Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Genderová novinka. Víťaz mal prvýkrát vedľa seba chlapa

Dve krásne hostesky, ktoré na záver etapy odmenia víťaza kyticou a sladkým bozkom, to je už minulosť. Tradícia, ktorá bola roky rokúce súčasťou prakticky všetkých cyklistických pretekov, sa vraj dnes prieči nepísaným pravidlám.

30.08.2020 11:04
Alexander Kristoff Foto: ,
Alexander Kristoff na pódiu v Nice.
debata (30)

Tour de France preto tradičný ceremoniál „trošku“ pozmenila. Na hostesky zabudnite. Na pódiu bude už iba jedna a oproti nej bude stáť aj jej mužský náprotivok. Tak, aby to bolo korektné – genderovo vyvážené.

Premiéru na pódiu si užil víťaz úvodnej etapy, Nór Alexander Kristoff. Pravda, kedže Stará dáma prišla tento rok aj covidovými pravidlami, víťaza nikto do žltého neobliekal. Urobil tak sám v zákulisí.

Nuž čo, časy sa menia…

Niekoľko desaťročí boli hostesky, odovzdávajúce cyklistom kvety a plyšové hračky, súčasťou dojazdov etáp. Jazdcom okrem toho zapínali špeciálne dresy a bozkávali na líca.

Podľa Europe 1 kvôli tomu vlani vznikla petícia za zrušenie týchto „sexistických a zastaraných“ súčastí ceremoniálu. Píše sa v nej, že ženy nie sú objektmi ani odmenami a podpísalo ju vyše 38-tisíc ľudí.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Kristoff #Tour de France 2020