Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovinská šou. Roglič berie žltý dres, Pogačar triumf v etape

Víťazom deviatej etapy sa stal Slovinec Tadej Pogačar.

06.09.2020 16:25
Tadej Pogačar Foto: ,
Tadej Pogačar.
debata

Jazdec stajne SAE Team Emirates sa presadil v záverečnom špurte pätice a 153 km dlhú horskú trasu z Pau do Larunsu zvládol za 3:55:17 h.

Druhý finišoval jeho krajan Primož Roglič (Jumbo-Visma), ktorý si obliekol žltý dres, a tretí bol hrdina etapy Marc Hirschi zo Švajčiarska (Sunweb). Slovenský cyklista Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) prišiel do cieľa na 164. mieste, ale udržal si zelený dres pre lídra bodovacej súťaže.

Pre dvadsaťjedenročného Pogačara to bolo prvé víťazstvo na Tour, po výborných výkonoch v 8. a 9. etape sa posunul v celkovom poradí na siedme miesto so stratou 44 sekúnd na Rogliča.

"Je šialené vyhrať etapu po takom ťažkom dni. Je to neskutočné. Ďakujem tímovým kolegom, dnes odviedli skvelú prácu. Som naozaj rád, že som to dotiahol do víťazného konca.

Vlastne som chcel získať čo najviac času do celkového poradia, no v cieli bolo desať bonusových sekúnd, takže som zavrel oči a išiel som naplno.

Kariéra Petra Sagana (2006-2021) Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan na začiatku kariéry medzi juniormi...

Primož je skvelý, dúfam, že spolu dokážeme veľké veci. Celkovo som veľmi spokojný. Áno, v 7. etape som spravil chybu, no máme dve víťazstvá, takže je to super," povedal Slovinec v televíznom rozhovore.

Sagan mal stratu 29:27 minút, v celkovom poradí figuruje na 99. mieste s mankom 1:53:33 h. V nedeľu nepridal body do súťaže o zelený dres, na konte ich má 138. Druhý Ír Sam Bennett z QuickStepu stráca sedem a tretí Belgičan Wout van Aert (Jumbo) 27 bodov.

"Snažil som sa dostať do brejku, ale minul som veľa energie a nezostalo mi jej veľa, aby som neskôr spravil niečo viac. Takže sme išli pokojne v gruppette.

Nikdy nevieme, čo sa môže na Tour stať. Niekedy môžeme stratiť veľa. Lepšie myslieť na prítomnosť ako na budúcnosť," uviedol Sagan pre oficiálnu stránku Tour.

Posledná etapa pred prvým voľným dňom priniesla päť vrchárskych prémií, z toho dve boli 1. kategórie.

Najprv na Col de la Hourcere 84 km pred cieľom (11,1 km, 8,8%) a po nej Col de Marie Blanque, tento kopec nasledoval len 18,4 km pred koncom s dĺžkou iba 7,7 km, no posledné štyri kilometre mali sklon nad 10 percent.

Tour de France 2020 Fotogaléria - 65 fotiek Všetky fotky
Tadej Pogačar v žltom drese po skončení 20. etapy.

Okrem náročného pyrenejského profilu skomplikovalo situáciu aj počasie. Teplota klesla na 15 stupňov Celzia, na kopcoch dokonca na 10, pričom tam pršalo a padla hmla. O to náročnejšie boli aj technické zjazdy.

Akoby to nestačilo, od úvodu sa išlo vo veľmi vysokom tempe. Pelotón nechcel nikoho pustiť do úniku, pritom odtrhnúť sa snažilo mnoho jazdcov, medzi nimi aj Sagan.

Na prvej prémii 4. kategórie zobral jeden bod líder vrchárskej súťaže Benoit Cosnefroy, no hneď sa vrátil do balíka.

