Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bennett? Momentálne je rýchlejší ako ja, priznáva Sagan

Úvodných deväť etáp 107. ročníka Tour de France prinieslo množstvo krásnych súbojov i prekvapivých výsledkov, no aj veľké problémy viacerých favoritov na celkové poradie. Kým v uplynulých rokoch mali pred prvým voľným dňom väčšie slovo šprintéri, tentokrát do hry veľkou mierou zasiahli aj vrchári.

07.09.2020 14:45
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan sa po 7. etape znovu obliekol do zeleného dresu.
debata (1)

V nezvyčajnej situácii v porovnaní s uplynulým rokom sa ocitol aj jediný Slovák na štarte Peter Sagan, ktorý mal počas prvého dňa oddychu náskok v boji o rekordný zelený dres len sedem bodov.

Tridsaťročný pretekár Bora-Hansgrohe nazbieral v deviatich etapách 138 bodov, druhý Sam Bennett ich má na konte o sedem menej a tretí v poradí je Belgičan Wout van Aert so 111 bodmi.

Víťaz tohtoročných klasík Strade Bianche, Miláno – San Remo i prvej etapy a bodovačky na Critérium du Dauphiné síce pred štartom Tour avizoval, že nemá cieľ bojovať o zelený dres, keďže sa zamieria na pomoc lídrovi tímu Jumbo-Visma Primožovi Rogličovi, no vo Francúzsku ukazuje skvelú formu, vyhral už dve etapy a zbiera body aj na prémiách.

Sagan mal v predchádzajúcich dvoch ročníkoch, ktoré však boli v úvode stavané oveľa viac na šprintérov, pred voľným dňom na konte 229 a 299 bodov a náskok pred prenasledovateľmi 62 a 81. Teraz len sedem. V úvodných deviatich dňoch si pripísal len tri umiestnenia v prvej desiatke a ani raz sa nedostal na pódium (5.-5.-4.). Vo všetkých troch prípadoch skončil za Bennetom a sám priznal, že Ír je momentálne rýchlejší:

Tour de France 2020 Fotogaléria - 65 fotiek Všetky fotky
Tadej Pogačar v žltom drese po skončení 20. etapy.

"Táto Tour bude veľmi ťažká a ja budem bojovať o zelený dres nie len na rovinatých etapách, ale aj v kopcoch. No väčšina rýchlostných prémií je ešte pred stúpaniami a za týchto okolností bude ťažké zdolať Sama Bennetta.

Na krátke vzdialenosti je rýchlejší než ja. Som hrdý, že som v zelenom… zatiaľ." Z víťazstva sa tešil naposledy vlani v 5. etape Tour, odvtedy netriumfoval ani na iných pretekoch.

Ako sa zbaviť najväčšieho súpera ukázala Bora v 7. etape, keď jej pretekári udávali od začiatku vysoké tempo a z boja o triumf tak vypadla väčšina klasických šprintérov vrátane Bennetta.

Sagan mal v záverečnom dojazde dobrú pozíciu, ale zradila ho technika, keď mu spadla reťaz. „Takúto etapu sme predviedli v roku 2013 a vtedy som vyhral. Teraz to bolo podobné, no bez výhry,“ povedal. Ďalšie body môže pridať v nasledujúcich dvoch etapách, ktoré sú stavané vyslovene pre hromadný dojazd a dokopy majú len jednu vrchársku prémiu a to najnižšej 4. kategórie.

Je tak zrejmé, že v týchto etapách sa nebude meniť ani poradie v celkovej klasifikácie. Na jej čele je Slovinec Primož Roglič, ktorý zatiaľ ukazuje najsilnejšiu formu v kopcoch a to, že pád na Dauphine na ňom nezanechal žiadne stopy.

Slovinec Primož Roglič víťazí v 4. etape Tour... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Primož Roglič, Tadej Pogačar Slovinec Primož Roglič víťazí v 4. etape Tour pred krajanom Tadejom Pogačarom.

V nedeľu vyzliekol zo žltého dresu dovtedajšieho lídra Brita Adama Yatesa a skompletizoval hetrik z Grand Tours, keď si obliekol najcennejší dres na každej z nich. "Som veľmi šťastný. Každé dieťa si ho chce obliecť aspoň raz v živote.

Tím odviedol skvelú prácu a ja si ho rozhodne zaslúžim. Myslím si, že je to veľký úspech pre každého z nás v tíme. Ešte sme však odjazdili len deväť dní a pred príchodom do Paríža sa môže udiať všeličo. No teraz si môžeme užiť voľný deň," citoval ho portál cyclingnews.com.

Medzi jeho veľkých konkurentov patrí krajan Tadej Pogačar (SAE-Team Emirates), ktorý síce stratil čas na vetre v 7. etape, ale v nasledujúcich dvoch pyrenejských dokázal dosť dohnať. Obhajca trofeje Egan Bernal z Kolumbie (Ineos) je druhý so stratou 21 sekúnd, v najlepšej päťke sú dvaja domáci jazdci Guillaume Martin (Cofidis) a Romain Bardet (AG2R) a aj ďalší Kolumbijčan Nairo Quintana (Arkéa Samsic), ôsmy A. Yates stráca už vyše minútu.

Už pred prvým voľným dňom vypadlo z boja o celkové prvenstvo viacero favoritov. Thibaut Pinot (FDJ), do ktorého vkladali veľké nádeje Francúzi, „odpadol“ vo 8. etape a stráca už takmer polhodinu. Mimo hry je aj jeho krajan Julian Alaphilippe (QuickStep), ktorý vlani niesol žltý dres štrnásť dní.

Trojminútovú stratu majú spolulídri svojich tímov Tom Dumoulin (Jumbo) i Richard Carapaz (Ineos), manko nabrali aj Enric Mas a Alejandro Valverde z Movistaru, či vrchársky líder Bory Emanuel Buchmann, ktorý stráca takmer šesť minút.

Pre rôzne problémy odstúpilo už desať pretekárov. Najhoršie na tom je Lotto Soudal, ktorému z osmičky pretekárov vypadli už Philippe Gilbert, John Degenkolb a Steff Cras.

Prvý voľný deň nebol len o oddychu, účastníkov totiž čakalo testovanie na nový koronavírus. Protokol Tour pritom hovorí, že organizátori vylúčia celý tím, pokiaľ budú mať dvaja jeho jazdci či zamestnanci pozitívne testy, alebo budú vykazovať silné symptómy nákazy koronavírusom.

Keďže organizátori musia v pretekárskej bubline otestovať dokopy 650 ľudí, začali už v nedeľu v noci a pokračovali v pondelok. Výsledky budú známe v utorok ráno. Keďže na predchádzajúcich podujatiach sa objavili falošne pozitívne testy, organizátori prípadné pozitívne výsledky preveria ešte pred štartom 10. etapy.

Viaceré tímy sa sťažovali na veľký počet fanúšikov, ktorí boli cez víkend na pyrenejských kopcoch, a niektorí z nich nemali rúška. Vo Francúzsku pritom rýchlo rastie počet nakazených v druhej vlne pandémie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Sam Bennett