Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slávny špurtér odkazuje Slovákom: Sagan bol agresívny, trest si zaslúži

Fanúšik slovenskej cyklistiky opäť po troch rokoch cíti krivdu.

10.09.2020 18:14
Ján Svorada Foto: ,
Ján Svorada, bývalý skvelý slovenský cyklista.
debata (29)

Názory na trest pre Petra Sagana, ktorý sa v špurte 11. etapy dostal do kontaktu s Belgičanom Van Aertom, sa rôznia. Bol to zakázaný manéver alebo sa Slovák snažil vyhnúť nárazu do bariéry? Bývalý elitný špurtér Ján Svorada (52) má v tom jasno.

„Peter si počínal nebezpečne. Mohol z toho rezultovať pád a zranenia,“ vraví rodák z Trenčína, ktorý vyhral etapu na Tour pod slovenskou (1994) i českou vlajkou (1998).

V čom sa Sagan previnil voči pravidlám?

Peter začína špurty bez asistencie tímových kolegov, ktorí by mu pomohli rozbehnúť sa. Štartuje zo zadných pozícií, už vtedy má stratu na súperov. Vtedy hrozí, že zostanete zavretý a že nebudete mať priestor na špurt. Niečo podobné sa stalo aj v stredu, keď sa pokúšal predrať popri bariére, kde nemal miesto. Komisia arbitrov rozhodla správne a spravodlivo ho potrestala.

Jazdí agresívnejšie, pretože nemá k dispozícii špurtérsky vláčik?

V dojazdoch vám nikto nedá ani centimeter zadarmo. Miesto si musíte vybojovať. Tým, že nemá pomoc kolegov, snaží sa využiť pozíciu za súpermi. Ak chce vyhrať, musí byť agresívny.

Fanúšikovia ho bránia, že do kontaktu s Van Aertom sa dostal len preto, že sa vyhýbal vysunutej bariére či selfie paličke s telefónom. Stihne si špurtér všimnúť podobné prekážky?

Periférne videnie samozrejme funguje. Ale tentoraz to bolo jednoznačné. Peter sa snažil pretlačiť po pravej strane. Najskôr predbehol jedného súpera, ktorý mu priestor nechal. Ale Van Aert začal špurtovať jednoznačne po pravej strane a takticky to spravil tak, že si kontroloval len jednu stranu. Pretože na druhej nenechal miesto, aby sa tam niekto zmestil. Peter videl, že nemá inú možnosť a ak chce vyhrať, musí si urobiť priestor telom. Išlo o nebezpečnú situáciu, z ktorej mohol veľmi ľahko vzniknúť pád.

Napadne vám paralela s vylúčením Sagana spred troch rokov?

Áno, sú to veľmi podobné situácie. Vtedy som sa Petra po súboji s Cavendishom zastával. Išiel svoju líniu popri bariére a Brit sa tam chcel nasilu pretlačiť. Nevyšlo mu to, spadol a Sagana nespravodlivo diskvalifikovali. Nebola to jeho chyba, išlo o agresívnu jazdu súpera. Teraz si agresívne počínal on.

Aké to bolo za vašich čias? Zmenili sa špurty odvtedy?

Ani by som nepovedal. Taktika zostáva stále rovnaká. Niektorí rýchlici využívajú služby špurtérskeho vláčika, iní jazdia bez neho. Patril som do druhej skupiny a preto viem, v akej situácii sa Peter nachádza. Aj vtedy boli pády a kontroverzie, ktoré musela riešiť rozhodcovská jury. Vyhral som etapy po diskvalifikácii súpera, rivali zase triumfovali po tom, ako arbitri potrestali mňa.

Tour de France 2020 Fotogaléria - 65 fotiek Všetky fotky
Tadej Pogačar v žltom drese po skončení 20. etapy.

Čo najhoršie vám urobil súper v špurte?

V jednej etape na Gire som prekvapil špurtérsky vláčik Maria Cipolliniho. Nastúpil som o niečo skôr. Mario si to uvedomil, začal špurtovať a aj ľavotočivá zákruta spôsobila, že ma tvrdo zasiahol lakťom. Jury to postrehla, Taliana diskvalifikovala a prisúdila mi etapový triumf.

Ako môže podobný verdikt zamávať so psychikou špurtéra?

Nezostáva mu nič iné, ako sa otriasť a sústrediť sa na ďalšie etapy. Trest treba akceptovať, nemá zmysel vyplakávať. Ak cítite krivdu, môžete ju využiť ako motiváciu do zvyšného priebehu pretekov.

Prečo Sagan v bodovacej súťaži nie je taký dominantný ako po minulé roky?

Ani on nezastaví roky a navyše mu pribudla konkurencia. Avšak nie je dôvod na paniku. Stále je vpredu, umiestňuje sa v najlepšej päťke a berie body aj na prémiách. Verím, že ešte nepovedal posledné slovo.

Existuje šanca, že sa bude v parížskom cieli tešiť zo zisku ďalšieho zeleného dresu?

Určite. Tour sú dlhé a nepredvídateľné preteky. V lepšej pozícii je teraz Bennett. Avšak môže spadnúť alebo nepríde do cieľa etapy v časovom limite. Takáto situácia sa vyskytla v boji o bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára, keď jeho držiteľ musel po páde odstúpiť. Stalo sa to aj Petrovi, keď pred dvoma rokmi nepríjemne spadol a Tour dokončil len s vypätím posledných síl. Kľúčový býva tretí týždeň. Vtedy už niektorí špurtéri melú z posledného. Petra by som ešte neodpisoval, stať sa môže hocičo.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Ján Svorada #Tour de France 2020