Únik sa sformoval až pri stúpaní na Hourcere. Na čelo sa dostal Hirschi, ktorého stíhali Lennard Kämna (Bora), David Gaudu, Sebastian Reichenbach (obaja FDJ), Warren Barguil (Arkea), Jonathan Castroviejo (Ineos), Daniel Martínez (EF Pro) a Davide Formolo (SAE Team Emirates).

Deviatu etapu Tour sme sledovali naživo

Na stúpaní si z pelotónu vystúpil Sagan a pri rýchlom tempe nevydržali ani ďalší. Veľké problémy mal Fabio Aru (SAE), ktorý nakoniec z Tour odstúpil. Tempo opäť nedokázal držať ani Thibaut Pinot. V hlavnej skupine zostalo asi len 30 jazdcov.

Naopak, Hirschi išiel výborne, na nasledujúcom kopci Col de Soudet mal k dobru dve minúty pred prenasledovateľmi, na dlhom zjazde svoj náskok ešte zvýšil.

Vyhral aj rýchlostnú prémiu, pre najlepšieho z pelotónu Mattea Trentina zostalo sedem bodov, Wout van Aert zobral päť.

Sagan jazdil už dlho v gruppette a nebodoval. Dvadsaťdvaročný Švajčiar mal na vrchole Col d'Ichere (4,2 km, 7%) k dobru už vyše štyri minúty pred prenasledovateľmi, no pred sebou najťažšiu skúšku na Col de Marie Blanque.

V balíku opäť diktovali tempo jazdci Jumba na čele s neúnavným Van Aertom. Postupne dobehli sedemčlennú skupinu z úniku a na čele zostal len Hirschi. Vysokému tempu nestačili Saganov kolega Emanuel Buchmann, „žltý“ Adam Yates ani ďalší.

Medzi favoritmi útočili Tadej Pogačar (SAE), Egan Bernal (Ineos) i Primož Roglič (Jumbo), ktorý si na vrchole kopca pripísal päť bonusových sekúnd. Vpredu bol stále Hirschi s malým náskokom a bojoval o etapový triumf.

V zjazde do toho dal všetko, na jeho konci mal k dobru 28 sekúnd, ale ešte osem kilometrov do cieľa a za sebou štvoricu Roglič, Pogačar, Bernal, Mikel Landa (Bahrajn).

Dostihli ho 1,7 km pred finišom a o víťazstvo sa pobilo kvinteto. V špurte mal najviac síl Pogačar, druhý bol Roglič a o pár centimetrov za ním finišoval Hirschi.

Výsledky 9. etapy (Pau – Laruns, 153 km):
1. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 3:55:17 h, 2. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 3. Marc Hirschi (Švaj./Sunweb), 4. Egan Bernal (Kol./Ineos Grenadiers), 5. Mikel Landa (Šp./Bahrajn McLaren) všetci rovnaký čas ako víťaz, 6. Bauke Mollema (Hol./Trek-Segafred) +11 s, 7. Guillaume Martin (Fr./Cofidis), 8. Romain Bardet (Fr./AG2R la Mondiale), 9. Richie Porte (Aus./Trek-Segafredo), 10. Rigoberto Uran (Kol./EF Pro Cycling) všetci rovnaký čas…164. Sagan (SR) +29:27.

Celkové poradie:
1. Roglič 38:40:01 h, 2. Bernal +21 s, 3. G. Martin +28, 4. Bardet +30, 5. Nairo Quintana (Kol./Arkea-Samsic) +32, 6. Uran rovnaký čas, 7. Pogačar +44, 8. Adam Yates (V. Brit./Mitchelton-Scott) +1:02 min, 9. Miguel Angel Lopez (Kol./Astana) +1:15, 10. Landa +1:42…99. Sagan (SR) + 1:53:33.

Bodovacia súťaž:
1. Sagan 138 bodov, 2. Sam Bennett (Ír./Deceuninck-QuickStep) 131, 3. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 111

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Marc Hirschi #deviata etapa