Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan už nie je taký dominantný. Zvykajte si, vraví Wiggins

Víťazné repete z vlaňajška sa nekonalo. Namiesto imitácie komiksového hrdinu sklonil hlavu v poli zdolaných.

02.09.2020 18:40
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan a Bradley Wiggins na archívnej snímke.
debata (23)

Petrovi Saganovi nevyšla 5. etapa Tour de France podľa predstáv. V hromadnom dojazde finišoval na štvrtom mieste a stratil zelený dres.

Obral ho oň už na rýchlostnej prémii v úvode dňa írsky rýchlik Sam Bennett.

Bez úniku

Sagan v stredu nebol vo svojej koži. V úvode sa ukázalo, akú dôležitú úlohu zohráva špurtérsky vláčik. I to, že Bora-Hansgrohe v tejto sfére tímovej taktiky na QuickStep nemá.

Piatu etapu na Tour de France 2020 sme sledovali naživo.

Íra na prémii naštartoval jeho dvorný rozbiehač Michael Mörköv a Bennett s prehľadom bral 20 bodov.

Saganovi pripadlo o sedem menej a v tom momente stratil vedenie v bodovačke. Pelotón zobral stredajšiu etapu ako oddychovú, veď vo štvrtok ho čaká náročná previerka v Centrálnom masíve so záverečným stúpaním na Col de la Lusette.

Nikto sa nepokúsil o únik dňa, čo na Tour nebýva zvykom. Väčšinou sa ukazujú jazdci z pozvaných tímov, ale Arkéa-Samsic chránila Naira Quintanu a B&B Hotels-Vital Concept zase tlačil do špurtu Bryana Coquarda.

Peter Sagan veril, že sa zopakuje situácia z TdF 2019. Vlani si vyhliadol práve piatu etapu a triumf v Colmari oslávil napnutými svalmi a ikonickou imitáciou Hulka.

Tour de France 2020 Fotogaléria - 65 fotiek Všetky fotky
Tadej Pogačar v žltom drese po skončení 20. etapy.

Podľa Bradleyho Wigginsa sú také časy minulosťou.

„Nie je to Sagan, na ktorého sme boli zvyknutí. Myslím, že prvýkrát za sedem rokov ho teraz v bodovačke niekto môže zdolať. Konkurencia sa rozšírila a on už jednoducho nie je taký dominantný ako predtým,“ myslí si šampión Tour z roku 2012, ktorý analyzuje etapy pre Eurosport.

Sagan bojoval o trinásty triumf na Starej dáme, ale neuspel. Finišovalo sa na dlhej stúpacej rovine, situáciu jazdcom komplikovala aj zákruta tesne pred cieľom.

Najlepšie sa v chaotickej koncovke zorientoval muž, ktorý sa doteraz hromadným dojazdom vyhýbal.

Zbavený úloh domestika

Wout van Aert mal byť tým, kto zosadí Sagana zo zeleného trónu. Belgický talent prišiel na Tour v skvelej forme, vyhral slávne klasiky Strade Bianche a Miláno – San Remo.

V Jumbo-Visma však doteraz musel plniť predovšetkým tímové úlohy. Holandská stajňa si brúsi zuby na celkové prvenstvo, čo víťazstvom potvrdil Primož Roglič v utorkovej horskej etape.

Kariéra Petra Sagana (2006-2021) Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan na začiatku kariéry medzi juniormi...

Práve v nej sa vo skvelom svetle ukázal Van Aert, ktorý precíznou tempárskou robotou vydláždil Slovincovi cestu k úspechu. Za odmenu dostal v stredu voľnú ruku a mohol sa zapojiť do špurtu.

„Vedel som, že tento finiš mi môže vyhovovať. Zákruta pred cieľom bol záľudná, nevedel som presne, kedy mám začať špurtovať. Zabral som na maximum a vyšlo to,“ tešil sa šťastný víťaz.

Bennett zdolal Sagana aj vo finiši a po etape sa obliekol do zeleného dresu. Slovák na neho v bodovačke stráca deväť bodov.

Aj štvrtkovú etapu, ktorá meria 191 km, budeme sledovať online . Sagana bude zaujímať najmä špurtérska prémia, ktorá je na programe pred záverečnými kopcami 65 km pred cieľom.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Sam Bennett