do Villard-de-Lans dotiahol nemecký jazdec do úspešného konca únik, druhý finišoval Ekvádorčan Richard Carapaz (Ineos), tretí skončil Švajčiar Sebastien Reichenbach (FDJ).

Pelotón s nositeľom žltého dresu Slovincom Primožom Rogličom i slovenským reprezentantom Saganom výrazne zaostal.

Tour de France 2020 Fotogaléria - 65 fotiek Všetky fotky
Tadej Pogačar v žltom drese po skončení 20. etapy.

Po druhom dni voľna sa cyklisti vydali na prvú alpskú etapu. Úvodné stúpanie štvrtej kategórie Cote de Vineu (2,3 km, 6,8%) bolo na programe už po niekoľkých kilometroch, Bora pracovala v pelotóne, ale na prémii sa nemeckému tímu nepodarilo striasť lídra bodovacej súťaže Sama Bennetta.

Za kopcom pokračovali snahy o útoky a hlavný balík dotiahol početnú vedúcu skupinu. O brejk sa pokúsil aj Sagan, ale Bennett sa ho držal. V novej, pätnásťčlennej vedúcej skupine mala Bora dvoch jazdcov, no naďalej zaberala aj v pelotóne, aby sa dopredu dostal Sagan.

Na čele boli Andrey Amador, Carapaz (obaja Ineos), Kämna, Daniel Oss (obaja Bora-Hansgrohe), Imanol Erviti, Carlos Verona (obaja Movistar), Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick-Step), Reichenbach, Alberto Bettiol (EF Pro), Matteo Trentin (CCC), Chris Juul Jensen (Mitchelton-Scott), Nicholas Roche (Sunweb), Winner Anacona, Warren Barguil (Arkea-Samsic) či Quentin Pacher (B&B Hotels). V pelotóne pokračovali nástupy, napriek tomu sa v tejto fáze už nikto nedokázal odpútať.

Aj 16. etapu Tour de France sme sledovali online

Na jedinej utorňajšej rýchlostnej prémii získal dvadsať bodov Trentin a na treťom mieste bodovacej súťaže sa priblížil k druhému Saganovi. Potom už pelotón spomalil a lídri si mohli budovať väčší náskok, na vrchu druhej kategórie Col de Porte (7,4 km, 6,8%) sa k úniku pridali Casper Pedersen, Tiesj Benoot (obaja Sunweb) a Pierre Rolland (B&B). Okolo 80 kilometrov pred cieľom mali vyše 10-minútový náskok, medzi nimi a pelotónom bola ešte pätica prenasledovateľov približne s minútovým mankom.

Vo vedúcej grupe nikto neohrozoval členov elitnej desiatky celkového poradia. Na začiatku stúpania druhej kategórie Cote de Revel (6 km, 8%) bol rozdiel medzi prvými skupinami 25 sekúnd, ale Neilson Powless (EF Pro), Pavel Sivakov (Ineos), Romain Sicard (Total Direct Energie), Mikel Nieve (Mitchelton-Scott) a Simon Geschke (CCC) sa spojili s vedúcou osemnástkou. Rolland získal rovnako ako na Col de Porte päť bodov a vyrovnal sa zápisu doterajšieho lídra vrchárskej súťaže Benoita Cosnefroya.

Pred horskou prémiou prvej kategórie Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte (11,1 km, 6,5%) opustil pelotón obhajca celkového prvenstva Egan Bernal (Ineos) a zaradil sa ku špurtérom. Na čele sa načas osamostatnil Pacher, necelých päť kilometrov pod vrcholom ho predstihli Carapaz, Alaphilippe, Kämna a Reichenbach.

Z tejto štvorice najprv odpadol Alaphilippe, po ňom aj Reichenbach, desaťbodovú prémiu vyhral Kämna pred Carapazom. Kämna sa odpútal aj od Carapaza a smeroval k cieľovému kopcu Villard-De-Lans (2,2 km, 6,5%). Vypracoval si vyše minútový náskok a s prehľadom zabezpečil pre Boru prvý triumf na tohtoročnej Tour.

„Cítim sa skvele, pre mňa to bol absolútne úžasný deň. Od začiatku sa bojovalo a vedel som, že musím ísť do cieľa sám. Keď som videl, že Carapaz nestíha, zapol som na plné obrátky. Je to veľká úľava pre mňa aj pre tím. Tento rok som urobil veľký pokrok,“ povedal 24-ročný Nemec, ktorý dosiahol druhé profesionálne víťazstvo po augustovom etapovom úspechu na Criterium du Dauphine.

Najväčší favoriti na celkový triumf finišovali pospolu v tretej desiatke, Roglič stále vedie pred krajanom Tadejom Pogačarom (SAE Emirates) o 40 sekúnd. Na tretej pozícii figuruje Kolumbijčan Rigoberto Uran (EF Pro Cycling, +1:34 min).

"Pre nás to bol ďalší dobrý deň v žltom tričku. Začiatok bol veľmi rýchly, takže sme si museli zachovať koncentráciu. Čakajú na nás dôležité dni, tím zatiaľ pracuje veľmi dobre, takže sa tešíme na zostávajúce etapy. Zajtra je na programe kráľovská etapa.

Záverečný kopec je najvyšší bod tohtoročnej trasy, posledné kilometre budú veľmi ťažké. V nohách máme už mnoho dní, takže na teréne už príliš nezáleží, je jedno, či sa ide po rovine, alebo do kopca. Ide o to mať silné nohy, dúfam, že ich budem mať zajtra," citovala Rogliča oficiálna stránka pretekov. V stredu absolvujú jazdci 170 kilometrov z Grenobleu na Col de la Loze s dvoma stúpaniami najvyššej kategórie vrátane cieľového.

Výsledky 16. etapy (Tour-du-Pin – Villard-de-Lans, 164 km):
1. Lennard Kämna (Nem./Bora-Hansgrohe) 4:12:52 h, 2. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) +1:27 min, 3. Sebastien Reichenbach (Švaj./Groupama-FDJ) +1:56, 4. Pavel Sivakov (Rus./Ineos Grenadiers) +2:34, 5. Simon Geschke (Nem./CCC) +2:35, 6. Warren Barguil (Fr./Arkea-Samsic) +2:37, 7. Tiesj Benoot (Belg./Sunweb) +2:41, 8. Nicolas Roche (Ír./Sunweb) +2:47, 9. Quentin Pacher (Fr./B&B Hotels-Vital Concept) +2:51, 10. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quickstep) +2:54, … 125. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +27:27

celkové poradie:
1. Primož Roglič (Slov./Jumbo-Visma) 70:06:47 h, 2. Tadej Pogačar (Slov./SAE Emirates) +40 s, 3. Rigoberto Uran (Kol./EF Pro Cycling) +1:34, 4. Miguel Angel Lopez (Kol./Astana) +1:45, 5. Adam Yates (V. Brit./Mitchelton-Scott) +2:03, 6. Richie Porte (Aus./Trek-Segafredo) +2:13, 7. Mikel Landa (Šp./Bahrain McLaren) +2:16, 8. Enric Mas (Šp./Movistar) +3:15, 9. Tom Dumoulin (Hol./Jumbo-Visma) +5:19, 10. Nairo Quintana (Kol./Arkea-Samsic) +5:43, … 86. SAGAN +3:06:47 h

bodovacia súťaž:
1. Sam Bennett (Ír./Deceuninck-Quickstep) 269 bodov, 2. SAGAN 224, 3. Matteo Trentin (Tal./CCC) 212

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2020 #Lennard Kämna