Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Šéf QuickStepu šokuje: Fabio prišiel o všetky zuby, má znivočenú tvár

Cyklistický svet v uplynulých dňoch s napätím sledoval statočný boj Fabia Jakobsena o holý život. Holandský špurtér z tímu Deceuninck-QuickStep to zvládol a robí prvé kroky k uzdraveniu.

09.08.2020 08:34
Evenepoel Foto:
Remco Evenepoel venoval sobotňajší triumf na Okolo Poľska zranenému kolegovi Fabiovi Jakobsenovi. Pri spomienke na neho sa v cieli rozplakal.
debata (2)

Televízne zábery z 1. etapy Okolo Poľska pripomínali hororovú šou.

Jakobsen sa v závere hromadného dojazdu dostal do kolízie s krajanom Dylanom Groenewegenom, ktorý ho natlačil na bariéry a nasledoval hrozivý pád.

Jakobsena priamo na mieste museli oživovať. Neskôr ho letecky previezli do nemocnice, kde sa podrobil päťhodinovej operácii.

Lekársky tím v nemocnici v Sosnowci urobil skvelú prácu a aj vďaka jeho snahe prichádzajú z Poľska pozitívne správy.

„Môže hýbať rukami i nohami a komunikuje s doktormi. Tým pádom môžeme vylúčiť neurologické poškodenie. Po dvoch dňoch sme ho prebrali z umelého spánku. Sme veľmi radi, že sa mu darí lepšie,“ povedal riaditeľ nemocnice Pawel Gruenpeter.

Fabia Jakobsena si pamätajú aj slovenskí... Foto: TASR, Oliver Ondráš
SR Poprad cyklistika Okolo Slovenska Jakobsen Fabia Jakobsena si pamätajú aj slovenskí fanúšikovia. Na Okolo Slovenska 2018 sa stal najlepším pretekárom do 25 rokov. Na snímke (vľavo) si robí selfie s tímovými kolegami Yvesom Lampaertom a Bobom Jungelsom.

Čaká ho dlhá rekonvalescencia

Jakobsen, ktorého si pamätajú fanúšikovia aj z pretekov Okolo Slovenska 2018, má najviac poškodenú tvár.

"Najdôležitejšie je, že je nažive. Lekárov teraz čaká náročná úloha obnoviť jeho tvár. Všetky tvárové kosti má zlomené, prišiel o všetky zuby.

Nemôže rozprávať a problémy mu robí aj konzumácia jedla. Rekonvalescencia bude komplikovaná a zdĺhavá," uviedol šéf QuickStepu Patrick Lefevere.

Skúsený funkcionár bol po nehode veľmi rozčúlený a pre Groenewegena požaduje trestné stíhanie. Poľskí vyšetrovatelia vypočuli svedkov a zvažujú, či Holanďana z tímu Jumbo-Visma obvinia z kriminálneho prečinu.

Dylan Groenewegen počas televízneho rozhovoru. Foto: NOS.nl
Groenewegen Dylan Groenewegen počas televízneho rozhovoru.

Emotívny Groenewegen: Fabio, prepáč!

Dva dni po nehode sa k incidentu vyjadril aj Groenewegen, ktorému hrozí aj dodatočný trest od Medzinárodnej cyklistickej únie. Jeho tím ho už dočasne suspendoval.

V emotívnom rozhovore pre televíziu NOS priznal, že zodpovednosť za búračku berie na seba.

„Je mi veľmi ľúto, čo sa stalo. Vybočil som zo svojej línie a to som nemal robiť. Fabio, prepáč! Verím, že sa čoskoro uzdravíš,“ vravel elitný špurtér so slzami v očiach.

Aj on utrpel pri kolízii zranenia. Okrem viacerých odrenín má zlomenú kľúčnu kosť. Priznal, že na cyklistiku teraz vôbec nemyslí.

„Najbližšie mesiace na bicykel nesadnem. Na súťaženie vôbec nemyslím. Jediné, čo ma zaujíma, aby sa Fabio uzdravil. Verím, že niekedy v budúcnosti budeme opäť proti sebe špurtovať,“ dodal Groenewegen.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Dylan Groenewegen #Fabio Jakobsen #Okolo Poľska 2020