Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koniec jednej éry? Saganovi sa postaví do cesty supersilný Flám

Nič nie je isté - len smrť, dane a Peter Sagan v zelenom drese na parížskom pódiu.

27.08.2020 06:12
Van Aert cyklistika Tour Foto:
Wout Van Aert v zelenom drese na Critérium du Dauphiné 2019. Oblečie si ho aj na Tour de France?
debata (5)

Slovenskí fanúšikovia sa potešia, ak obľúbené cyklistické porekadlo bude platiť aj vo finiši tohtoročnej Tour de France. Ikonická Stará dama štartuje už túto sobotu úvodnou etapou v okolí Nice.

Sagan od roku 2012 vyhral bodovaciu súťaž na každej Tour, ktorú dokončil.

Teraz ho však v boji o zelené tričko čaká mimoriadne zdatný protivník – vo forme jazdiaci belgický talent Wout van Aert.

Etapové profily na Tour de France 2020 Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Tour de France 2020 - profil 1. etapy

124 dní v zelenom

Pre nezaujatých najskôr trochu teórie. Zelený dres sa udeľuje lídrovi bodovacej súťaže od roku 1959.

V minulosti ho vyhrávali klasickí špurtéri ako Erik Zabel, Robbie McEwen, Alessandro Petacchi či Mark Cavendish. Organizátori však pozmenili pravidlá a súťaž zatraktívnili.

Jazdci bojujúci o zelené tričko získavajú body na špurtérskych prémiách, do únikov chodia aj vo zvlnených etapách či pravidelne sa umiestňujú na popredných priečkach nielen v rovinatých dojazdoch, ale aj vo finišoch do mierneho kopca.

"Čaká nás odlišná Tour v porovnaní s tým, na akú sme boli zvyknutí. To isté platí aj o bodovačke. Sagan a Van Aert – ako top favoriti – sú jasní.

Z ďalších mien si ťažko vyberať, pretože nikto z jazdcov otvorene nevyhlásil, že plánuje zabojovať o zelený dres," vraví šéfredaktor portálu cycling-info.sk Lukáš Timko.

Najlepším špurtérom vlaňajšej Tour bol Caleb Ewan, ktorý vyhral tri etapy. Zelený dres však opäť skončil v rukách Sagana.

Stačila mu na to jedna víťazná etapa, i tak ovládol poradie so 68-bodovým náskokom pred najbližším rivalom.

Bilancia žilinského rýchlika v bodovačke je obdivuhodná. Na Tour dosiaľ absolvoval 143 dní, z toho v 124 mal na sebe dres zelenej farby. Premietnuté na percentá – rovných 87!

Kariéra Petra Sagana (2006-2021) Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan na začiatku kariéry medzi juniormi...

Sám vojak v poli

Jediný jazdec, ktorý dokázal narušiť Slovákovu hegemóniu v bodovacej súťaži, bol v roku 2017 Michael Matthews.

Dôvod všetci cyklofanúšikovia poznajú – Sagan sa zaplietol do kolízie s Markom Cavendishom a rozhodcovská jury ho za to vylúčila z pretekov.

Neprajníci tvrdia, že trojnásobný majster sveta už nie je taký dominantný, ako v predchádzajúcich rokoch. Napokon, vlani prvýkrát v kariére nedokázal pokoriť 400-bodovú hranicu.

Treba však podotknúť, že 30-ročný Žilinčan si primát vybojoval prakticky sám. Šéfovia stajne Bora-Hansgrohe podriadili tímovú taktiku úspechu Emanuela Buchmanna, ktorý súperil o popredné priečky v celkovej klasifikácii. Napokon skončil štvrtý.

"Rovnaký scenár sa môže zopakovať aj tento rok. Bora nominovala šiestich nemeckých a rakúskych jazdcov a okrem Sagana už len Daniela Ossa.

Práve on zostal pri Slovákovi ako jediný pomocník. Sagan je zvyknutý zvládať závery bez tímovej pomoci, ale tento rok to bude mať ešte náročnejšie," myslí si Timko.

Najvplyvnejšie osoby vo svetovej cyklistike Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Bob Stapleton - bývalý šéf tímu...

Elitný domestik

Tohtoročná edícia Tour klasickým špurtérom nepraje. V itinerári je len niekoľko rovinatých finišov, prevažujú klasikárske dojazdy či kopcovité závery.

Aj preto hlavným súperom slovenskej hviezdy bude jazdec, ktorého označujú za nástupcu žilinského rodáka.

Van Aert podobne ako Sagan udivuje univerzálnosťou, skvelým výberom pozície a schopnosťou v sekunde urobiť správne rozhodnutie.

Trojnásobný svetový šampión v cyklokrose navyše po reštarte prerušenej sezóny ukazuje skvelú formu.

Vyhral klasiky Strade Bianche i Miláno – San Remo, ovládol úvodnú etapu na Critérium du Dauphiné a na Miláno – Turín finišoval tretí.

Radosť víťaza. Wout van Aert na pódiu Strade... Foto: SITA/AP, Gian Mattia D'Alberto
Wout Van Aert Radosť víťaza. Wout van Aert na pódiu Strade Bianche.

Na úspech v boji o zelený dres ho predurčujú schopnosti, forma i mladícka výbušnosť. Má to však jeden háčik.

Belgičanov tím Jumbo-Visma má pred sebou veľký cieľ. Plánuje zosadiť z trónu Ineos (bývalý Sky), ktorý vyhral sedem z posledných ôsmich ročníkov Tour.

Jumbo síce prišlo o zraneného Stevena Kruijswijka, ale stále má v talóne hviezdne duo Primož Roglič – Tom Dumoulin. A práve im by mal v pozícii domestika pomáhať aj Van Aert. Pár dní pred štartom Tour vyhlásil, že s pozíciou je zmierený.

"Urobím všetko, čo bude odo mňa tím vyžadovať. Máme veľkú šancu vyhrať celkové poradie, individuálne úspechy pôjdu bokom.

Ak dostanem šancu zabojovať o etapový triumf, samozrejme, že ju neodmietnem. Tour je dlhá, má tri týždne, ťažko niečo predpovedať. Situáciu budeme vyhodnocovať deň za dňom," tvrdí 25-ročný Belgičan.

Okrem dvojice Sagan, Van Aert si brúsia zuby na zelený dres najmä Austrálčan Caleb Ewan (Lotto-Soudal), Talian Elia Viviani (Cofidis), Ír Sam Bennett (Deceuninck-QuickStep), Nór Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) či Talian Sonny Colbrelli (Bahrain-McLaren).

5 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Tour de France 2020