Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bennett reaguje na Saganov úder. Van Aertove úmysly ustúpili Rogličovi

Pred 14. etapou mal Sam Bennett pred Petrom Saganom v súťaži o zelený dres 66-bodový náskok, po nej je rozdiel medzi cyklistami 43 bodov. Írsky cyklista má za sebou ďalšie náročné vystúpenie na Tour de France.

13.09.2020 09:45
Primož Roglič, Sam Bennett Foto: ,
Primož Roglič v žltom a Sam Bennett v zelenom drese pred štartom 14. etapy.
debata

Sagan v sobotu zdolal najväčšieho konkurenta v ceste za obhajobou triumfu v bodovacej súťaži na rýchlostnej prémii (Slovák získal 15, jeho súper 10 bodov), Bennett následne pri stúpaní na Col du Béal začal za pelotónom zaostávať a naberať stratu.

Bolo zreteľné, že jazdec z Deceunincku-Quickstep ďalšie body vo finiši nezoberie, štvrtému Saganovi sa to však podarilo a potvrdil, že sa rozhodne nemieni vzdať.

"Bol to náročný deň, no z môjho pohľadu stále lepší ako včera. Včera som bol mŕtvy, dnes ráno sa zo mňa stal nový človek. Na rýchlostnej prémii som videl, o čo sa snaží Bora.

Išlo im o môj skalp, tak som ich nechal ísť. No neskôr som v dlhom stúpaní nezachytil posledný kilometer, vtedy som stratil šancu. Až tak ma to nakoniec nevyšťavilo, cítim sa dobre," cituje Cyclingnews.com Bennetta, ktorý ďakoval za pomoc kolegom z QuickStepu.

„Mám lepšiu formu ako včera, keď som si myslel, že sa už nevrátim. Keď idete na Tour na dno svojich síl, zvyčajne za to zaplatíte. Dnes som však nový človek, verím, že v nedeľu ma čaká ľahší deň,“ dodal.

Nedeľňajšia 15. etapa s najťažším stúpaním tohtoročnej edície na Grand Colombier uzavrie ďalší blok Starej dámy. Šprintérska prémia čaká pretekárov na 58. kilometri.

„Ak Sagan prejde do ofenzívy, tak by mal rýchlejší Ír situáciu zvládnuť,“ prognózuje web Cyclingnews.

Van Aert v prospech lídra

Horúcou témou týždňa bol boj Wouta van Aerta so Saganom. Slovák v záverečnom špurte stredajšej etapy strčil do Belgičana, za čo ho diskvalifikovali.

Van Aert v 14. etape obetoval myšlienky na víťazstvo v prospech lídra tímu Jumbo-Visma a držiteľa žltého dresu Primoža Rogliča.

„Najskôr som nad útokom na triumf uvažoval, ale keď sme si na sobotňajšom rannom mítingu pozreli, aký záver nás čaká, bolo veľmi dôležité udržať Primoža vpredu. Myslím si, že sme to zvládli perfektne,“ povedal 25-ročný rodák z Herentalsu pre Het Laatste Nieuws.

Slovinec aj jeho zásluhou finišoval v bezpečí v hlavnej skupine favoritov. Udržal si 44-sekundový náskok pred krajanom Tadejom Pogačarom, úradujúci šampión Egan Bernal je celkovo tretí so stratou ďalších 15 sekúnd.

Tour de France 2020 Fotogaléria - 65 fotiek Všetky fotky
Tadej Pogačar v žltom drese po skončení 20. etapy.

„Pre tím išlo o veľa práce. Záverečný profil mi, samozrejme, sedel, ale dôležité bolo, aby Primož prišiel do cieľa bez ujmy a straty času,“ pokračoval víťaz dvoch etáp na aktuálnej Tour.

Cyclingnews pripomína, že ak by figuroval Van Aert v pozícii lídra tímu, bol by schopný zaútočiť aj na ďalšie triumfy. V bodovacej súťaži by sa stal veľkým favoritom.

"Belgičan vyzerá byť na svojej druhej Tour šťastný, že jazdí v prospech tímu a stále sa učí. Na mnohých stúpaniach pracuje pre Rogliča dlhšie, než by sa od neho očakávalo.

Ak by dostal voľnosť na dve etapové víťazstvá, pomohlo by mu to. Možno dostane ďalšie príležitosti – minimálne v záverečnom parížskom dojazde," píše spomínaný zdroj.

Videopreview nedeľnej 15. etapy:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Sam Bennett #Wout van Aert