Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nie každý skokan môže byť cyklista. Roglič je talent

Najslávnejšie cyklistické preteky Tour de France z niekdajšieho východného bloku ešte nikto nikdy nevyhral. Malé Slovinsko, ktoré má dva milióny obyvateľov, má tento rok v hre dvoch favoritov. Aj najväčšieho, aktuálne druhého muža priebežného poradia Primoža Rogliča.

04.09.2020 08:00
Primož Roglič Foto: ,
Primož Roglič (v strede).
debata (1)

„Pokiaľ bude bojovať o víťazstvo, všetci Slovinci budú sledovať televízne obrazovky. Do nohy,“ vraví cyklistický novinár Miha Hočevar z denníka Dello.

Kým sa Peter Sagan neobjavil na scéne, cyklistika nepatrila na Slovensku medzi populárne športy. Ako to bolo u vás?

Zrejme sme podobný prípad ako Slováci. Pred Rogličom sledovali cyklistiku iba vášniví fanúšikovia, iba oni spočiatku vedeli, kto je Primož Roglič, čo je Tour, Giro d'Italia či Vuelta. Jeho vplyv na cyklistické povedomie Slovincov je vskutku enormný.

Je to váš najpopulárnejší športovec?

Áno, ak by tu nebol basketbalista Dallasu Mavericks Luka Dončič. On kraľuje. Dá sa však predpokladať, že v najbližších dňoch sa mu Roglič aspoň na nejaký čas vyrovná. Predsa len, Dončič už má po sezóne a Primož je na ceste k absolútnemu cyklistickému vrcholu.

Spraviť rozhovor so Saganom nie je vôbec jednoduché. Dostanete sa k Rogličovi?

Veru, je to čoraz ťažšie, ale stále nie nemožné. Za posledný rok a pol som s ním urobil dva väčšie rozhovory. Avšak mali sme tu koronavírus, bol doma a mal čas. Inak by to bolo zrejme náročnejšie.

Tour de France 2020 Fotogaléria - 65 fotiek Všetky fotky
Tadej Pogačar v žltom drese po skončení 20. etapy.

V roku 2007 bol juniorským majstrom sveta v skokoch na lyžiach – v Slovinsku veľmi populárnych. Nezazlievali mu ľudia, že sa vzdal športu, v ktorom bol absolútna špička?

Nie, nespomínam si, že by ho za to niekto kritizoval. Navyše, na cyklistiku sa dal až rok po tom, ako definitívne odložil skokanské lyže. Mal nepríjemný úraz – video z jeho pádu môžete vidieť aj na webe. Po ňom sa už nedokázal vrátiť medzi úplnú špičku.

Skokani sú zväčša štíhli chlapi, postavou podobní vrchárom. Majú aj rovnako silné nohy. Existuje predpoklad, že športovci úspešní na mostíkoch sa presadia aj na bicykli?

Pravda, hmotnosť a sila v nohách tieto dva športy spájajú, ale inak sú veľmi odlišné. Bývalý hviezdny skokan Robert Kranjec je tiež veľmi solídny amatérsky cyklista. Skúšali to aj iní slovinskí skokani na lyžiach, ale rýchlo pochopili, že nemajú potrebný talent ako Roglič.

Aká je povaha?

Je to veľmi pokojný muž. Keď ho sledujete na bicykli, zistíte, že nedáva najavo žiadne emócie.

Na Tour pricestoval prvýkrát v pozícii favorita. Cítiť v krajine napätie?

Očakávania boli veľké už pred začiatkom Tour de France. Máme za sebou niekoľko dní, Primož bojuje o žltý dres, pochopiteľne, že Slovinsko tým dnes žije. A bude sa to naďalej stupňovať.

Jeho najväčším súperom by mal byť Egan Bernal z Ineosu. V čom spočíva Rogličova výhoda?

Už na Critérium du Dauphiné ukázal, že má lepšie nohy. Síce spadol a nikto nevedel, ako ho táto kolízia poznačí, ale stále si myslím, že je najsilnejším jazdcom v pelotóne. Navyše je veľmi univerzálny, dokáže zajazdiť skvelú časovku, presadiť sa v horách, ale aj zašpurtovať v malej skupine. Je komplexnejším cyklistom ako Bernal. V neposlednom rade má podporu tímu Jumbo-Visma, aktuálne najsilnejšieho zoskupenia. Dokonca lepšieho ako Ineos.

Ale nemusí byť jednoznačným lídrom tímu…

Do Francúzska nepricestoval zranený Steven Kruijswijk, zostávajú teda Roglič s Dumoulinom. Obaja sú dosť skúsení a zrelí jazdci, urobia, čo bude najvýhodnejšie pre tím. Ale predsa len si myslím, že aj v tomto mikrosúboji má Primož navrch.

Predpokladáme, že Tour bude tento rok v Slovinsku jednoznačne najsledovanejším športovým podujatím…

Závisí to aj od toho, ako sa bude vyvíjať. Pokiaľ však budú Roglič s Pogačarom bojovať o žltý dres, všetci budú sledovať televízne obrazovky. Do nohy.

Ideálny slovinský scenár?

1. Roglič, 2. Pogačar. Alebo 1. Pogačar, 2. Roglič.

Mimochodom, ako spolu vychádzajú?

Veľmi dobre, priateľsky. Rešpektujú jeden druhého.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Primož Roglič #Tadej Pogačar