Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Znovu zelený Sagan: Spadla mi reťaz, našťastie som nehavaroval

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil v piatkovej 7. etape 107. ročníka Tour de France 13. miesto a opäť si obliekol zelený dres pre lídra bodovacej súťaže.

04.09.2020 17:13 , aktualizované: 17:59
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan sa po 7. etape znovu obliekol do zeleného dresu.
debata (20)

Z triumfu sa tešil Belgičan v službách Jumbo-Visma Wout van Aert časom 3:32:03 h. Druhý finišoval Nór Edvald Boasson Hagen (NTT) a tretí bol domáci Bryan Coquard (B&B Hotels – Vital Concept p/b KTM).

Na čele celkového poradia zostal Brit Adam Yates z Mitcheltonu-Scott.

Sagan v závere nevyťažil z výbornej práce svojich tímových kolegov, ktorí od začiatku udávali vysoké tempo a vďaka nim odpadli mnohí šprintéri.

Tridsaťročný Slovák si však znovu obliekol zelený dres. Na čele súťaže má 138 bodov a pred druhým Írom Samom Bennettom z QuickStepu má náskok deväť bodov.

Kariéra Petra Sagana (2006-2021) Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan na začiatku kariéry medzi juniormi...

"Podobnú etapu sme predviedli v roku 2013 a ja som ju vyhral. Celý deň sme ťahali na čele, aby sme sa zbavili šprintérov a vtedy som zvíťazil.

Teraz to bolo podobné, no bez výhry. Som šťastný z mojich kolegov, pretože odviedli skutočne mimoriadnu prácu. Spoločne sme sa dohodli, že to spravíme. Športový riaditeľ najprv veľmi nesúhlasil, ale etapa prebiehala veľmi dobre.

V šprinte som nemal šťastie, pretože mi spadla reťaz. Bol to mechanický problém, áno, ale to nebol celý príbeh. Bol som za van Aertom, no potom som sa dostal mimo pozíciu a všetci išli naľavo.

Snažil som sa nespadnúť, no do niekoho som vrazil. Neviem, kto to bol, a potom mi spadla reťaz. Mal som šťastie, že som nehavaroval. Potom už bolo nemožné dostať sa dopredu," povedal Sagan pre TV France.

V piatok sa očakával klasický hromadný dojazd, na trati boli totiž len tri stúpania 3. a 4. kategórie a to posledné vyše 60 km pred cieľom. Karty však mohol zamiešať vietor, ktorý fúkal najmä v záverečnej rovinatej časti.

Hneď po štarte zaútočil líder vrchárskej súťaže Cosnefroy, ktorý chcel získať dva body na úvodnej horskej prémii na Côte de Luzençon (3. kat., 3,1 km, 6,1%), no ledva mu to vyšlo, keďže na čele pelotónu ťahala veľmi rýchle tempo Bora.

Nemecký tím mieril za rýchlostnou prémiou, ktorá bola 110,5 km pred cieľom, a snažil sa odpútať od súperov Sagana v boji o zelený dres.

V hre bolo aj etapové prvenstvo. Čoskoro sa im to podarilo a pelotón sa už po pár kilometroch rozdelil na tri skupiny, pričom do vedúcej sa nedostali líder bodovačky Sam Bennett, Alexander Kristoff, Caleb Ewan, Giacomo Nizzolo, Elia Viviani ani Cees Bol.

Z pravej strany: Felix Grossschartner, Peter... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Peter Sagan Z pravej strany: Felix Grossschartner, Peter Sagan a Maximilian Schachmann počas 7. etapy Tour.

Po vyše 50 km nasledovala rýchlostná prémia. Sagan ju nakoniec nezískal, keď ho na páske zdolal Matteo Trentin, ale pripísal si 17 bodov a jeho priami konkurenti na zelený dres nič. Virtuálne sa tak posunul na čelo súťaže.

Manko druhej a tretej skupiny totiž neustále narastalo a tak bolo jasné, že väčšina popredných šprintérov sa do boja o triumf nedostane. Nasledoval najdlhší kopec dňa Col de Peyronnenc 3. kategórie (14,5 km, 3,9%).

V jeho závere zaútočil Thomas de Gendt (Lotto Soudal) a dostal sa do dlhého úniku. Na čele pelotónu začali pracovať s Borou pretekári B&B Hotels Vital Concept.

De Gendt získal bod na poslednej vrchárskej prémii dňa na Côte de Paulhe 4. kategórie (1,1 km, 6,3%) a 70 km pred koncom mal náskok asi pol minúty.

O ďalších 30 km sa do čela balíka dostali jazdci Ineosu, ktorí sa rozhodli využiť veterné podmienky a roztrhať pelotón. To sa im aj podarilo.

Ich nástup nezachytili napríklad tretí v celkovom poradí Tadej Pogačar, Mikel Landa, Richie Porte či Bauke Mollema. Odpadli aj Saganovi súperi do finále Greg van Avermaet a Trentin a skončil sa aj útok De Gendta.

V prvej skupine zostalo len okolo 40 jazdcov, z ašpirantov na výhru Bryan Coquard, Wout van Aert alebo Edvald Boasson Hagen, no aj zopár klasikárov, ktorí dokážu zašpurtovať.

Defekt zadného kolesa vyradil Richarda Carapaza z Ineosu, ktorý tak nabral stratu na celkové poradie. V závere smerovalo všetko k hromadnému špurtu okliešteného pelotónu, v ktorom mal veľké šance na triumf práve Sagan.

Finiš mu však nevyšiel, keď si cez súperov nenašiel miesto a zostal zavretý. Nakoniec to stačilo len na 13. miesto, čo je po výbornej práci, ktorú Bora odviedla, sklamanie.

Výsledky 7. etapy (Millau – Lavaur, 168 km):
1. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 3:32:03 h, 2. Edvald Boasson Hagen (Nór./NTT), 3. Bryan Coquard (Fr./B&B Hotels-Vital Concept), 4. Christophe Laporte (Fr./Cofidis), 5. Jasper Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 6. Clement Venturini (Fr./AG2R la Mondiale), 7. Hugo Hofstetter (Fr./Israel Start-Up Nation), 8. Egan Bernal (Kol./Ineos Grenadiers), 9. Adam Yates (V.Brit./Mitchelton-Scott), 10. Alejandro Valverde (Šp./Movistar), …, 13. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) všetci rovnaký čas

Celkové poradie:
1. Yates 30:36:00 h, 2. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) +3 s, 3. Guillaume Martin (Fr./Cofidis) +9, 4. Bernal +13, 5. Tom Dumoulin (Hol./Jumbo-Visma), 6. Nairo Quintana (Kol./Arkea-Samsic), 7. Romain Bardet (Fr./AG2R la Mondiale), 8. Miguel Angel Lopez (Kol./Astana), 9. Thibaut Pinot (Fr./Groupama-FDJ), 10. Rigoberto Uran (Kol./EF Pro Cycling) všetci rovnaký čas, …, 93. P. SAGAN +57:59

Bodovacia súťaž:
1. P. SAGAN 138 b, 2. Sam Bennett (Ír./Deceuninck – Quick Step) 129, 3. van Aert 106

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Wout van Aert