Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nechcený žltý dres? Alaphilippe sa ho mal zbaviť úmyselne

Získať dva cenné dresy na Tour de France je vždy veľká prestíž. V stredu sa to podarilo Deceunincku–QuickStep, ale radosť Belgičanov trvala len niekoľko minút.

03.09.2020 12:28
Tour Alaphilippe Foto: ,
Julian Alaphilippe v žltom drese na Tour de France 2020.
debata (2)

Sam Bennett vyzliekol Petra Sagana zo zeleného dresu a mal sa pridať k Julianovi Alaphilippovi, ktorý počas 5. etapy nosil žlté tričko.

Francúz sa však v cieli dozvedel, že rozhodcovia ho potrestali 20-sekundovou penalizáciou a v priebežnom poradí klesol na 16. priečku.

Do dnešnej etapy, ktorú sledujeme online, sa tak do žltého obliekol Brit Adam Yates.

Situácia, ktorá viedla k trestu pre Alaphilippa, vyvolala v pelotóne rozpaky. Víťaz Okolo Slovenska 2018 a jeho tím sa dopustili školáckej chyby, ktorej sa zvyknú vyvarovať aj menej skúsené tímy.

VIDEO: Počin Alaphilippa 17,1 km pred cieľom

Školácka chyba

Čo sa vlastne stalo?

Televízne kamery zachytili Alaphilippa, ako si berie bidon od člena tímu stojaceho pri ceste. Nebolo by na tom nič nezvyčajné, ak by tak neudialo 17 kilometrov pred cieľom.

QuickStep totiž porušil pravidlo, podľa ktorého cyklisti od méty 20 km pred finišom nesmú prijímať jedlo či tekutiny od ľudí z podporného tímu.

So zaujímavou teóriou prišiel Bradley Wiggins. Pripúšťa, že existuje možnosť, podľa ktorej sa Francúz zbavil žltého trička úmyselne.

„Ak sa skutočne zúfalo potrebujete napiť, vypýtate si fľašu od tímového kolegu. Alebo ho požiadate, aby vám ju sprostredkoval. Nebudete predsa riskovať, že kvôli tomu stratíte žlté tričko,“ vravel šampión Tour 2012 pre Eurosport a pokračoval:

„Nevidím logiku v tom, že tím postavil k trati svojho človeka v momentoch, keď do cieľa zostávalo už len niekoľko kilometrov. Som si istý, že aj QuickStep dokonale ovláda pravidlá.“

Lefevere sa hneval na vlastných

Žltý dres nie je len prestíž a mediálny záujem. S jeho bránením sa spájajú zodpovednosť i komplikovaná tímová taktika. Pod tlakom je aj samotný líder.

Tour de France 2020 Fotogaléria - 65 fotiek Všetky fotky
Tadej Pogačar v žltom drese po skončení 20. etapy.

Podľa Wigginsa mohlo ísť zo strany QuickStepu o taktický ťah.

„Už nemusia viac ťahať pelotón, táto zodpovednosť im odpadla. Navyše, Alaphilippe už predtým vyhlásil, že sa necíti na žlté tričko a že chce bojovať triumfy v etapách,“ dodala britská legenda.

Podobné konšpirácie odmietol šéf tímu Patrick Lefevere. Skúsený funkcionár tvrdí, že išlo len o chybu.

„Zaváhali sme a pykali sme za to. Chyby robí každý, nie sme výnimka. Každopádne, toto nie je spôsob, akým by mal jazdec prísť o žltý dres,“ hneval sa Lefevere.

Jeho podriadený, športový riaditeľ Tom Steels reagoval podobným spôsobom.

„Po zjazde nebolo iné miesto, kde odovzdať fľašu. Kvôli hygienickým pravidlám musíte byť ďalej od fanúšikov, vybrať si vhodnú pozíciu je náročné. Náš človek chyboval, nič iné v tom nebolo. Rýchlo na to zabudneme a sústredíme sa na ďalšie etapy,“ dodal Steels.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Julian Alaphilippe #Tour de France 2020 #Deceuninck-QuickStep