Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan bojoval s najlepšími. Prišiel však o zelený dres

Peter Sagan bol v hre o víťazstvo do posledných metrov. V piatej etape Tour de France obsadil štvrtú priečku.

02.09.2020 17:36 , aktualizované: 20:07
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan počas piatej etapy.
debata (17)

Na trati dlhej 183 kilometrov z Gap do Privas zvíťazil v záverečnom špurte Belgičan Wout Van Aert z tímu Jumbo-Visma.

Sagana vo finiši predstihli aj Holanďan Cees Bol (Subweb) a Sam Bennett z Deceuninck-Quick Step. Ír nahradil slovenského jazdca z Bory-Hansgrohe v zelenom drese.

Bennett je na čele bodovačky so 123 bodmi, druhý Sagan zaostáva o deväť. Tretí je Nór Alexander Kristoff zo SAE Team Emirates (93 b).

Piatu etapu na Tour de France 2020 sme sledovali naživo.

"Ako sa očakávalo, finišovalo sa špurtom. Dnes som prišiel o nejaké body a nejaké som získal, takže je to v poriadku.

V závere som bol v dobrej pozícii, ale Van Aert predviedol výborný šprint a vyhral. Tour je dlhá a čakajú nás horské etapy, takže si musím oddýchnuť," uviedol Sagan na webe Bory.

Na čele celkového hodnotenia sa neudržal domáci Francúz Julian Alaphilippe. Domáci cyklista prišiel po piatej etape 107. ročníka Tour de France o žltý dres.

Jazdec tímu Deceuninck-Quick Step dostal 20-sekundovú penalizáciu, na čelo celkovej klasifikácie sa posunul Brit Adam Yates z tímu Mitchelton-Scott.

Po utorkovej horskej etape dostali príležitosť najmä šprintéri. Profil trate bol viac-menej rovinatý iba s dvoma kategorizovanými stúpaniami.

Kartami mohol zamiešať záver so štvorpercentným sklonom, ktorý sa začal štyri kilometre pred cieľom.

Tour de France 2020 Fotogaléria - 65 fotiek Všetky fotky
Tadej Pogačar v žltom drese po skončení 20. etapy.

Pelotón odštartoval bez výraznejšej individuálnej snahy o únik. Ako prvý sa osmelil Kasper Asgreen, ale jeho iniciatíva nemala dlhé trvanie. V popredí balíka sa držali tímy Bora-Hansgrohe a Deceuninck-Quick Step, ktoré mali záujem zabojovať o šprintérsku prémiu.

Dovtedy sa išlo v uvoľnenom tempe, Sagan figuroval na čelných miestach. Prvé vzrušenie priniesla až šprintérska prémia po 40 kilometroch, ktorú vyhral Bennett a virtuálne nahradil Sagana v zelenom drese.

Slovák skončil štvrtý. Po prémii sa situácia opäť upokojila a pelotón pokračoval pohromade jednoduchým profilom, tempo udávali jazdci Deceuninck-Quick Step, nasledovali ich Bora a Bahrain-McLaren.

Počas stúpania na Col de Serre Colon, kde bola prvá horská prémia, sa pridali aj jazdci Jumbo-Visma, bod z prémie získal držiteľ bodkovaného dresu Benoit Cosnefroy.

Peter Sagan počas piatej etapy. Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Peter Sagan Peter Sagan počas piatej etapy.

Postupne sa tempo zvyšovalo a 30 kilometrov pred cieľom na čele pracovali pretekári z FDJ, Bory či Astany.

Balík sa držal pohromade aj počas druhého kategorizovaného stúpanie etapy na Côte de Saint-Vincent-de-Barres a aj tentoraz Cosnefroy získal prémiu bez boja.

Ani v záverečnom stúpaní sa neutvorili úniky, rozhodol špurt vo finiši. Najrýchlejší bol Van Aert, ktorý nasadil parádne tempo.

Kariéra Petra Sagana (2006-2021) Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan na začiatku kariéry medzi juniormi...

Sagan preťal cieľ ako štvrtý v poradí až za Bolom a Bennettom, ktorý sa vyprofiloval ako jeho najvážnejší konkurent v bodovačke.

Po stredajšej etape nahradil Slováka v zelenom drese.

5. etapa Gap – Privas (183,00 km):1. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 4:21:22 h, 2. Cees Bol (Hol./Sunweb), 3. Sam Bennett (Ír./Deceuninck-Quick Step) 4. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe), 5. Jasper Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 6. Luka Mezgec (Slovin./Mitchelton-Scott), 7. Bryan Coquard (Fr./Vital Concept), 8. Caleb Ewan (Aus./Lotto-Soudal), 9. Clement Venturini (Fr./AG2R La Mondiale), 10. Hugo Hofstetter (Fr./Israel Start-Up Nation) všetci rovnaký čas ako víťaz

Celkové poradie: 1. Adam Yates (V. Brit./Mitchelton-Scott) 22:28:30 h, 2. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) +3 s, 3. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) +7, 4. Guillaume Martin (Fr./Cofidis) +9, 5. Egan Arley Bernal (Kol./Ineos Grenadiers), 6. Tom Dumoulin (Hol./Jumbo-Visma), 7. Nairo Quintana (Kol./Arkea-Samsic), 8. Esteban Chaves (Kol./Mitchelton-Scott), 9. Miguel Angel Lopez (Kol./Astana), 10. Romain Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) všetci +13, … 93. SAGAN +34:05 min

Bodovacia súťaž: 1. Bennett 123 bodov, 2. SAGAN 114, 3. Alexander Kristoff (Nór./SAE-Team Emirates) 93

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #5. etapa