Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stará dáma túži po domácom víťazovi. Toto sú naši štyria top favoriti

Bez selfíčok s obľúbenými cyklistami či podpisových akcií pri tímových autobusoch. Za to s rúškami a za prísnych hygienických opatrení.

29.08.2020 07:06
Tour Foto: ,
Tour odštartuje vo východofrancúzskom v meste Nice.
debata

Štart i celý priebeh Tour de France bude iný, na aký sme boli doteraz zvyknutí.

„Buďme radi, že podujatie sa vôbec uskutoční. Nechýbalo veľa a pandémii by ustúpila aj Stará dáma. Verím, že v parížskom cieli si budeme všetci gratulovať,“ želá si šéf Tour Christian Prudhomme.

Zatiaľ posledným bol Hinault

Spolu s kolegami pripravili nekonvenčnú a kopcovitú Tour s jasnou snahou – prelomiť hegemóniu tímu Ineos. Bývalý Sky vyhral sedem z posledných ôsmich ročníkov a jeho dominancia už všetkých nudila.

Podujatie obsahuje 21 etáp, pelotón pôjde cez všetkých päť francúzskych pohorí – Alpy, Pyreneje, Centrálny masív, Jura a Vogézy. Itinerár obsahuje 29 kategorizovaných stúpaní a päť horských dojazdov.

Na záver je pripravená lahôdka, ktorou bude predposledná etapa – horská časovka na 36 km s cieľom na Planine krásnych dievčat. Následne je na programe už len slávnostný dojazd do Paríža.

„Chýbajú známe stúpania na Alpe d'Huez či Mount Ventoux. Avšak menšie kopce viac preveria ostražitosť pretekárov na celkové poradie,“ prognózuje manažér QuickStepu Patrick Lefevere. V boji o žltý dres sa očakáva duel medzi tímom Ineos a stajňou Jumbo-Visma. Domáci fanúšikovia veria Thibaultovi Pinotovi, že ukončí 35 rokov dlhé čakanie Francúzov na celkové prvenstvo. Naposledy sa z neho tešil Bernard Hinault.

Slovenských fanúšikov bude najviac zaujímať bodovacia súťaž. Hoci tvorcovia trate zaradili do programu len niekoľko rovinatých finišov, viac zvlnených profilov by malo Petrovi Saganovi vyhovovať.

Etapové profily na Tour de France 2020 Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Tour de France 2020 - profil 1. etapy

Strašiak korona

Týždeň pred Grand Départ organizátori zverejnili manuál pre 22 tímov, ktoré sa postavia na štart. Základné pravidlo znelo: ak sa v tíme objaví jeden prípad koronavírusu, cyklistu pošlú automaticky domov. Dva pozitívne prípady budú znamenať stopku pre celé zoskupenie.

Prísne opatrenie vyvolalo medzi tímami veľkú nevôlu a podľa posledných správ sú šéfovia z UCI spoločne s organizátormi pripravení pravidlá zmierniť.

„Pred víkendom je na programe porada tímov, na ktorej sa regule upravia. Pravidlo o dvoch pozitívnych prípadoch a vylúčení z pretekov sa bude týkať len cyklistov, nie členov realizačných tímov,“ informuje denník L’Equipe.

Pravidlá v „cyklobubline“ budú prísne – minimálny osobný kontakt, nosenie rúšok v interiéri, maximálna hygiena.

„Všetci si prajeme, aby pelotón prišiel do cieľa v rovnakom počte, v akom sa postaví na štart. Pravidlá budú možno pre niekoho obmedzujúce, ale každý sa musí prispôsobiť,“ upozorňuje šéf UCI David Lappartient.

Najväčší favoriti Tour de France 2020

Egan Bernal (Kolumbia/23 rokov/Ineos)

Egan Bernal v cieli predposlednej 20. etapy Tour.

Mladý Juhoameričan bude pod veľkým tlakom. Ineos nenominoval veteránov Frooma s Thomasom a všetko stavil na jednu kartu. Ak obhajca lanského titulu uspeje, získa si dôveru vedenia tímu a môže počítať s bezvýhradnou podporou aj ďalšie sezóny. V prípade zlyhania sa zaradí späť do hierarchie stajne, ktorá má aj iné mladé talenty (Carapaz, Amador, Sivakov) a nového lídra si má z čoho vyberať.

Primož Roglič (Slovinsko/30 rokov/Jumbo-Visma)

Primož Roglič v cieli 19. etapy Tour de France.

Pre bývalého skokana na lyžiach išlo v príprave na Tour všetko ako po masle. Dominoval na podujatí Tour de l'Ain i na Critérium du Dauphiné, kde mal nakročené k celkovému triumfu. Vo štvrtej etape však prišiel hromadný pád, do ktorého sa zaplietol nielen on, ale aj ďalší elitní jazdci. Dolámaný Slovinec na Grand Départ chýbať nebude, ale je otázne, či si doliečil zranenia do takej miery, aby mohol zaútočiť na celkový triumf.

Thibault Pinot (Francúzsko/30 rokov/Groupama-FDJ)

4. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ).

Nenápadnú hviezdu budú hnať vpred najmä domáci fanúšikovia. Aj organizátori jej vyšli v ústrety, keď časovka, ktorá je predposlednou a zrejme rozhodujúcou etapou v tohtoročnom itineráti, sa končí na Planine krásnych dievčat. Pinot neďaleko býva a Vogézy má prejazdené meter po metri. Jeho mínusom v porovnaní s Bernalom či Rogličom môže byť slabšia tímová podpora, čo sa ukázalo aj na Critérium du Dauphiné.

Nairo Quintana (Kolumbia/30 rokov/Arkéa-Samsic)

14. Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) - 1,9 milióna...

Aj nevysoký Juhoameričan mal smolu v príprave na Tour, keď si po júlovej zrážke s automobilom počas tréningu zranil koleno. Pomaly sa však dostáva do formy a hoci ani on nedokončil Critérium du Dauphiné, patrí do nášho užšieho okruhu favoritov. Jeho najväčšou devízou sú skúsenosti. Zároveň má veľkú motiváciu po Giro d'Italia (2014) a španielskej Vuelte (2016) ovládnuť aj najprestížnejšiu Grand Tour v kalendári.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France 2020