Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

V Bore to mal ťažké, zaslúži si byť v zelenom. Sagana vraj môže naháňať až do Paríža

Sam Bennett uchmatol Petrovi Saganovi vo štvrtkovej 6. etape Tour de France ďalšie body v boji o zelený dres.

03.09.2020 21:17
France Cycling Tour de France Foto: ,
Sam Bennett v zelenom drese pred 6. etapou Tour.
debata (1)

Slovenský cyklista aktuálne zaostáva o dvanásť bodov, keďže v prémii opäť skončil za bývalým tímovým kolegom z Bory-Hansgrohe, ktorý tento rok jazdí vo farbách QuickStepu.

Sagana čaká v piatok kopcovitá etapa s predpokladaným hromadným dojazdom. Musí sa v nej posnažiť, aby jeho strata výraznejšie nenarástla.

Bennett sa stal prvým Írom po 31 rokoch, ktorý si na Starej dáme obliekol zelený dres lídra bodovacej súťaže. V roku 1989 sa to podarilo Seanovi Kellymu. Tento univerzál bol tiež posledným írskym cyklistom, ktorý viedol akékoľvek poradie na Tour. Až doteraz.

Tour de France 2020 Fotogaléria - 65 fotiek Všetky fotky
Tadej Pogačar v žltom drese po skončení 20. etapy.

„Čo k tomu povedať, je skvelé vidieť Sama v zelenom drese. Je to ešte príjemnejší pocit, keďže pochádza z rovnakého mesta ako ja,“ povedal 64-ročný Kelly pre Cyclingnews ešte v stredu večer. Obaja sú z mesta Carrick-on-Suir.

„Sam si to zaslúži. V Bore to mal trochu ťažké, keďže ho vlani nenominovala na Tour. Teraz na nej debutuje a hneď je v zelenom,“ neskrýva radosť Kelly.

Jediné, čo podľa neho Bennettovi chýba, je etapové víťazstvo. Viackrát sa k nemu priblížil a podľa Kellyho sa musí posnažiť, aby ho vybojoval.

„Má na to formu, popri Calebovi Ewanovi je jedným z najrýchlejším mužov na Tour. Ak by sa mu podarilo triumfovať v etape, mohlo by to znamenať zlepšenie pozície v ataku na zelený dres,“ dodal.

Spomenul si aj na tínedžerské časy Bennetta, keď mal približne 13 rokov.

"V Írsku bol vtedy dominantný a v pretekoch neustále vyhrával. Ťažko sa však odhadoval jeho potenciál, pretože jazdci môžu byť dobrí na juniorských úrovniach, no keď sa posunú, už nedokážu súťažiť na rovnakom leveli.

V kategórii do 23 rokov ukázal, že je rýchly v šprintoch. Vzali sme ho do tímu An Post a prelomom bolo preňho víťazstvo v etape pretekov Okolo Británie," spomína Kelly.

Cyclingnews pripomína, že boj o zelený dres je stále len na začiatku. Sagan je známy svojou konzistentnosťou a schopnosťou zbierať body v etapách, ktoré nesedia šprintérom.

Kelly si napriek tomu myslí, že tento rozdiel dokáže vyrovnať a držať sa Slováka až do záverečného dojazdu v Paríži.

„Určite na to má. Tento rok bude mať Sagan vďaka nemu náročnejšiu konkurenciu. Má skutočne veľkú šancu bojovať o zelený dres až do Paríža,“ uzavrel Kelly.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Sam Bennett