Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovinská šou, Roglič prešpurtoval Pogačara. Sagan: Bolo to len tak-tak

Slovinský cyklista Primož Roglič z tímu Jumbo-Visma zvíťazil v utorkovej 4. etape 107. ročníka Tour de France. Triumf na 160,5 kilometrovej trase zo Sisteron do lyžiarskeho strediska Orciéres-Merlette si vybojoval v závere, keď prešpurtoval krajana Tadeja Pogačara zo SAE Team Emirates. Tretí bol domáci Guillaume Martin z Cofidisu.

01.09.2020 18:00 , aktualizované: 18:40
Primož Roglič, Tadej Pogačar Foto: ,
Slovinec Primož Roglič víťazí v 4. etape Tour pred krajanom Tadejom Pogačarom.
debata (5)

Slovenský jazdec tímu Bora-hansgrohe Peter Sagan nebojoval o čelné priečky, obsadil 125. miesto, ale udržal si zelený dres. Francúz Julian Alaphilippe z Deceuninck-Quick-Step bol piaty a udržal si dres lídra Tour.

Sagan získal na šprintérskej prémii v úvode etapy štyri body a v hodnotení bodovacej súťaže je na čele spoločne s Írom Samom Bennettom, obaja majú 83 bodov.

Vďaka lepšiemu postaveniu v celkovej klasifikácii si Sagan oblečie zelený dres aj v stredu. Nór Alexander Kristoff za nimi zaostáva o tri body.

Na čele celkovej klasifikácie má Alaphilippe náskok štyri sekundy pred Adamom Yatesom, tretí je už Roglič so sedemsekundovým odstupom. Sagan je na 101. pozícii.

„Dnes to bolo pre mňa len tak-tak. Naozaj náročná etapa. Aspoň som získal nejaké body. Uvidíme, čo bude zajtra. Videl som finiš, ten by mi mohol vyhovovať,“ uviedol Sagan na webe TdF.

Roglič si napravil chuť po pretekoch Criterium du Dauphine, keď musel pre zranenie odstúpiť po štvrtej etape.

„Som späť. Každý deň sa cítim lepšie a dokázal som, že som sa dobre pripravil. Dnes to boli rýchle a náročné preteky. Chlapci odviedli dobú prácu. Ja som bol tam, kde som mal byť, takže som v záverečnom špurte mohol zabojovať o víťazstvo,“ citovala agentúra AP 30-ročného Slovinca, pre ktorého to bolo tretí etapový triumf na Tour v kariére.

V utorok bola na programe prvá horská etapa. Na pelotón čakalo päť stúpaní vrátane záverečného 1. kategórie, ktoré malo dĺžku 10,4 km a priemerný sklon 6,7 percenta. Celkovo pretekári nastúpali 3186 výškových metrov.

Tour de France 2020 Fotogaléria - 65 fotiek Všetky fotky
Tadej Pogačar v žltom drese po skončení 20. etapy.

Od úvodu sa na čele ocitlo šesť jazdcov Nils Politt, Krists Neilands z Israel Start-Up), Alexis Vuillermoz (Ag2r), Tiesj Benoot (Sunweb), Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie) a Quentin Pacher (B&B Hotels). Postupne si vypracovali pred pelotónom náskok štyri minúty.

Jedinú šprintérsku prémiu 109 kilometrov pred cieľom vyhral Politt, Sagan získal štyri body a v hodnotení mal na čele rovnaký počet ako Bennett, niekdajší tímový kolega žilinského rýchlika.

Po rýchlostnej časti sa k slovu dostala prvá horská prémia, pred kopcom Col du Festre sa dostal do úniku Quentin Pacher a získal dva body. V následnom zjazde sa pokúsil osamostatniť na čele Politt, no napokon to vzdal a zaradil sa späť do skupiny.

Približne 55 kilometrov pred cieľom sa pokúsila o únik trojica Pacher, Politt a Vuillermoz, no opäť bez výraznejšieho úspechu, najprv odpadol Politt, potom si počkali na zvyšné kvarteto aj ostatní dvaja pretekári.

Pelotón postupne pracoval na znížení náskoku a 40 kilometrov pred cieľom stiahli manko na 2:45 minúty. V klesajúcej pasáži asi 26 kilometrov pred cieľom mal smolu Tiesj Benoot, ktorý zle odhadol zákrutu a preletel cez zvodidlá, z nehody vyviazol iba s rozbitým bicyklom a prakticky sa vyradil z boj o predné pozície.

Pri stúpaní na Côte de Saint-Léger-les-Mélezes Sagan začal zaostávať za hlavným balíkom, keď už iba šetril sily. Na čele sa osamostatnili Pacher, Neilands a Vuillermoz po tom, ako Burgaudeau a Politt nedokázali udržať tempo.

Julian Alaphilippe v žltom drese a Peter Sagan... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Julian Alaphilippe, Peter Sagan Julian Alaphilippe v žltom drese a Peter Sagan v zelenom na štarte 4. etapy Tour de France.

Pred záverečným stúpaním na Orcieres-Merlette tesne viedol osamotený Neilands, pelotón však zaostával iba o deväťdesiat sekúnd, manko postupne zmenšoval a sedem kilometrov pred koncom dokázal pohltiť únik. o víťazovi rozhodli až záverečné metre, keď nastúpil Roglič a súperom vo finiši nedal šancu.

Fakty z Tour:

4. etapa, Sisteron – Orcieres-Merlette (160.5 km): 1. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 4:07:47 h, 2. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 3. Guillaume Martin (Fr./Cofidis), 4. Nairo Quintana (Kol./Team Arkea-Samsic), 5. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step), 6. Miguel Angel Lopez (Kol./Astana), 7. Egan Arley Bernal (Kol./Ineos Grenadiers), 8. Thibaut Pinot (Fr./Groupama-FDJ), 9. Mikel Landa Meana (Šp./Bahrain-McLaren, 10. Adam Yates (V. Brit./Mitchelton-Scott) všetci rovnaký čas ako víťaz, … 125. Peter SAGAN (SR/Bora-hansgrohe) +16:09 min

Celkové poradie: 1. Alaphilippe 18:07:04 h, 2. Yates +4 s, 3. Roglič +7, 4. Pogačar +11, 5. Martin +13, 6. Bernal, 7. Tom Dumoulin (Hol./Jumbo-Visma), 8. Esteban Chaves (Kol./Mitchelton-Scott), 9. Quintana, 10. Lopez všetci +17, … 101. SAGAN +34:09 min.

Bodovacia súťaž: 1. SAGAN 83 b, 2. BENNETT 83, 3. Alexander Kristoff (Nór./SAE-Team Emirates) 80

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Primož Roglič #Tadej Pogačar