Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

S čistou hlavou. Sagan vyčkáva a plánuje úder

Bez víťazstva i pódiového umiestnenia. Jednociferný náskok v bodovačke. To sa každému máli.

07.09.2020 19:47
Francúzsko Cyklistika Tour de France 8.etapa Sagan Foto: ,
Peter Sagan na Tour de France 2020. Privezie zelené tričko až do Paríža?
debata

Petrovi Saganovi veru niet čo závidieť. Na Tour de France sa statočne pasuje o ôsme zelené tričko a je zrejmé, že ho čaká dosiaľ najtvrdší boj.

"Až tak to neprežíva. Avšak v tíme sú na neho nároční – chcú zelený dres i etapové víťazstvá. Som presvedčený, že sa s tlakom vyrovná.

Je silná osobnosť, do každej etapy ide s čistou hlavou," vraví o kamarátovi a niekdajšom tímovom kolegovi bývalý slovenský reprezentant v cyklistike Matej Vyšňa.

VIDEO: Pozrite si preview utorkovej 10. etapy TdF 2020
Video

Rýchlosť vs. skúsenosti

Doteraz to bola s menšími výnimkami vcelku suverénna jazda. Sagan ovládol prvých šesť bodovačiek, na ktorých v rámci Tour štartoval. Tričko obľúbenej farby si zobral späť aj sezónu po tom, ako ho nespravodlivo diskvalifikovali.

Avšak roky plynú a čas nezastaví ani dominantný Tourminátor. Mladších konkurentov pribúda, konkurencia sa zväčšuje.

"Boj o zelený dres je dramatickejší ako po minulé roky. Popularite bodovacej súťaže to iste prospeje. Počas úvodného bloku sa vyprofilovali adepti na víťazstvo a už bude záležať len na nich, ako zvládnu zostávajúce týždne.

Je logické, že počet konkurentov narastá. Nedá sa byť desať sezón za sebou na vrchole. Peter možno stráca na rýchlosti, ale má viac skúseností a môže z nich ťažiť," vysvetľuje Vyšňa.

Hoci Sagan doteraz neukázal takú dynamiku a výbušnosť, na akú sme boli pri ňom zvyknutí, je zrejmé, že jazdí na istotu. Nechýbal v žiadnom doterajšom špurte a body berie aj na prémiách.

"Ide o vyčkávaciu taktiku. Má na viac, ako doteraz ukázal. Nechcel ísť do toho od začiatku po hlave a hneď ukázať plnú silu. Veľmi dobre vie, že dôležitejšie ako prvý týždeň sú zvyšné dva. Zatiaľ je to opatrné a napriek tomu je prvý.

Škoda záveru siedmej etapy, kde ho postihli technické problémy. Náskok mohol byť ešte výraznejší," reaguje Vyšňa, ktorý šéfuje žilinskej CyS – Akadémii Petra Sagana .

Tour de France 2020 Fotogaléria - 65 fotiek Všetky fotky
Tadej Pogačar v žltom drese po skončení 20. etapy.

Tričko pre bývalého kolegu

Najväčším súperom Slováka na ceste za rekordným ôsmym zeleným dresom je Sam Bennett. Bývalých kolegov z Bory delí po prvom voľnom dni len sedem bodov.

Ír je najrýchlejší na rovine a profituje z výborne pracujúceho špurtérskeho vláčika. Zelený dres zobral Saganovi na dva dni. Otázne je, či bude mať dostatok síl na kompletný program. Stáva sa pravidlom, že Tour nedokončí čoraz viac ortodoxných rýchlikov.

"Petra nečaká nič ľahké. Musí Bennetta strážiť, aby rozdiely medzi nimi na prémiách a dojazdoch neboli príliš veľké. Zároveň sa bude sústrediť na etapy, kde prémia nasleduje po kopcoch, v ktorých môže Íra striasť.

zväčšiť Peter Sagan vs. Sam Bennett. Foto: Pravda
koláž Sagan Tour Peter Sagan vs. Sam Bennett.

Práve v únikoch môže zúročiť skúsenosti. Bennett ich toľko nemá. Môže sa stať, že Ír bude v treťom týždni vyčerpaný a do špurtov za nezapojí," tvrdí Vyšňa.

Druhá hrozba má meno Wout van Aert. Najlepší cyklista súčasnosti s prehľadom zvláda povinnosti domestika v tíme Jumbo-Visma a aj jeho zásluhou sa Primož Roglič teší zo žltého dresu. Okrem toho belgická raketa stihla vyhrať už dve etapy.

"Van Aert patrí medzi rýchlikov, ktorí zvládajú aj kopce. Otázne je, ako sa k situácii postaví tím – či ho pustí na prémie a do špurtov.

Jumbo má žltého Rogliča a ak bude šanca, určite neodmietne zeleného Van Aerta. Všetko závisí od toho, ako sa bude dariť Rogličovi. Ak sa zaobíde bez jeho pomoci, Belgičan môže ponaháňať Sagana s Bennettom," mieni Vyšňa.

Trápiaci sa Buchmann

Uplynulý víkend v Pyrenejach veľa radosti tímu Bora-Hansgrohe nepriniesol. Sagan zostal na prémiách bez bodu, ale horšie dopadol Emanuel Buchmann.

Líder nemeckej stajne na celkové poradie sa v kopcoch trápil a nabral poriadnu stratu. Pred dnešnou etapou, v ktorej sa predpokladá hromadný dojazd a súboj špurtérov, je v priebežnom poradí až osemnásty s mankom takmer šesť minút.

Pre Sagana to môže byť dobrá i zlá správa. Určite by privítal takú pomoc, akú mu dopriali kolegovia v piatkovej etape, keď rozdelili pelotón a odpárali Bennetta a spol. Avšak vie, že celkové poradie je tímová priorita a v Bore by neradi skončili mimo top 10.

„To, že Buchmann začal strácať v boji o žlté tričko, neprispeje k pohode v tíme. V Bore sú na ihlách – čo sa týka zeleného dresu i celkového poradia. Myslím, že sa ešte posnažia, aby Buchmanna vrátili vyššie. Uvidíme, čo prinesie druhý týždeň,“ dodáva Vyšňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Matej Vyšňa #Tour de France 2020