Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sexistické a zastarané. Pódiové hostesky na Tour sú minulosťou

Pódiová tradícia cyklistickej Tour de France prejde zmenou. Víťaz etapy a držiteľ špeciálneho dresu už nedostane ceny (a bozky) od dvoch hostesiek, na ceremóniách ich nahradí jeden muž a jedna žena spolu s ostatnými hosťami.

21.08.2020 08:52
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan s hosteskou na pódiu po jednej z etáp Tour de France.
debata (31)

„Bolo zvykom, že jazdcom na pódiu asistovali dve hostesky,“ povedal v stredu šéf slávnych pretekov Christian Prudhomme pre Europe 1, cituje ho aj Cyclingnews.com.

„Veci sa zmenia. Prvýkrát tam bude élu (zástupca miestnej samosprávy, pozn.), sponzor dresu, jedna hosteska a jeden pomocník,“ dodal. Nižší počet ľudí na stupňoch víťazov má tiež znížiť riziko nákazy koronavírusom.

Najvplyvnejšie osoby vo svetovej cyklistike Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Bob Stapleton - bývalý šéf tímu...

Niekoľko desaťročí boli hostesky, odovzdávajúce cyklistom kvety a plyšové hračky, súčasťou dojazdov etáp. Jazdcom okrem toho zapínali špeciálne dresy a bozkávali na líca.

Podľa Europe 1 kvôli tomu vlani vznikla petícia za zrušenie týchto „sexistických a zastaraných“ súčastí ceremoniálu. Píše sa v nej, že ženy nie sú objektmi ani odmenami a podpísalo ju vyše 38-tisíc ľudí.

Vo formule 1 zrušili tzv. „grid girls“ na štartovom rošte pretekov už pred sezónou 2018.

Vedenie šampionátu to odôvodnilo tým, že tradícia už nezodpovedá hodnotám súčasného sveta. K rozhodnutiu upustiť od angažovania modeliek ich viedla celospoločenská debata o sexizme, aj keď samy dievčatá s týmto krokom nesúhlasili.

Hostesky na Veľkých cenách formuly 1 Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Hostesky na Veľkej cene Monaka F1.

„Je to nové, ale pristúpili sme to už na niekoľkých iných podujatiach, napríklad Liège-Bastogne-Liège, už 20 rokov,“ doplnil Prudhomme odkazujúc na belgický monument, ktorý má rovnakého organizátora ako Tour – spoločnosť ASO.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #hosteska #Tour de France 2020