Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Van Aert sa zľakol. Sagana vyzýva bývalý kolega

Hlavný rival je nevýrazný, body pribúdajú utešeným tempom. Nech to vydrží až do Paríža, želá si.

01.09.2020 19:26
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v zelenom drese po 4. etape.
debata (6)

Peter Sagan ide na Tour de France podľa plánu. V utorok si obliekol obľúbené tričko zelenej farby 126. raz. A to na Starej dáme nemá na konte ani 150 etáp. Vskutku obdivuhodná bilancia.

Opatrný Van Aert

Vraví sa, že všetko zlé je na niečo dobré. Keď vypukla pandémia, Sagan sa vrátil do Monaka a karanténu strávil blízko syna. Druhým pozitívom pre neho je, že korona zamiešala cyklistickým kalendárom.

Ak by nebolo vírusu, 30-ročný Žilinčan by už mal v nohách talianske Giro, ktoré sa tradične koná v máji. Zrejme by sa nepustil do účasti v 100-kilometrovom úniku tak, ako to ukázal v nedeľu.

Lenže Sagan je čerstvý a plný motivácie. Ak niektorí namietajú, že v záverečných špurtoch mu chýba sila a výbušnosť, nie je to pravda. Úspešne boduje na rýchlostných prémiách a v rovinatých finišoch jazdí s rozumom.

„Pred špurtom vládol na čele balíka veľký zmätok. Fúkal silný protivietor, tak sme to vyskúšali so skorším nástupom. Nevyšlo to, ale nemáme dôvod byť nespokojní,“ vravel Sagan po pondelkovej etape, v ktorej finišoval na piatom mieste.

Ak mal byť Wout van Aert tým, ktorý naruší jeho dominanciu v bodovačke, nič také sa zatiaľ nedeje. Mladý Belgičan si plní úlohu domestika a hromadným koncovkám sa vyhýba.

Po prvej etape priznal, že sa bál špurtovať na mokrej vozovke. „Proti najrýchlejším jazdcom na rovine aj tak nemám šancu. Viem, aké sú moje úlohy,“ tvrdí s pokorou Van Aert.

Tour de France 2020 Fotogaléria - 65 fotiek Všetky fotky
Tadej Pogačar v žltom drese po skončení 20. etapy.

Zapojí sa vrchár?

Pozíciu hlavného Saganovho vyzývateľa tak nateraz zaujal Sam Bennett. Írsky rýchlik má proti Slovákovi extra motiváciu, keď sa mu počas pôsobenia v stajni Bora-Hansgrohe v špurtérskej hierarchii pozeral na chrbát.

Sagan mal prednosť na Tour, Pascal Ackermann na Gire a Bennettovi sa španielska Vuelta málila. Aj preto si vydupal prestup do QuickStepu, v drese ktorého v minulej sezóne dosiahol trinásť víťazstiev.

„Cítim sa dobre. Verím, že nejaké body získam aj v zvlnených etapách,“ vraví Bennett, ktorý nie je len ortodoxným špurtérom a vie finišovať aj do mierneho kopca.

Dravosť ukázal aj v utorok na rýchlostnej prémii, na ktorej skončil pred Saganom a po utorku tak majú obaja na čele bodovacej súťaže po 83 bodov.

Vzhľadom na horský profil tohtoročnej Tour existuje možnosť, že do boja o zelený dres sa môže zapojiť aj niektorý z vrchárov. Myslí si to aj legendárny Sean Kelly.

„Špurtéri tento rok nedostanú veľa príležitostí, v itinerári nefiguruje toľko rovinatých dojazdov. Môže to spôsobiť problémy nielen Saganovi, ale aj ďalším rýchlym jazdcom. Je možné, že na čele bodovačky bude bojovať i niekto z vrchárov,“ mieni štvornásobný víťaz zeleného trička.

Utorkovú etapu, ktorá obsahovala až päť stúpaní a končila sa v lyžiarskom stredisku Orciéres-Merlette, ovládol Slovinec Primož Roglič. Žltý dres lídra si udržal Francúz Julian Alaphilippe.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Sam Bennett