Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Roglič odstúpil, Sagan nedokončil. Generálku na Tour vyhral Martinez

Slovinský cyklista Primož Roglič z tímu Jumbo-Visma odstúpil z pretekov Critérium du Dauphiné. Líder celkového hodnotenia to oznámil v nedeľu tesne pred začiatkom piatej etapy. Dôvodom boli zranenia, ktoré utrpel pri sobotňajšom páde.

16.08.2020 12:19 , aktualizované: 18:40
Primož Roglič Foto: ,
Slovinská cyklistická hviezda Primož Roglič.
debata

Rogličov tím upozornil, že následky môžu byť vážnejšie, než sa pôvodne predpokladalo. Ohrozená môže byť dokonca jeho účasť na Tour de France, ktorá odštartuje 29. augusta.

Generálny manažér Richard Plugge však verí, že vlaňajší víťaz Vuelty sa stihne zotaviť. „Plány na najbližšie preteky budú závisieť od vývoja jeho zdravotného stavu,“ uviedlo Jumbo na twitteri.

Roglič je ďalší jazdec, ktorý doplatil na hromadný pád vo štvrtej etape. Bezprostredne po ňom skončili jeho tímový kolega Steven Kruijswijk a dvaja pretekári z Bora-hansgrohe Gregor Mühlberger a Emanuel Buchmann, ktorý bol v tom čase tretí v celkovej klasifikácii.d

Najvšestrannejší cyklisti tímov WorldTour Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
UAE Team Emirates: Diego Ulissi.
Ďalší...

Slovinec síce dokončil sobotnú časť, ale v cieli mal očividne bolesť. "Roglič nebude pokračovať pre problémy po sobotnom páde.

Vývoj jeho zranení mu neumožnil štartovať," citoval portál cyclingnews.com stanovisko tímu Jumbo-Visma.

Dráma až do konca

Kolumbijský cyklista Daniel Martinez sa stal celkovým víťazom 72. ročníka Critérium du Dauphiné. Jazdec stajne EF Pro Cycling rozhodol v záverečnej 5. etape, do ktorej už nenastúpil predchádzajúci líder poradia, Slovinec Primož Roglič (Jumbo-Visma). Nedeľňajšiu etapu dlhú 153,5 km so štartom a cieľom v Megéve vyhral Sepp Kuss z USA.

Pretekár Jumbo-Visma sa presadil v záverečnom stúpaní a cieľ preťal v čase 3:58:39 h. Na druhom mieste finišoval Martinez, pripísal si aj bonifikačné sekundy a v celkovom súčte zdolal domáceho Thibauta Pinota z FDJ, ktorý nastúpil do etapy ako priebežný líder celkovej klasifikácie, o 29 sekúnd. Tretie miesto v konečnom poradí získal ďalší Francúz Guillaume Martin z Cofidisu (+41 s).

„Toto sú preteky, ktoré patria k najväčším na svete. Mám obrovskú radosť, že som tu dokázal zvíťaziť,“ citovala agentúra AFP 24-ročného víťaza, ktorý získal aj biely dres pre najlepšieho mladého jazdca.

Na podujatí štartoval aj slovenský reprezentant Peter Sagan v drese Bora-Hansgrohe, pre ktorého to bola vrchárska previerka pred Tour de France (29. augusta – 20. septembra). Trojnásobný majster sveta v nedeľu etapu nedokončil.

Kariéra Petra Sagana (2006-2021) Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan na začiatku kariéry medzi juniormi...

Na podujatí štartoval aj slovenský reprezentant Peter Sagan v drese Bora-Hansgrohe, pre ktorého to bola vrchárska previerka pred Tour de France (29. augusta – 20. septembra).

Organizátori pripravili pre cyklistov náročnú vrchársku skúšku s ôsmimi stúpaniami vrátane toho záverečného do cieľa v Megéve s celkovým prevýšením vyše 4000 metrov. Po odstúpení Rogliča dostali šancu ďalší, pričom prvého Pinota a siedmeho Richieho Portea delilo len 21 sekúnd.

V dvojminútovom rozpätí boli až trinásti jazdci. Aj preto sa už v prvom stúpaní na Côte de Domancy (2,5 km, 9,4%) začalo vo veľkom útočiť. V úniku sa nachvíľu ocitli šiesti pretekári z Top 10. Ich pokus sa skončil na stúpaní najvyššej kategórie Col de Romme (8,8 km, 8,9%), ale ihneď vyrazila dopredu ďalšia skupinka.

Definitívny únik sa podaril až v treťom stúpaní na Col de la Colombiere (7,5 km, 8,5%), kde sa odtrhli Pavel Sivakov (Ineos) a Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep). Za nimi išla skupina najväčších favoritov, ktorá mala asi 20 členov.

V nej sa na ďalších stúpaniach neustále útočilo a virtuálnemu lídrovi Pinotovi postupne odpadli všetci tímoví kolegovia. Asi 30 km pred cieľom mal ťažký pád Sivakov, ktorý sa však pozviechal a dotlčený s roztrhnutým dresom pokračoval ďalej.

V šiestom stúpaní na Côte de Domancy (2,5 km, 9,4%) sa rozpadla aj skupina favoritov, keď zaútočili Miguel Angel Lopez (Astana) s Tadejom Pogačarom (SAE Team Emirates). Čoskoro ich dostihli aj Daniel Martinez (EF Pro Cycling) so Seppom Kussom (Jumbo-Visma) a štvorica sa pridala ku dvojici v úniku.

Na predposlednom kopci Côte de Cordon (4,6 km, 8,2%) odpadol Alaphilippe, skupina okolo Pinota strácala minútu a pol. Francúzsky cyklista svoj boj o celkový triumf ešte nevzdával a v záverečnom stúpaní do Megéve (9 km, 4,6%) s ďalšími asi desiatimi jazdcami sťahovali manko na vedúce kvinteto.

Z neho sa vydaril útok Kussovi asi osem kilometrov pred finišom a išiel si sám po víťazstvo. V samom závere sa stále súperilo o celkový triumf. Pinot bojoval v podstate už len s Martinezom, no Kolumbijčan mal štyri kilometre pred koncom na svojho súpera 20 sekúnd. Finišoval druhý a vybojoval si žltý dres.

výsledky 5. etapy (Megéve – Megéve, 153,5 km):
1. Sepp Kuss (USA/Jumbo-Visma) 3:58:39 h, 2. Daniel Martinez (Kol./EF Pro Cycling) +27 s, 3. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) +30, 4. Pavel Sivakov (Rus./Ineos) +45, 5. Tom Dumoulin (Hol./Jumbo-Visma) +51, 6. Lennard Kämna (Nem./Bora-Hansgrohe) rovnaký čas, 7. Thibaut Pinot (Fr./Groupama-FDJ) +1:02 min, 8. Guillaume Martin (Fr./Cofidis) +1:04, 9. Romain Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) +1:06, 10. Warren Barguil (Fr./Arkéa Samsic) rovnaký čas

konečné poradie:
1. Martinez 21:44:58 h, 2. Pinot +29 s, 3. G. Martin +41, 4. Pogačar +56, 5. Miguel Angel Lopez (Kol./Astana) +1:38 min, 6. Bardet +1:43, 7. Dumoulin +2:07, 8. Kämna +2:14, 9. Barguil +2:49, 10. Kuss +2:55

debata chyba
Viac na túto tému: #Primož Roglič #Critérium du Dauphiné 2020