Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dvaja a dosť. Stará dáma má prísne koronapravidlá

Týždeň pred štartom Tour de France organizátori zverejnili manuál pre 22 tímov, ktoré sa v sobotu v Nice postavia na štart. Slovo cyklistika v ňom nenájdete, ale Covid-19 nie raz.

21.08.2020 18:14
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan s rúškom s nápisom Why so serious (Prečo tak vážne?) pred štartom Strade Bianche.
debata (2)

Základné pravidlo znie: ak sa v tíme objaví jeden prípad koronavírusu, cyklistu pošlú automaticky domov. Dva pozitívne prípady však budú znamenať stopku pre celé zoskupenie.

Pred štartom Tour by mali všetci pretekári podstúpiť dva testy na Covid. Tímy budú prespávať v prísne oddelených častiach hotelov a mnohé z nich si do Francúzska vezú aj mobilné kuchyne, aby sa vyhli kontaktu s inými návštevníkmi.

Etapové profily na Tour de France 2020 Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Tour de France 2020 - profil 1. etapy

Organizátori tiež plánujú, aby súčasťou celého kolosu boli aj mobilné testovacie priestory. Každý z účastníkov Tour – to znamená osem cyklistov a ostatných 30 členov tímu – sa počas dvoch voľných dní podrobí ďalšiemu testovaniu.

Jazdci budú mať na tvárach rúška pred začiatkom etapy, to isté platí aj o cieľovom priestore. Autogramy a selfie fotografie s fanúšikmi sú prísne zakázané. „Samozrejme, nulové riziko neexistuje. Ale verím, že všetko bude v poriadku,“ vraví šéf UCI David Lappartient.

Najväčší favoriti Tour de France 2020 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Tom Dumoulin (Jumbo-Visma).

Koronavírus sa nevyhýba ani cyklistom. Po reštarte sezóny – 1. augusta na Strade Bianche – boli pozitívne testovaní až štyria z nich. Hugo Houle z Astany na pretekoch Okolo Poľska, Omer Goldstein z Israel Start-Up Nation's na Vuelta a Burgos. Dva prípady zaznamenali aj v AG2R – testami neprešli Silvan Dillier a Larry Warbasse.

Francúzsko je jednou z najviac postihnutých krajín v Európe. Aj keď prezident Emanuel Macron naznačil, že ďalší celonárodný lockdown nie je aktuálne témou dňa, jednotlivé samosprávy postupne aj tak sprísňujú pravidlá. Napríklad v Nice, kde sa to v sobotu všetko začne, sú povinné rúška aj na verejných priestranstvách.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #koronavírus